ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Инженер с революционна идея за бъдещето на Бетонния мост
Автор: Диана Бикова 15:00 / 08.12.2019Коментари (14)26790
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg има революционна идея за решаването на проблема с Бетонния мост. Преди да направи предложението си, инж. Петър Боров се е запознал обстойно с мненията на проф. инж. Костадин Топуров от УАСГ и на изпълнителния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски. Предложението вече е депозирано в деловодството на Община Пловдив и е адресирано до председателя на Общинския съвет Александър Държиков и до кмета Здравко Димитров.

Инж. Боров предвижда подходните рампи по бул. "Христо Ботев" да се удължат с около 30 метра в посока към Централна гара, като се запази съществуващия, отговарящ на изискванията за безопасно движение наклон, при което крайните пилони ще бъдат изградени на височина, отговаряща на изискванията за безопасно движение на влаковите композиции (спомената е височина 6,80 м). Тези пилони ще бъдат издигнати пред сградата на автогара "Юг", без да се засяга самата сграда, както и подходът на автобусите в гарата. Ще трябва да се обърне особено внимание на ухото, което ще свързва рампите със самия надлез, като се вземат мерки за шумовата и праховата изолация на сградата на автогара "Юг". Ще бъде засегната частично едноетажната сграда срещу нея от южната страна на булеварда (не ми е известна нейната ценност). Самият надлез ще бъде изграден не перпендикулярно на направлението на железопътното трасе, а под ъгъл около 30°, като ще свързва южната подходна рампа, съответно задигната, с новоизградените подходни рампи по бул. "Христо Ботев". При това положение самият надлез ще бъде с около 30% по-дълъг от настоящия.

Предимство на  предложението на инж. Боров е това, че по време на строителството на удълженията на наклонените рампи по бул. "Христо Ботев" и на самия нов надлез не е необходимо да се прекъсва движението по настоящия надлез. То ще бъде прекъснато за няколко месеца при направа на връзките с наклонените рампи от двете страни.

С предложението се решава най-спорният въпрос - този за наклонените подходи по бул. "Христо Ботев" - аргументира се инж. Боров.

Не се предвиждат никакви отчуждителни процедури, с изключение може би на едноетажната сграда от южната страна на булеварда. 

Има вариант с едновременно повдигане и завъртане на конструкцията на надлеза, но инж. Боров се опасява, че ще създаде повече проблеми от техническо и финансово отношение, отколкото новото строителство.

"Не правя никакви финансови разчети, защото понастоящем дискусията е техническа и политическа. Но като се има предвид, че участъкът от настоящия надлез до ул. "Авксентий Велешки" остава напълно непроменен, то общата цена няма да се вдигне значително, а може и въобще да не се вдигне в сравнение с повдигането на надлеза на настоящото място" - допълва инж. Боров.

В предложението се обръща внимание на нещо екстраординерно.

"Досега не съм видял мостове и надлези, построени не перпендикулярно, а сключващи ъгъл с направлението на пресичания воден поток или транспортно съоръжение. Така че Пловдив може, освен столица на културата и столица на разровените тротоари, да се превърне и в столица на терсене-надлезите."

В заключение инж. Петър Боров пожелава успешно решение на проблема с Бетонния мост.


Още по темата: общо новини по темата: 260
16.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на HИКОЛАЙ 1950
премахни филтъра

-2
 
 
А бе хора не разбрахте ли ? Просто бетонния мост се бута ! От тая идея най-много адв. д-р Клинчева да получи оргазъм !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: