ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Икономически интереси прозират зад противниците на баластриерата в Първенец
Автор: Георги Кирилов 15:58 / 09.09.2020Коментари (5)7487
©
Икономически интереси се оказа, че прозират зад противниците на баластриерата в Първенец, научи Plovdiv24.bg.

През последните няколко месеца се създаде напрежение около инвестиционното намерение, като то бе оприличавано с кариерите и проблемите над Белащица.

Наш репортер научи, че двете неща нямат нищо общо. При кариерите се взривява и копае скала, докато при баластриерата се копае под земята и няма запрашаване и шум.

Кой и защо се опитва да заблуди населението на Първенец? Оказа се, че лични икономически интереси стоят зад изкуствено създаденото напрежение. Един от собствениците на 15 декара земя, в съседство на баластриерата е преговарял за продажбата й на концесионера. Става въпрос за г-н Димитър Воденичаров, който е поискал около 10 пъти по-висока цена, от пазарна, за земята си, твърди инвеститора. След като не се е стигнало до сделка, той е започнал кампания срещу инвестиционното намерение.

"Кой и защо не иска безопасна баластриера в Първенец, която ще отвори много нови работни места? Манипулират дори кметицата, която обаче се надяваме, че ще прояви здрав разум и ще се повлияе от фактите и документите, а не от манипулациите на един търсещ бърза печалба човек", коментираха представители на инвеститорите пред Plovdiv24.bg.

Становището на независими експерти, описано в Доклада за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), е положително. Общественото обсъждане на доклада е насрочено за 23 септември и дотогава, заедно с всички приложения към него, е на разположение в отдел "Екология" на община "Родопи". До датата на обсъждането заинтересованите могат да отправят писмени мнения в РИОСВ - Пловдив, в деловодството на общината и в кметството на Първенец.

Независимите експерти предлагат да се одобри инвестиционното предложение за изграждане на баластриера на площ от 210.249 дка в землището на с. Първенец при спазване на всички законови изисквания в областта на околната среда и при изпълнение на препоръчаните в Доклада за ОВОС допълнителни мерки за защита на околната среда и човешкото здраве.

В заключението се твърди, че не се очакват вредни въздействия върху населението и човешкото здраве на хората от с. Първенец и близките населени места. Експертите смятат, че най-съществена промяна ще настъпи в компонентите почви, растителност и земни недра. Предвижда се промяна на визуалното възприемане на терена – от позитивна релефна форма в негативна (котлован). При закриването на баластриерата обаче, с подходяща техническа и биологична рекултивация, ще се постигне възстановяване на естествените функции на ландшафта като средообразуваща система, което след време ще позволи територията отчасти да се възстанови и да се впише в съществуващата ландшафтна структура.

По-голяма част от растителността на терена, която основно е от тревисти редурални и плевелни видове, ще бъде унищожена, но няма да се засегнати редки и застрашени видове. Вероятно ще има пряко унищожаване на фауната, загуба на местообитания, безпокойство и поява на нови видове, вследствие на залесяването при биологичната рекултивация. Прогнозира се минимално въздействие върху атмосферния въздух, повърхностните и подземните води, почвата и от шумови емисии.

Инвестиционното намерение за изграждане на баластриера е на фирма "Толи" ЕООД. Собственикът Тодор Воденичаров е местен, притежава част от терена, на които планира да добива пясък и чакъл.


Още по темата: общо новини по темата: 4
28.04.2023 »
01.04.2023 »
23.09.2020 »
25.08.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Моля Ви да помогнем на едно младо момиче да живее,като публикувате зова и за помощ.https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0ByNw3LhmovbhJ7SPGbJxtdm7QDoSpSN2ki2aZ6eoyctqVkSQtbjo9cEDuXZS24SQl
+1
 
 
Наглед е безопасна.Но!След време дупката ще се използва като предишната за сметище.А знаете ли че подпочвените води на целия район на прослав са с Манган.Познайте от къде идва-от сметището в Първенец,а много близко са сондите от където пие вода цял Пловдив.Така че изобщо не е безопасна баластриерата.Ще промени подпочвените води.Нека репортерите го проверят това и после пак да пишат.
+2
 
 
Това не е верно, ще въздейства пряко към селото защото като вземат да минават тежките камиони и багери и афалт ще остане на куково лято, а пък тези който живеят на пътя тежко им и горко, за малчуганите по тротоара да не приказвам и всичко това зе едната далавера за милиони не се нядахте, този първо се занимаваш със дървен материал изсека горите и сега сложи ръка и на реката мошеник!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: