ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Голям скандал с обвиняемите за трафик на 288 кг хероин, спипани край Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:48 / 12.09.2020Коментари (0)7066
Намереният в камиона наркотик
За страховит скандал с обвиняем за трафик на хероин за 18 744 700 лева и погазване на наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) от страна на родната прокуратура сигнализира пловдивската адвокатка Надя Делева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Случаят:

На 14 април м.г. на МП "Капитан Андреево“ пристига ирански ТИР, управляван от иранецът Сеидмохамадхас Рамазани, който е и собственик на камиона. Превозваният товар бил машина за боядисване, която трябвало да стигне от Иран до Пловдив.

Митничарите на границата пуснали камионът през рентген и открили, че на тавана и пода на машината са залепени със силикон 36 керамични плочи, съдържащи 144 пакета с по 2 кг. хероин всеки (общо 288 кг).

На 15 април камионът пристига в Пловдив под контрола на служители на ГДБОП и на ГДМРР и е извършено оформяне на стоката. На следващия ден водачът получава инструкции да тръгне с камиона към склад в пловдивско село.

Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, се пристъпва към задържане на съпричастните лица. Арестуван е 40-годишният турски гражданин Селман Йоздемир, за когото е установено, че е влязъл в България от Турция през ГКПП "Лесово" на 12 април, т.е. 2 дни преди влизането на иранския камион през ГКПП "Капитан Андреево". И двамата са привлечени като обвиняеми.

Надя Делева е адвокат на турчинът Селман Йоздемир, който е в ареста от година и пет месеца. По думите на защитничката, клиентът ѝ е на път да се превърне в жертвен агнец, тъй като иранският шофьор Рамазани е бил пуснат от ареста през август срещу 5000 лева гаранция и веднага си е заминал за Иран, тъй като не е получил забрана да напуска България.

"Този човек е със статут на обвиняем и няма никаква уседналост у нас, няма близки и роднини тук, но въпреки това го пускат. Имам сигурна информация, че той си е тръгнал за Иран със самолет и надали ще се върне“, коментира Делева.

Във вторник адвокатката е входирала молба чрез окръжната прокуратура в Хасково до окръжния съд в града за разглеждане на искането на обвиняема за изменение на мярката за процесуална принуда, но е ударила на съмнителен камък.

Тази процедура е описана в член 65 от НПК:

(1) Обвиняемият или неговият защитник може по всяко време на досъдебното производство да поиска изменение на взетата мярка за неотклонение задържане под стража.

(2) Искането на обвиняемия или неговия защитник се прави чрез прокурора, който е длъжен незабавно да изпрати делото на съда.

"В четвъртък звъннах в деловодството на съда, за да попитам при тях ли е вече делото и те казаха "не“. После звъннах в прокуратурата и една от служителките ми каза, че от обвинението първо ще предявят материалите по разследването на обвиняемия и после ще пратят делото за мярката в съда. Искането за мярката трябва да се случи незабавно - това е описано в НПК. Аз дори не съм редовно призована за това предявяване - не съм получила нито призовка, нито съобщение. Една от служителите на прокуратурата в Хасково се опита да ме призове по телефона, което също е нарушение на НПК“, коментира Делева.

По думите ѝ, във времето нито едно от исканията им не са били уважени - медицински изследвания, доказателствени искания, а сега клиентът ѝ Йоздемир ще опере пешкира за деянието, тъй като иранецът е бил пуснат на свобода и си е заминал.

От окръжната прокуратура в Хасково заявиха, че към този момент пресаташето и говорител на обвинението е в отпуск и няма кой да разговаря с медиите, като прехвърлиха топката в полето на Апелативна прокуратура-Пловдив, който пък нямат отношение към случая, с който се занимава наблюдаващият прокурор от Хасково.

Днес, 12 септември адвокат Надя Делева се свърза с редакцията ни, за да разкаже за последните събития около случая. От петък нейният клиент е започнал гладна стачка в знак на протест.



Още по темата: общо новини по темата: 4
06.10.2020 »
30.04.2019 »
19.04.2019 »
18.04.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: