ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Граждани от Пловдив: Семейства с деца и инвалиди трябва да наемат с предимство паркоместа пред блока
Автор: Гено Петров 15:39 / 29.01.2023Коментари (8)8577
Семейства от Пловдив с отворено писмо, в което сигнализират за важни липсващи критерии за платените паркоместа пред блока. Граждани живеят на ул. "Капитан Райчо", номера от 63 до 77.

Пишем Ви това писмо с намерение да ни се обърне внимание по повдигнатите въпроси, касаещи критериите за разпределение на местата за паркиране между нашите два блока. По схемата, разработена и съвместно обсъдена с ръководството на район Централен, община Пловдив, са предвидени 62 места и 7 места за инвалиди.

Запознахме се с критериите по точковата система за участие в разпределяне на паркоместата. Останахме изненадани, че в нея липсват критерии като:

1. Липсва критерий и съответни точки за хора инвалиди с решение на ТЕЛК;

2. Липсва критерий за семейства с деца. Би следвало семейства с деца (едно, две, три) да имат предимство пред семейства, които нямат деца;

3. Семейства с повече членове като баба, дядо и пр. - също липсва такъв критерий.

Вярно е, че има места за инвалиди, но в тях хора от нашите блокове трудно паркират, защото за тези места са се научили случайни граждани, и често местата са заети. Затова инвалидите с решения на ТЕЛК имат желание да участват в разпределение на другите места от паркинга (от 1 до 62), но за тях няма критерий, който би им донесъл някакви точки.

Забелязали сме, че коли, със стикер за паркиране на инвалид, заемат предвидените за целта места. А от колите слизат млади хора, явно не са инвалиди, слагат стикера и изчезват за дълго време. Някои от тях работят в "Торо Гранде" и в "Гранд"-а...

На общи събрания на входовете хората питат защо няма критерии като посочените, но никой не можа да им отговори.

Ако не се предвидят подобни на предложените от нас критерии, няма да се осъществят целите и задачите на посочения паркинг от гледна точка подобряване организацията на движение и паркиране, както и социалната му значимост.

Plovdiv24.bg ви представя критериите, които ще дават предимство на пловдивчани при наемане на паркомясто пред домовете им срещу 20 лева, когато кандидатите за място по наредбата са повече от един. Изборът ще се извършва въз основа на по-големия брой точки:

Собственo леко МПС носи 3 точки;

Лизингово леко МПС при сключен договор за лизинг - 2 точки;

Наето или заето леко МПС - 1 точка;

Постоянен адрес на територията на Община Пловдив - 2 точки;

Настоящ адрес на територията на Община Пловдив- 1 точка;

Постоянен адрес на територията на съответния район - 2 точки;

Настоящ адрес на територията на съответния район - 1 точка;

Постоянен адрес в рамките на зоната по ал. 1 - 5 точки;

Настоящ адрес в рамките на зоната по ал. 1 - 3 точки;

Собственик или ползвател на жилището - 2 точки;

Наемател на жилището - 1 точка.

В случай, че класираните на първо място участници са повече от един и са с еднакъв брой точки, се провежда теглене на жребий по ред, определен от кмета на района. 



Още по темата: общо новини по темата: 228
14.03.2024 »
13.02.2024 »
28.01.2024 »
20.01.2024 »
19.01.2024 »
13.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Даже не искам да коментирам какъв цирк е, има толкова нагли хора със самочувствие на лъв и миши душици! Тия с фалшивите телкова и инвалидни лицензи(не че по душа не са) кой ще ги погне! Ползват какви ли не тънкости и селски хитрини! Не казвам че няма искрени хора но по горе описаните лицемери ги засенчват! И още много неща не са в ред но както и да е! Гладни боси и жадни останаха без места до входа!
0
 
 
Аз предлагам и да върнем ергенския данък! Ще ми ходят те пет за четири неженени, айде де! Ма откъдя накъде ва?! Семейството е основна градивна единица на модерното социалистическо общество! Ейййй, прекалено много лумпени има в тоя град, м@мк@ му!
0
 
 
Две от точките са меко казано странни. Защо, например, за лизингов автомобил да се дава точка по-малко? Излиза, че общината ще поощри горд собственик на 40-годишен дизел за сметка на някой с по-ново МПС. Също и за собственик или наемател. Нали наемателят ползва жилището на СОБСТВЕНИК в същата сграда, който така или иначе си плаща данъци и битови такси към общината? Реално погледнато, ако собственикът си плаща данъци върху наема, от финансова гледна точка държавата има даже по-голяма изгода в жилището да е наемател и да му е удобно. Или това важи само за държавите/общините, които мислят за финанси и удобство?
0
 
 
Очевидно е, че паркоместата са малко и трябва да се правят още. Какво толкова неразбрано има?
+1
 
 
В дивашка страна се обсъжда що е топлата вода и има ли тя място у нас ? Поглежда се как е решен въпроса в по-цивилизованите страни и се прави същото. Инвалидите със ЕВРОПЕЙСКА КАРТА ЗА ИВАЛИДНОСТ , универсална за целия ЕС , с QR код и без възможност за ментета, дава абсолютно предимство за паркиране. Обособяват се места за инвалиди /примерно 10 % от паркоместата/ , и те са НЕПРИКОСНОВЕНИ. Само и единствено за инвалиди с европейски карти ! И не само живеещи точно на мястото, а и други инвалиди. Останалите паркоместа да си ги делкат с точки, без точки, глупости на търкалета, поводи за разправии... но инвалидите са с абсолютно предимство и гарантирани паркоместа. Може ли това да стане у нас ? Не, разбира се. Защото сме дивашка страна. Дали една страна е цивилизована или дива, си личи именно по отношението към инвалидите.
+1
 
 
Доколкото си спомням още в началото се обсъждаше вариант, при който да се дават точки за семейства с деца, но той отпадна, защото е дискриминационен и ще падне по Закона за дискриминация. Може би за инвалидите ситуацията е подобна и затова не им се дават допълнителни точки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: