ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Готвят уволнение за шефката на "Местни данъци и такси", тя си каза всичко!
Автор: Диана Бикова 16:54 / 18.02.2020Коментари (1)29987
© Plovdiv24.bg
В края на миналата седмица стана известно, че директорът на "Местни данъци и такси" в община Пловдив Цвета Попова ще бъде уволнена. По този повод репортер на Plovdiv24.bg я потърси за коментар, за да внесе повече яснота по въпроса.

- Г-жо Попова, търся ви по повод неустановеното ваше положение...

- Много интересно го формулирахте...

- Не знаем какво се случва с вас? 

- И аз не зная. 

- Къде се намирате в момента?

- В момента съм на работното си място и си изпълнявам задълженията, защото нищо не ми е връчено, не ми е подписано, но съм уведомена. В петък, около 15.30-16,00 часа г-н Кирчев на среща ми съобщи, че ще сформират нов екип и че трябва да си намеря някъде работа. А работа не се търси от днес за утре и малко или много -  шок и ужас в петък. Това е положението. Аз си изпълнявам задълженията като директор дирекция, защото нито работата може да се спре, нито аз съм подписала нещо и смятам, че така е редно, до установяването на това положение, което ми е казал.

- Това устно предупреждение от г-н Кирчев подплатено ли е с писмена заповед? 

- Не. Устно съм уведомена, в неговия кабинет. Бях извикана, срещата беше между мен и него. Предната вечер беше излязла някаква публикация, мои близки ми се обадиха и ме попитаха какво се случва. Според мен, това не беше редно, каквото и да се случва, аз от медиите да разбирам, и сутринта, идвайки на работа, дирекцията е голяма, 70 човека е, да ме гледат в очите и да ме питат какво става. Аз не знам какво става. 

- За тези 3 месеца, откакто г-н Кирчев е заместник-кмет, отправял ли ви е някакви препоръки за работата?

- Не. Аз с г-н Кирчев съм се видяла може би не повече от пет или шест пъти. Когато г-н Димитров стана кмет, много бързо трябваше да се измени Наредбата за данъците. Те застъпиха на 11 ноември, на 26-ти беше качена Наредбата за изменение на данъците. Аз имах един или два пъти среща по материята за местните данъци и такси, да обясня някои неща. Имах едни хиляди задания, които отнеха супер време да се прецизират и направят по най-добрия начин законово да отговарят. После качихме на сайта наредбата, имаше извънредна сесия, на която и аз присъствах и взех участие по едни коментари.

После един или два пъти съм имала срещи и то не съм имала време да се срещнем, да си обясним каква е работата, естеството, характера, защото при нас не е само събиране на пари, а е един тежък административен процес с много казуси и съгласуване със съответните ръководители. Така че мога да кажа, че за тези 3 месеца пет или шест пъти съм се срещала с г-н Кирчев. За три минути срещи, в които все някой го викаше. Имало е случай, когато ме е оставял в кабинета и съм го чакала 2 часа да се върне, но той не се върна и ме извика на другия ден. Това ми беше комуникацията по отношение на новия ми ресорен заместник-кмет.

- И не е идвал при вас в дирекцията, на "Радецки" 18А?

- Не.

- Не се е запознал на място, да види при какви условия работите?

- Не.  

- Да пиете кафе, както се казва?

- Ами при мен кафе не се пие. При мен нещата се свеждат до работно бюро и това е. Кафе не се пие. Нямам секретарка. Вдигам си телефона, отговарям си. Хората си влизат при мен, нямала съм приемен ден. Той, ако беше дошъл при мен, щях да го запозная с отделите, тъй като те са три отдела, с хората - все пак 70 човека администрация на "Местни данъци и такси" - аз винаги казвам: това е колкото един район или една малка община. Клиентопотокът е голям, салоните са пълни с хора, включително и понякога леко агресивни и недоволни и трябва да им обърнеш внимание, да разбереш какъв им е проблема, да вземеш решение. Така че - не, г-н Кирчев, поне във времето, когато аз съм била тука, не му е стъпвал крака. Ако не ми се е обаждал и е идвал, това не мога да го потвърдя. 

- В момента в кампания ли сте?

- Да, това е другото, което и на него му обясних, че ние сме в кампания, която с община Пловдив подписахме, чисто технически е доста сложна, за да може да се обложи базата данни на община Пловдив и да се случи събиране на данъци. Доста дълъг е процесът - повече от едно денонощие се обработва тази информация, има опасност от някакви грешки. Лично ние винаги когато тръгне тази кампания, сме под напрежение дали всичко ще е окей с новите данни. Ние имахме изменени такса за битови отпадъци, новите размери за колите. Така че общо взето в петък, на 7 февруари, пуснахме облагането.

Три дни не съм спала, в понеделник да дойда на работа, да погледна и да пуснем тестови режим какво се случва и да видим, че всичко е окей. По закон, трябва на "Български пощи" да преведем съобщенията на гражданите и до края на месеца да ги получат. Включително на 14-ти сутринта съм имала среща с представител на "Български пощи" на диск да предадем информацията. Значи, аз съм си спазила едни законови неща, които смятам, че са важни, а никой не е запитал за тях. Дори не е запитал как се случва кампанията в Пловдив. Просто не става с едно щракане на пръсти това нещо. Малко или много това е един ресурс, който ние влагаме и е много важен за община Пловдив като хора, като граждани, като бизнес всичко да е правилно, всичко да е коректно, всичко да е точно. Това е едно изключително напрежение за мен и за специалистите, които работят тук.

Затова казвам, че в момента, мина сесията за новите данъци, мина новото данъчно облагане, изпратихме съобщението, почнаха да влизат в общината едни по-големи суми, тъй като в кампанията се генерират, и в един момент - на 14-ти, след всичкото това усилие, ми беше съобщено да си търся нова работа. Те дори не разбраха какво е усилието, което полагаме.

- Той лично ли ви го каза? Очи в очи?

- Да. Неговата секретарка се обади на обяд, тъй като на празници имаме режим, в който служителите се пускат по-рано, но дирекция "Местни данъци и такси" винаги работи, не може да си позволим в кампания да пусна дори един човек, а в интерес на истината, ако някои почиват - ние работим за всеки празник и през всеки празник, защото това е важно за нас и клиентите трябва да бъдат обслужени. Той ми се обади, мисля че беше в 15,30 часа и ме попита "Цвета, какво правиш?". Каза ми "Честит празник", благодарих, после той пита "Можеш ли да дойдеш?", аз казах "Мога". Аз бях малко или много психически подготвена, че трябва да се случи и по-добре да го чуя, така че отидох в неговия кабинет. Той беше в съседния кабинет, там имаше някаква оперативка, казах им, че съм там и влязохме в неговия кабинет и водихме там този разговор. Между мен и него. 

- Той казал ли ви е при тази среща, че е недоволен от вашата работа? Тъй като няколко пъти казва пред медиите, че събираемостта на данъци е ниска и вие сте виновната едва ли не.

- Не. Това са несериозни неща. Без да си видял една цифра, без да знаеш целия процес, да се изкажеш за събираемостта... Има толкова сложни неща и толкова дълъг процес и толкова обяснения на всяка една цифра... Аз му казах друго - че  по чл. 5А от ЗМДТ, тази информация е публична, тя е по критерии, които са разпоредени със ЗМДТ и всички 264 общини предават ежедневно тази информация на Министерство на финансите. Тази информация е публична и всеки един може да влезне и да я види. Така че му казах, ако не е влизал, може и да е влизал, да влезне и да погледне община Пловдив къде стои по своите показатели, че ние винаги сме били на едно ниво, което е над средното за страната. Малко или много, аз сега на него да му обяснявам в едни 30 секунди един дълъг разговор, който може би цяла седмица няма да ми стигне да го запозная... Не знам дали го е казал, но зад едни думи трябва да се изискат определени неща и съответно да му се обясни и да му се каже: цифрите са такива, защото това и това и това.

- Какво смятате да правите сега? Търсите ли си работа?

- В интерес на истината, не е лесно. Колкото и да съм била подготвена за това нещо. В момента съм концентрирана единствено да си намеря подходяща работа, защото те не ми предлагат нищо, а аз не мога да остана без работа, защото имам финансови ангажименти и неща, които трябва да продължат по добрия начин в чисто човешки аспект. Другото, от което никой не се интересува, от чисто човешкия аспект - кой какви проблеми има, какъв му е статусът. Говоря от страна, защото и аз съм ръководител на 70 човека и, когато взимам някакви решения, все пак оглеждам цялостната картина на този човек какво му е положението. В момента съм концентрирана да бъда здрава, спокойна, хармонична и да си намеря добра работа, която отговаря на моя ценз, квалификация и да бъда оценена по достойнство. 

- Вие от кога работите в "Местни данъци и такси"?

- Аз дойдох на работа в община Пловдив през 2007 г. с конкурс при кмета Чомаков. Две години бях началник отдел "Обслужване". Държа да кажа - с конкурс! След това две години съм била началник отдел "Събиране и контрол" и от 2012 г. съм директор дирекция "Местни данъци и такси". Това са общо 13 години. Преди да дойда в МДТ целият ми стаж е бил в Националната агенция по приходите, съм била ревизор. Т.е. аз имам 25 години стаж само в администриране на данъци, като половината са в републикански данъци. Повечето от този стаж е ръководен. 

- Г-н Кирчев е икономист по образование, банкер е бил дълго време, но като че ли не разбира от данъчна политика?

- Не мога да кажа колко добър професионалист е той в неговата сфера. Аз не оспорвам качествата му. Моята позиция в момента са моите качества. Може да е много добър банкер - това няма нищо общо с мен. Кой къде е работил, какви му са качествата... В момента аз съм на поприще данъци. Той отговаря за доста широк сектор в общината - освен цялата финансова дейност и други ресори, и той дори трябва да има по-добри качества, не само върху данъците. Защото има финанси, счетоводство, екология, здравеопазване има към него, така че той трябва да бъде широкоспектърна личност. 

- Разбрах, че вие вече сте получили предложение да работите в Министерството на финансите?

- Да, имам предложение, обмислям го, с конкретни параметри, защото е в друго населено място. В Министерството на финансите има отделни ресори, които са свързани с данъчната политика, включително за общините. Имам предложение да се развия там и евентуално те да ползват моя професионален опит, пък и аз да бъда полезна. Засега е в сферата на предложението и на конкретизацията. 

- В дирекция "Местни данъци и такси" е концентрирана огромна база данни. Мислите ли, че би могло да се злоупотреби с тази информация?

- Не мога да кажа. Ние ползваме информационен продукт, който е с данни на Министерство на финансите. Базата данни наистина е голяма, но само за целите на администриране на местни данъци и такси. 

- Благодаря за интервюто, пожелавам ви успех, каквото и да решите.

- Аз никога не се съмнявам в собствения си успех. Моите близки и познати знаят, че не обичам да ми пожелават успех, защото всяко едно нещо, с което се захвана и тръгна да го правя, винаги се получава, защото влагам много желание, влагам сърце във всяко едно нещо. Смятам, че нещата ще са окей, въпросът е малко технологично време да има, за да се случат нещата, а не като гръм от ясно небе.


Още по темата: общо новини по темата: 24
16.10.2020 »
15.10.2020 »
21.09.2020 »
07.05.2020 »
19.02.2020 »
27.01.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
За пореден път"новата власт"показва че не зачита професионализма и качествата на своите служители.Овакантява се место за поредната "калинка"от която ще се очаква да върже бюджета на общината,но не се знае като получим новите честитки/с по високите налози/ колко време ще ги събират,да няма изненадани.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: