ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Грижи за докторантите полагат в МУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 03.08.2020Коментари (0)2872
©
Медицински университет Пловдив като лидер на медицинското образование в Южна България осигурява устойчиво научно развитие на своите кадри и постоянно привлича млади перспективни учени. Докторантското обучение е крайъгълен камък в това направление и от ВУ смятат, че това е ключът към успеха им. В момента в МУ-Пловдив има 78 докторанти, за последната академична година са защитени 41 докторски дисертации. В университета се обучават редовни докторанти и такива на самостоятелна подготовка, като, независимо от формата, те получават пълна институционална подкрепа.

Тя бива както финансова, така и логистична, и организационна. Всеки редовен докторант разполага с лимит от 5000 лв., а докторантите на самостоятелна подготовка с – 1000 лв. за разработване на избраната научна тема. При необходимост от допълнителни средства, такива могат да бъдат осигурени чрез участие във вътреуниверситетски проектни сесии, които се провеждат два пъти в годината, като само за изминалата учебна година са класирани 34 проекта на млади учени с участие на докторанти на обща стойност – 506 752 лв.

От Медицинския университет Пловдив дават трибуна за споделяне на резултатите от научните изследвания на младите медици, като всяка година организират  традиционната конференция "Наука и младост“, на която гостуват студенти и докторанти от другите медицински висши училища в страната.

Това издига авторитета на научните изследвания, които провеждат и спомага за изграждане на общност от посветени на науката млади хора, партниращи си в създаваните междууниверситетски мрежи и клъстери. В тази насока е и поощряването на докторантите да публикуват резултати от своите научни разработки в международното списание Folia Medica, реферирано в световните бази данни Web of Science и Scopus.

Част от финансовата подкрепа за докторантите се осъществява и чрез серия от допълнителни регламенти за поемане на разходи за участие в научни конгреси и конференции в България и чужбина, заплащане на разходи по публикуване на статии и монографии с отворен достъп, както и за регистриране на патенти. Веднъж годишно се провежда конкурс за висока публикационна активност, като средствата, които МУ – Пловдив предоставя се "реинвестират“ в активности, свързани с научната дейност на авторите и колективите.  

В Медицински Университет – Пловдив залагат на интензивна проектна дейност, насочена към подобряване на методиката на докторантското обучение. Вече успешно са завършени два проекта, финансирани по ОП "Развитие на човешките ресурси“ - ДОКОТРАНТ и ДОКТОРАНТ-2 на обща стойност – 1 220 000 лв. В резултат на дейностите по тези проекти бяха финансирани научните разработки на над 65 докторанти и постдокторанти и бяха развити структурите на Докторантското училище. То беше първото сред медицинските университети в страната и примерът на МУ-Пловдив скоро беше последван в София, Плевен и Варна. Изправени пред предизвикателствата на пандемията от COVID-19 лекциите и семинарите на Докторантското училище бяха успешно трансферирани в електронна среда и това увеличи интерактивността, а посещаемостта скочи с 30 %. Венецът на ДОКТОРАНТ-2 беше създаването на Преподавателската академия на МУ – Пловдив. Един пионерски проект, концентриращ усилия върху усъвършенстване на преподавателите за успешно извеждане на докторантите до защита. Не на последно място в резултат на проектите бяха създадени серия от пътеводители и наръчници за докторанти и преподаватели, съдържащи полезни обучителни и справочни материали.  

МУ – Пловдив не само че непрекъснато инвестира в модернизация на изследователските си структури, но и изгражда нови бази на своя територия. Съвсем наскоро приключи мащабно обновяване на научно-изследователските лаборатории по фармация в Медицински колеж, а скоро ще бъде завършен новият корпус за фундаменталните катедри по биология, химия, биохимия и физика с иновативно лабораторно оборудване, което ще се ползва и от докторантите.

Устойчивото научно развитие не е възможно без далновидна кадрова политика. Предстои обявяването на конкурси за нови асистентски места, както във връзка с достигане на пенсионна възраст на преподаватели, така и с увеличаване на учебната натовареност с англоезично обучение. Това ще даде възможност за обявяване на нова вълна от докторантури. В момента в Университета тече подготовка за участие в мащабен проект по ОП НОИР "Модернизация на висшето образование“, който предвижда надграждане на дейностите в Докторантското училище и Преподавателската академия.

Бъдещето ни изправя  пред нови и все по-сложни условия. Медицински университет – Пловдив повече от 75 години устоява на предизвикателствата на времето и след всяко изпитание се изправя още по-силен и успешен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: