ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Христо Стоянов гостува в Пловдив с картини от личната си колекция и книгата си "Записки по българските пандемии"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 19.10.2020Коментари (0)2425
Под името "Завещанието“ , писателят и колекционер Христо Стоянов ще покаже в града под тепетата тази вечер една малка част (около 70 творби) от своята лична колекция с картини – живопис, графика и рисунки. Цялата му колекция включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури.

Идеята за изложбата в Пловдив възникна спонтанно по време на случайна среща между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателя Христо Стоянов, които се запознаха на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град . Като истински ценител, Христо Стоянов казва, че не пропуска такъв род събития.

Изложбата тази вечер ще бъде открита от Председателя на Комисията по култура в 44-тото НС Вежди Рашидов, в присъствието на многобройно гости от страната, сред които Десислава Атанасова, Димитър Главчев, народни представители от Пловдив, Таня Христева - кмет на община Габрово и много други.

Богатата колекция, събирана три десетилетия от родения в град Габрово писател и публицист, е завещана на Габрово през май 2019 година. Това е и причината изложбата да носи името "Завещанието". Завещанието включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

В Пловдив, ценителите ще имат възможността и удоволствието да видят творби на: Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Вежди Рашидов, Сули Сеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Николай Ангелов – Гари, Свилен Блажев, Веселин Дамянов – Вес, Юри Буков, Димитър Каратонев, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Владимир Чукич, Иван Димов, Петър Мичев – Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Христо Христов, Стоян Стоянов – Течи и Стоимен Стоилов и други.

Откриването е в 18.00 часа в Дома на културата "Борис Христов“, фоайе , ет.2. при спазване на всички противоепидемични мерки. На изложбата Христо Стоянов ще представи и най-новата си книга, която той видя днес за пръв път, доставена директно в Дома на културата, след излизането от печат. Казва се "Записки по българските пандемии" и представлява публицистика, в която писателят изразява някои несъгласия с побългаряването на протеста и други свои мисли.

Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.

Ето какво написа Христо Стоянов ден преди откриването в личния си профил в социалните мрежи:

Притеснявам се. Утре е откриването на изложбата с картини от колекцията ни, пък се притеснявам така, сякаш ще показвам мои картини. И притеснението ми не идва от друго, а от пространството - разбира се, че не могат да се съберат всички неща от колекцията. Не бих казал, че ще покажа най-доброто, защото всичко, което се намира в нея е най-доброто. Защото това не е хоби, това е страст. В момента правя баница - това е хоби. Да изпитваш неистово нужда да се прибереш вкъщи при картините си - това е страст. Даже не това. Да искаш да се събудиш, за да попаднеш в този свят, където жена ми диша ведно с портретите по стените - това е страст. Пловдивската публика у взискателна - тя е свикнала с тежката артилерия в това изкуство. А аз трябва да подбера една малка, ама много малка част от това, което имаме. В колекцията има автори с картини от ученическите им години до днес. Това е своеобразна колекция на техни неща. Има автори, които с картините си в нашата колекция биха могли да направят самостоятелни изложби... Не искам да ги споменавам - ще им завидят тези, които имат в колекцията по-малко неща. Но не това е притеснително. Притеснително е, че ще трябва да подбера... Заради това - започвам от най-близките. Другаде - с другите... И никой да не ми се сърди. А притеснението ми идва от това, че не мога да покажа всичко... Защото няма автор, няма картина от която да се притеснявам естетически... Благодаря на всинца ви... И извинявайте...







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тенис от Пловдив и региона
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1613) 16%
Спас Гърневски (1418) 14%
Д-р Иван Чомаков (968) 10%
Славчо Атанасов (2624) 26%
Иван Тотев (2580) 26%
Здравко Димитров (885) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: