ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Хранителни продукти за възрастни – новият проект на УХТ-Пловдив с участие на хора над 65 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 04.10.2020Коментари (0)4733
©
В създаването на нови хранителни продукти чрез поредица от On-Line семинари, хора над 65-годишна възраст ще участват съвместно с учени от Университета по хранителни технологии /УХТ - https://uft-plovdiv.bg/ и партньор от бизнеса - фирма “Венец. Т" ООД, производител на чиста храна и сокове от собствено биологичино производство и други малки стопанства.

Основната идея на проекта, в който УХТ заема главна роля, е да се разработи нова храна, подходяща за по-възрастни консуматори. Впоследствие част от предложенията ще бъдат разработени и представени на пазара.

Серията от дискусионни срещи се организира като част от проект на Европейската комисия и Европейския институт за иновации и технологии, за проучване на потребителското мнение - "RIS Consumer Engagement Labs". Целта е по-възрастните потребители в Европа да предложат нови хранителни продукти, които биха отговорили на техните предпочитания и физиологични потребности и биха допринесли за подобряване качеството им на живот.

Проектът е ориентиран към целева група, обикновено пренебрегвана от производителите на храни, коментира гл.ас. д-р Рада Динкова, от катедра "Консервиране и хладилна технология“ към Университета по хранителни технологии /УХТ/, координатор на проекта за България. Стартира през 2019 г. в 4 държави - Литва, Полша, Португалия, Испания, а през първата половина на 2020 г. е въведен в още 6 страни – Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия и Словакия. До този момент над 150 потребители активно участват в съвместното създаване на нови продукти, като през 2020 г. вече има реализирани 4 нови хранителни продукта и продължава работата по още 7.

В проекта у нас могат да се включат хора от цялата страна и да предлагат продуктови идеи, от които да бъде избрана една за реализация от български производител, посочи гл.ас. Динкова. Тя обясни, че българските участници ще прекарат няколко часа в отворена дискусия, екипни занимания и творчески дейности, а процесът ще завърши със списък с продукти, които те считат за най-подходящи и с най-голям потенциал за пазарна реализация.

В серията от 10 онлайн срещи участие ще вземат по 15 потребители на възраст 65+ години. В периода от 3 до 17 ноември те ще се превърнат и в "изследователи на пазара“ и "продуктови иноватори“.

Семинарът ще предложи на участниците интересни и полезни преживявания. Те ще имат много възможности за “безопасно" общуване и ще се запознаят с нови хора.

Координатор на проекта е Варшавският университет, а партньори в България са Университетът по хранителни технологии-Пловдив и фирма “Венец. Т ООД".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: