ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Голямото копаене в Пловдив започва след месец
Автор: Диана Бикова 16:08 / 28.08.2020Коментари (38)30754
Зам.-кметът Пламен Райчев показва трасето на бъдещата връзка между Коматевско шосе и надлез "Родопи"
Тази есен се очаква най-после да започне видимата работа по два от големите транспортни проекти на Пловдив - подлез "Модър - Царевец" и пробива под централна жп гара, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За първия обект са приключени всички процедури по ЗОП. Договорът с избрания изпълнител "Драгиев и ко" е подписан, избран е и надзор. Тъй като поръчката е на инженеринг, в момента фирмата изготвя проект и до месец той трябва да бъде одобрен. Според заместник-кмета по строителство Пламен Райчев, това означава, че в края на септември или началото на октомври може да започне реалното строителство.

Изграждането на "Модър - Царевец" ще продължи 3 години и ще струва 9 581 000 лева без ДДС. Паралелно с строителството на подлеза, ВиК - Пловдив ще изпълнява свой проект за Южния обходен колектор за около 2.5 млн. лв. 

В средата на септември се очаква в общината да бъде внесен за разглеждане техническият проект и по другия ключов обект, касаещ жп ареал Пловдив -  за пробива под централна жп гара. Той е на стойност 89 028 245,95 лева без ДДС, а изпълнител е Обединение "Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите "Трейс Груп Холд“ АД и "Балкантел“ ООД. 

Техническият проект ще бъде представен публично пред местната общественост, а реализацията ще започне след одобрение от МРРБ. "Правим ежеседмични оперативки с избрания изпълнител, ВиК, пожарната и други експроатационни дружества, включително ОКТ и КАТ. Проблемът тук е големият канализационен колектор" - каза Райчев.

Колекторът ще бъде преместен, но засега все още не е взето решение откъде ще минава трасето. Спускането на самия пробив започва от ул. "Тракия", където ще бъдат направени две локални платна за развързване на движението, заради което и беше гласуван нов ПУП на кв. "Триъгълника".

Изходът пък е между автогара "Родопи" и хипермаркет "Билла". Там предстои да се извършат отчуждителни процедури не само заради пробива, а и заради новата улична регулация в района на бул. "Македония" и ул. "Димитър Талев". Предвижда се да има връзки към бул. "Акад. Петър Динеков" на запад и ул. "Кукуш" на изток. Самата "Кукуш" ще бъде удвоена, за което също има нов ПУП и сега се подготвят отчуждителни процедури. Целта е да се свържат Коматевско шосе и надлез "Родопи", но към момента тези проекти са в идейна фаза. 

Зам.-кметът Пламен Райчев категорично се възпротивил строителството на пробива под гарата да се извършва едновременно от двете страни и е решено работата да започне от южна посока. Засега няма представена идея как ще осъществява пешеходното движение и как ще се направят излазите към спирките.

Най-болния въпрос на жителите на район "Южен" безспорно е пътната връзка "Бетонен мост". Общината е постигнала съгласие НКЖИ да направи проекта. Експертите на държавната компания в момента готвят техническите спецификации и техническото задание за проектиране по ЗОП на ново съоръжение с всички възможни връзки в западна и източна посока.

Въпросът за финансирането на новия бетонен мост засега няма решение. Тъй като общината не разполага със свободен финансов ресурс, възможно е изграждането на съоръжението да бъде включено в проекта на НКЖИ като съпътстваща инфраструктура.

Дългоочакваният ремонт на ул. "Даме Груев" също наближава. В началото на септември се очаква да бъде избран изпълнителят на реконструкцията. За поръчката на стойност 6 207 500 лв. без ДДС кандидатстваха осем фирми. Този проект ще се реализира на три етапа: от ул. "Македония" до ул. "Охрид", от ул. "Охрид" до "Тодор Александров" и от ул. "Тодор Александров" до надлез "Родопи". Преди да започне реконструкцията на "Даме Груев" се налага преасфалтиране на ул. "Дрин", която ще служи като алтернативен път за движение.


Още по темата: общо новини по темата: 80
03.12.2023 »
09.05.2023 »
26.03.2023 »
23.03.2023 »
03.08.2022 »
20.08.2021 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пак подремвахте цяло лято, сега в най-големите задръствания започнете да рушите и да строите наново рџ?Ѓ
0
 
 
Живущите на ул Кукуш на протест не може движението да е под прозорците ни..
0
 
 
Да не говорим за бул Александър Стамболийски това е селски път толкова е натоварен трафика докога ще търпим
0
 
 
Те съществуващите пътища не могат да поддържат (примерно Кукленско шосе, което е позор), нови тръгнали да "правят". При разрушаваща се инфраструктура, да започваш нови и то тежки проекти е недопустимо.
0
 
 
Все едно някога е спирало това копаене рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Ј
0
 
 
В ЯНГЛИЯ АДМИНИСТЕАЦИЯТА ГИ УВЕДОМЯВА ПИСМЕНО КАК РАЗХОДВАТ ДАНЪЦИТЕ ИМ..ВСИЧКО СЕ ОТЧИТА! И ТУК СЕ ОТЧИТАТ НЯКЪДЕ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: