ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Големи промени предстоят в "Централен"
Автор: Диана Бикова 22:18 / 01.02.2021Коментари (0)6610
©
- Г-н Стаменов, дойде време да си говорим за бюджета на район "Централен". В какви рамки ще бъде и какво планирате да правите с тези пари, ако бъдат одобрени, разбира се, от Общинския съвет?

- Направихме две, дори три предложения на бюджета, като последното беше в рамките на около 2.5 милиона лева. В него бяхме предвидили 500 000 лв. за текущи ремонти на хълмовете на нашия град, бяха включени детски площадки, изграждане на паркови зони, основен акцент - тротоарни настилки, тъй като голяма част от тях са в крайно компрометирано състояние и представляват риск за преминаване по тях, изграждане на паркинги в междублокови пространства и озеленяване към тези площи. След преглед на бюджета, който направих днес, видях, че общината са преценили, че бюджетната рамка на район "Централен" на този етап трябва да бъде 520 000 лева.

С тези пари през годината ние трябва да поддържаме цялата пътна и тротоарна инфраструктура в експлоатационен вид и да реализираме елементи от капиталовата програма, която бяхме заложили. Надявам се по време на обсъждането, когато презентираме всеки един проект със своята важност да има възможности малко тази бюджетна рамка да бъде увеличена, защото сами разбирате – район, в който има над 90 000 живущи, с около 40 000 - 50 000 ежедневно пристигащи работещи тук или по работа до определена институция, тези средства са на критичния минимум.

Надявам се поне големите проекти, които са с европейско финансиране, които вървят от миналия мандат, да продължат, за да може средствата да бъдат усвоени и благата да са за гражданите. Предвидено е улиците "Неофит Бозвели", "Райно Попович", "Балкан" и каретата на междублоковите пространства да бъдат реновирани. Доколкото знам община Пловдив е пуснала процедура за избор на изпълнител и очакваме есента, след като минат и обжалванията, да стартират. "Неофит Бозвели" например е в критично състояние, на места дори калдъръм липсва, а това е улица в сърцето на нашия град.

- Какви други проекти смятате, че би могло да се реализират през тази година, освен тези, които изредихте?

- Задължително, според мен, трябва да се заложи ремонт на "Любен Каравелов" от колелото на "Васил Априлов" до "Христо Ботев", тъй като очакваме да стартира проектът за пробива под гарата, което автоматично ще пренасочи трафика от "Васил Априлов" по "Любен Каравелов" в посока "Христо Ботев". В момента с тази паважна настилка, която е доста слегнала, не ми се мисли, ако целият този трафик бъде насочен там и тогава се наложи да се правят ремонти. Буквално ще стане изключително голяма тапа.

Друг важен проект е преасфалтирането на "Марица юг" около зоната на Университета по хранителни технологии - под моста, в посока железния мост. Настилката е изключително амортизирана, редовно се кърпи, но за съжаление, кърпим и след един месец виждаме, че има нови дупки. Смятам, че с един слой износоустойчив пласт може да се реновира и в следващите 5 до 10 години да знаем, че там няма да има проблеми.

Друг много критичен участък е "Христо Ботев" от Стоматологиите до Коматевския възел – много слегнал, много крив. Там има проект за подмяна на ВиК инсталацията, който, гледайки бюджета, не е включен за реализация тази година. Ако има възможност, ще държа този участък да бъде преасфалтиран, тъй като оттам се очаква да е основният трафик след стартиране на пробива под гарата. Смятам, че двете ленти спокойно могат да бъдат преасфалтирани, а лентата, в която в бъдеще ще се копае, за да се прекарат подземните комуникации, да бъде само частично реновирана.

Заложили сме малка сума за "Дондуковата градина", като в момента сме в процедура за избор на изпълнител и след като има такъв, тогава ще преценим каква е възможността сумата да бъде увеличена и да се стартират дейностите.

Радостното е, че в бюджета са заложени средства за ремонт, реставрация и реконструкция на детска градина "Майчина грижа", която е единичен паметник на културата. Беше крайно време да стартираме работа и по нея, за да имаме по-интегриран похват и цялата зона около "Дондуковата градина" през следващите година-две да бъде отремонтирана, което дава автентичен облик и съхраняване на духа на нашия град.

- Тази година ще има ли възможност да започнете реализацията на проекта за втора сграда на Хуманитарната гимназия?

- На база идейните разработки, които бяха направени от районите назад в годините, община Пловдив кандидатства по програмата на Министерството на образованието и изключително радостно е, че бяхме одобрени. Специално за район "Централен" е предвидено да се изградят две нови групи към детска градина "Чучулига", три групи да се отворят в "Буратино" и нова сграда към Хуманитарната гимназия. Новата сграда е предвидена да е успоредна на "Марица юг", за да може коридорите да бъдат към булеварда, а самите класни стаи да са на юг, тъй като това е основно изискване.

Силно се надявам, че община Пловдив ще успее да стартира процедурата. Според мен, тук трябва да се направи един хубав конкурс за идейна разработка на тази сграда, тъй като трябва да се съвмести архитектурата със съществуващата такава на "Княз Александър", която е единичен паметник на културата. Трябва да се има предвид близостта на реката, близостта до центъра, както и новите иновативни методи за образование, а не типичните с черната дъска и тебешир, което вече мисля, че навсякъде изчезна.

Смятам, че ако общината пусне конкурс, различни колективи ще предложат оптимални решения, а най-доброто бъде избрано от комисия и да се възложи проектирането на тази сграда. Доколкото знам, от 30, 40 години в нашия град не е строено ново училище и затова трябва да подходим много отговорно от гледна точка на самия проект и от гледна точка на общата визия на зоната. Тъй като това ще даде допълнителен характер,  смятам, че общественият дебат и консолидиране на съсловните организации като  Съюза на архитектите, Камарата на архитектите, експертността на община Пловдив, трябва да бъдат обединени около най-доброто, което може  да се реализира там, за да може след това да се пристъпи към фактическото дострояване в задната част на тази сграда, с което ще се разрешат доста казуси – с физкултурните салони, със столовата за най-малките.

Успоредно с това проектът за реставрация на съществуващата сграда на Хуманитарната гимназия върви. В момента сме на етап съгласуване с пожарната. Самият проект беше съгласуван с НИНКН като намеси. Имаше един детайл – пожарната изиска подсилване на едни стълбища с метална конструкция, която да не е видима, за да имат по-голяма носимост при пожар, не дай боже, което вече е коригирано. Очакваме до 15 дни да излезе съгласуването от пожарната и да вървим след това към издаване на строително разрешение и търсене на средства за възстановяване на тази сграда, тъй като тя е изключително важна.

- Нека се върнем на темата за новата сграда в двора на Хуманитарната гимназия. Има ли срокове за усвояване на отпуснатите от министерството средства и, ако се обяви конкурс, за който говорите, няма ли да се забави във времето изпълнението на този проект?

- Една нормална процедура по ЗОП само за проектиране около три до четири месеца, след което има срок за самото проектиране. Една процедура за проект, за концепция за тази сграда не би отнело повече от четири месеца със журирането. Смятам, че един месец забавяне не е фатален пред възможността тази емблема на нашия град да бъде общоприета и да постигнем нещо много добро. Затова лично аз ще настоявам и пред кмета и пред арх. Ахрянов да се стартира този конкурс.

Практиката ни показа, че тези конкурси дават много на града. Дават много идеи, много възможности и наистина изпълват със смисъл всеки един обект. По този начин навремето имаше прекрасни разработки за моста на р. Марица. За кино "Космос" също имаше конкурс и първата награда спечели правото да проектира. Очакваме в рамките на тази седмица да бъде подписан договора за технически проект за възстановяване на кино "Космос". Затова смятам, че това е правилният път и по този начин се взимат най-добрите управленски решения.

- В Годишната програма за разпореждане с общинска собственост се предвижда ул. "Младежка" да бъде дадена на концесия, след като предишната беше прекратена много трудно. В същото време вие няколко пъти казвате, че искате цялото пространство там да се благоустрои, да стане красиво, достъпно…

- Ул. "Младежка" е казус, който осем години вървя по съдилищата. Общината, в лицето на своите юристи, направиха буквално невъзможното, предишната концесия да бъде прекратена и това стана факт през изминалата година. Респективно всички търговски обекти, които не се използваха по предназначение, успяхме да ги премахнем. Оставихме работещите павилиони, като хората имат гратисен период да си преорганизират бизнеса, да намерят други помещения с цел да им помогнем и на тях.

В същото време стартирахме процедура и сключихме договор за проектиране и разработване на цялата улица "Младежка". Идейната фаза е факт. Ще имам удоволствието с лека презентация онлайн да представим проекта, който за мен е много добър. Голяма част от тротоарните настилки, от плочниците на кръстовището на "Васил Априлов" и "Шести септември" сме предвидили да станат озеленяване, като даваме превес на високата растителност, дървета, и с много храсти.

Предвидили сме едно малко водно огледало, а тръгвайки в посока към "Копривщица" даваме превес на детски площадки и зони за отдих и почивка. След "Славейков" сме дали превес на паркирането като отделяме и четири къта, които са с възможност за малък пазар, тип Фермерски пазар – в определен ден, в рамките на 3-4 часа, да дойдат производители и всеки, които иска да си закупи нещо чисто, от градината, био продукт, да има тази възможност.

С цел защитаване интересите на община Пловдив по отношение на поддръжката на цялата тази зона сме предвидили на колелото на последна спирка да се преработи пътната част, да се обособи площ от около 1200-1400 кв. метра и да се направи пазарче, с подземен паркинг. Умишлено искахме да е да е от страна на бул. "Копривщица", тъй като се очаква в годините напред да се изгради моста на река Марица и да свърже "Копривщица" с бул. "България" и това ще стане една от основните артерии на нашия град. Водейки се от тази логика, идеята ни е да създадем възможност  всеки, който преминава с автомобила, да спре, да използва паркингите, да си закупи това, което му е необходимо, след което да си продължи. По този начин ще се събере на едно място търговията, община Пловдив ще има възможност да получава такси, с които спокойно да си плаща разходите по поддръжката на тази зона.

Трябва да си отговорим и на въпроса: "Колко ни е нужно и дали ни е нужно?". Личната ми убеденост е, че е безкрайно нужно това нещо да се направи, тъй като зеленината в нашия град не е много. Ако успеем да реализираме такъв проект, в "Мараша" ще се формира вторичен градски център с много зеленина и това ще е белият дроб на квартала, събирателният център на всички. Смятам че, зоните за отдих и почивка, особено зелените пространства, трябва да се опитваме да развиваме доколкото може, тъй като сами виждаме проблемът с паркирането колко е голям, а в бъдеще ще става и още по-голям.

- Какво се случва с обещаното на гражданите детско заведение в сградата на ул. "Стоян Михайловски" в кв. "Съдийски"?

- Този проект го работим вече няколко години. Имаше проблеми със самия ПУП на имота, с разминаване между застроителни и регулационни граници, които вече са почти изчистени и тази година трябва да се премине към проектиране, а и защо не и към строителство. Съществува и възможността с това детско заведение да се кандидатства за финансиране през програмата на Министерството на образованието, по която миналата година община Пловдив успя да спечели над 18 милиона финансиране.

В бюджета за тази година забелязах, че са заложени средства за стартиране на този обект, което е радостно, защото реализацията на още една детска градина или ясла по-скоро ще даде възможност нуждаещите от такъв тип услуги деца вече да имат на 100% възможност като брой свободни места в заведенията на територията на район "Централен".

Малко бях озадачен, тъй като в Годишната програма за разпореждане на "Стоян Михайловски" 13 е зададено, че теренът плюс сградата ще се отдават под наем. Вероятно това е някакъв вид техническа грешка, тъй като в самото предложение за бюджет има заложени средства за изграждане на нова градина и двете малко се бият. Предполагам, че община Пловдив ще предприеме действия това да бъде коригирано и управленското решение да е изграждане на детско заведение на това място.



Още по темата: общо новини по темата: 54
31.08.2022 »
13.10.2021 »
29.09.2021 »
24.09.2021 »
14.09.2021 »
30.08.2021 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (881) 16%
Спас Гърневски (785) 14%
Д-р Иван Чомаков (535) 10%
Славчо Атанасов (1442) 26%
Иван Тотев (1470) 26%
Здравко Димитров (483) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: