ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
И Бургас изпревари Пловдив по площ, вижте класацията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:52 / 27.08.2016Коментари (35)23973
© Plovdiv24.bg
В последните години град Бургас е един от най-бързо развиващите се в страната като площ. Последната справка показва, че градът е вече на второ място по площ в цяла България. 

Според официалните данни Бургас е разположен върху терен от 254 квадратни километра. София е върху 492 кв.км и е убедителен лидер. На трето място е Варна със 154 кв.км, а на четвърто изненадващо се нарежда Русе със 127 кв.км.

Пловдив, който по жители е на второ място, по площ е пети със 102 кв.км. Следват Стара Загора и Плевен съответно с 86 и 85 кв.км. Основната причина Бургас да излезе на второ място е значителното разширяване на града в последните години откъм нови квартали. За последно м.с. Черно море и село Рудник станаха част от градските активи, условно казано. Сега табелата за начало на града е вече на разклона именно за тези две села. Той пък се намира вече на 4 километра от град Каблешково. Това е едно значително разширение, пише "Флагман".

Преди 5 години към Бургас, като квартали влязоха Ветрен и Банево, което също увеличи площта. Към това число може да се присъедини и Горно Езерово. Това е само за последните години. Твърде е възможно скоро към града да се присъединят Твърдица и Димчево, а може би и село Маринка. Това обаче остават все още хипотези. Не може да не се отбележи, че за голямата площ заслуга има и комплекс "Меден рудник". Той се намира на 10 километра от центъра на града, като освен това заема и сериозно пространство. 

По този начин Бургас значително увеличава площта си. Така градът се простира вече върху много голяма площ и изпреварва далеч пряката конкуренция. По население Бургас е на четвърто място с 219 500 хиляди жители по постоянен адрес. Реално обаче хората, които живеят в морската община, са повече, защото част от тях все още не са се регистрирали. Реално може би става въпрос за около 235-240 хиляди души. Ето и класацията по площ в страната.

Класация по площ

1. София (492 кв. км)
2. Бургас (254 кв. км)
3. Варна (154 кв. км)
4. Русе (127 кв. км)
5. Пловдив (102 кв. км)
6. Стара Загора (86 кв. км)
7. Плевен (85 кв. км/

В същото време градът започва да придобива все повече физиономията на мегаполис. Разбира се, не може да става въпрос за урбанизирани площи като Токио-Йокохама, Сеул-Инчеон, Джакарта, Делхи или Ню Йорк.

При тях става въпрос за огромни територии и население над 10-12, а и над 30 милиона души. За мащабите на България обаче разширението на Бургас все повече започва да му създава именно такъв вид. Освен това в близко бъдеще предстои и изграждането на още два големи квартала, което се очаква да доведе до увеличение на населението, както и осигуряването на голям брой работни места, на фона на значителни инвестиции. Първият ще е на голям терен край квартал "Крайморие", като там инвеститор е Тодор Батков. Той вече е на финалната права и е осигурил почти целия необходим финансов ресурс. За реализация на проекта ще са необходими 500 милиона евро. Той трябваше да стартира още преди три години, но се забави заради проблеми с намирането на евтин кредитен ресурс.

Кризата в Русия също е спънка, но въпреки това строителството ще стартира през тази година. Новият квартал ще се нарича "Форос", като жилищният фонд ще е луксозно изпълнение. Той ще предлага и огромен избор на търговски обекти, услуги и логистика. "

Това ще е нещо ново за града, а и за България. Кварталът ще предлага и ще има функциите на един малък град. С автономно отопление, водоснабдяване и електрозахранване. На живеещите там ще се предлагат много сериозни удобства и услуги. Подобни жилищни структури има само в най-развитите държави. Очаква се в него да живеят около 7000 души" - това каза наскоро инвеститорът Батков именно за изграждането на новото строително чудо. 

Той каза, че строителството тръгва от есента, но дали ще бъде така, ще разберем до два месеца. Ако този проект бъде реализиран обаче, това ще бъде само от полза на града. Жителите на квартала ще бъдат основно руснаци, които пък са по-платежоспособни. Това ще е добро дошло на всички търговци, ресторантьори, а и на хората, които имат бизнес в сферата на услугите. Самият квартал ще е на площ от близо 1000 декара.

Другият квартал ще е в т.нар. местност Кьошето. Той ще се намира в терена между Солниците и квартал "Сарафово", близо до морския бряг. Местният парламент отдавна е гласувал ПУП-овете на терена. В този квартал ще се премести бургаската средна и бизнес класа. 

Строителството там ще е на високо ниво от лукс категория. Комплексите ще имат басейни, спа центрове, развлекателни обекти, молове и спортни терени и други екстри, присъщи на кварталите на богатите. Прогнозните цени тръгват от 1500 евро на квадратен метър на зелено. 

Там ще се излее подобна сума, както и в проекта на Батков. Общо двата квартала ще струват 1 милиард евро. Не е ясно обаче кога ще започнат строителните дейности по квартал "Кьошето". Плановете бяха още преди 2008 година, но тогава попречи силната и тежка криза, която избухна и засегна най-много недвижимите имоти и строителството. Сега вече има видимо раздвижване в тези сектори. Очаква се да се разкрият 12 хиляди временни и 1500 постоянни работни места. 

Очаква се и градът да се увеличи с над 15 хиляди жители, като половината от тях ще са руснаци.
Вече се изграждат и две велоалеи, които ще бъдат част от новата инфраструктура. Едната ще свързва Морската градина с квартал "Сарафово" и ще преминава край морския бряг. Другата ще бъде с трасе Бургас - Крайморие. Вече има и прогнози, че до едно десетилетие Бургас ще се свърже с Поморие. Това ще стане най-вече чрез изграждане на туристически обекти край морето и по новите жилищни зони. Това обаче на този етап остава само прогноза.

Факт е, че в последните 1-2 години строителството в града тръгна отново със страховити темпове. Само за 2016 година се очаква да се завърти оборот в сектора от 350-400 милиона лева, заедно с капиталовата програма. Нека да не забравяме и зала "Арена Бургас", както и спортен комплекс "Славейков". 

Само тези два обекта са на стойност общо 60 милиона лева. Според други прогнози общата цифра на оборотите в местното строителство е по-скоро половин милиард. Официално през тази година са дадени разрешения за строителство на 104 нови жилищни сгради в общината, както и на 32 с друго предназначение. Всичко това на фона на общата статистика, която отчита в национален мащаб свиване на строителството.

В новите квартали на града като "Черно море" и "Рудник" пък предстои да бъдат приети нови ПУП-ове, което ще даде възможност на допълнително строителство и нови вилни зони. Същото важи и за Банево и Ветрен. Очаква се до 2025 година Бургас да бъде с население от 230-250 хиляди души, въпреки демографските процеси в цялата страна. Това ще стане чрез по-масово преселение от малките населени места и заселване на голям брой руснаци, което като процес вече е факт.

Териториалното разширение вече е факт, което действително придава нови характеристики на града. Той започва да придобива характеристиките на мегаполис, макар и с родни мащаби.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Alexandro Sanchez Arabov
премахни филтъра

0
 
 
омишлено орязаха преди време пловдивска община и саздадоха родопи ... ако се обидиним с асенов град и сички села наоколо ще минем софия но те нямат интерес от това целтра е да ни смачкат и набутат в девета глуха затогва ни сасипаха и летището ния сме неудобни...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: