ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Херо Мустафа: ЕГ "Иван Вазов" е училище на световно ниво
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:09 / 13.12.2021Коментари (0)10228
Посланикът на САЩ гостува на пловдивската Езикова гимназия "Иван Вазов“ по покана на Община Пловдив

Посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа беше на гости на Езикова гимназия “Иван Вазов" в Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров, за да види на практика как работи първото референтно Google училище в Източна Европа. Нейно Превъзходителство влезе в два реални учебни часа на 9-и клас – по история на испански и по физика, след което официалните гости имаха възможност да дискутират с група ученици ползите от облачните технологии в училище и проекто базираното обучение. 

 “Днес аз съм тук не само като посланик, но и в ролята си на майка на две деца на 4 и 6 годишна възраст. Изключително съм впечатлена от това, което виждам - будни, умни деца, обучаващи се с възможно най-модерни технологии. Това е пример за България и за бъдещето". С тези думи се обърна към учениците Н. Пр. Херо Мустафа и добави: “Поздравявам директорката Вихра Ерамян, кмета Здравко Димитров, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов и всички учители и ученици за положените усилия да направят училище на световно ниво в Пловдив".

                                    

Кметът Здравко Димитров представи на Нейно Превъзходителство образователните инициативи на Община Пловдив. “Дигитализацията на учебния процес, особено последните две години, в ситуация на пандемия, когато се наложи принудително дистанционно обучение, показа на всички ползата от технологиите в образованието", каза той и допълни, че общината ще продължи да отделя средства за тези програми и занапред.

 “Пловдивските училища са водещи в Източна Европа по въвеждане на облачни технологии. Целта ни е с най-добрите платформи в света да направим образователната система по-ефективна. Щастливи сме, че можем да разчитаме на партньори като Google и Microsoft за дигитализацията на учебния процес", заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

Припомняме, че Пловдив е първият град в България, който стартира програма за дигитализация на образователния процес още през 2016 г., за да може да отговори на изискванията на развиващата се икономика в региона. В резултат на това  се подобри комуникацията между учители и ученици, интерактивните уроци станаха по-интересни за децата и се оптимизираха административните процеси. Добрите резултати доведоха до въвеждането на облачните технологии във всички 52 пловдивски училища към 2019 г., което им позволи да преминат безпроблемно към онлайн обучение по време на пандемията. 

Като следваща стъпка от дигитализацията на образованието общината предприема въвеждане на обучение 1:1 - работи се изцяло в дигитална среда без хартиени учебници и материали, всеки ученик и учител разполага със собствен персонален компютър и индивидуални акаунти. Това позволява на децата да учат навсякъде и по всяко време, да бъдат гъвкави, креативни и в крак с новите технологии. Така през 2020 г. ЕГ “Иван Вазов" става първото Google референтно училище в Източна Европа и въвежда метода 1:1.

Вече шеста година продължава развиването на облачните платформи в училищата. Специално за тази програма Община Пловдив има 5 международни награди. Навлизането и използването на съвременни технологии в класните стаи в пловдивските училищата е на нивото на скандинавските държави. Пловдив заема една от лидерските позиции въобще на континента. Близо 40 % от учителите са обучени, а над 90 % от децата над 4 клас използват ежедневно служебните си акаунти в учебния процес. 

1:1 е проектно базирано обучение, което подготвя учениците за нуждите на развиващата се икономика и изгражда в тях качества, които се търсят от бъдещите им работодатели като критично мислене, анализ, основи на интернет културата, работа в екип, креативност. Уроците са много по-интересни, интерактивни, достъпни и позволяват на децата да участват ефективно в оформянето на образователния процес.

Освен ЕГ "Иван Вазов“ още 13 училища, или общо 55 паралелки, не използват хартиени учебници и тетрадки, а учениците работят с персонални лаптопи. В ЕГ "Иван Вазов“ от тази година целият 8 клас, общо 9 паралелки, работят изцяло само с персонални устройства, а целта на училището е в следващите две години всички ученици от езиковата гимназия да преминат към 1:1. За реализирането на тази програма Община Пловдив получи огромна подкрепа от Министерство на образованието, което закупи над 80 000 устройства за електронно обучение в страната и част от пловдивските училища се възползваха активно.


Още по темата: общо новини по темата: 675
20.03.2024 »
20.09.2023 »
16.09.2023 »
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: