ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гласуваха изграждането на трета клетка на депото за неопасни отпадъци в Шишманци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:35 / 23.09.2021Коментари (0)1408
©
Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив /РСУО/ гласува на заседание днес изграждането на трета клетка на Депо за неопасни отпадъци (ДНО) в с. Шишманци, Община Раковски. Предложението беше прието единодушно.

Одобрението за изграждане на трета клетка в Шишманци идва след предложение на кмета Здравко Димитров за създаването на общ фонд, в който да участват деветте общини Пловдив, Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се инвестират средства в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

"Към момента капацитетът на построените и въведени в експлоатация клетки 1 и 2 е изчерпан и се преминава в режим на аварийност. Ако МОСВ одобрят заложените параметри и реализираме планираната инвестиция в завода в Шишманци, ще решим проблемите с отпадъците на Пловдив за 30 години напред“, заяви зам.-кметът с ресор екология Анести Тимчев.

Пловдив генерира над 160 000 тона отпадъци годишно, а възможностите на завода в Шишманци са да преработва 125 000 тона. Това налага да се търси решение, като се удължи комплексното разрешително за работа на сметището в Цалапица и там да продължи депонирането на част от отпадъците.  

Управлението и стопанисването на депото в Цалапица е поверено на Пловдив, въпреки че се намира на територията на Община "Родопи". Съоръжението изисква специално внимание, защото се намира само на метри от река Марица, както и в близост до двете населени места Кадиево и Цалапица.

За целта Община Пловдив е набелязала три стратегически мерки, с които животът на сметището в Цалапица може да бъде удължен, без да застрашава екологията в района. Една от тях е изграждането на подпорна стена, тъй като съоръжението се намира близо до река Марица и целта е да не се допусне свличане в коритото на реката. Договорени са съвместни действия със Селскостопанска академия. Вече се правят тестове на третиране със специален биопродукт, при което обемът на органичните отпадъци намалява с над 10%. Не на последно място се предвижда монтирането на сепарираща линия, която на място да отделя и сортира отпадъка. Така общият обем на сметта, която реално ще се депонира в котловините, ще бъде намален значително.

В общото събрание на РСУО – Пловдив взеха участие още директорът на Дирекция "Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева, зам.-кметът на Община Раковски Венцислав Чавдаров, зам.-кметът на Община Брезово Петър Петров, зам.-кметът на Община "Марица" Петър Минков, зам.-кметът на Община "Родопи“ Емилия Иванова, кметът на Община Съединение Атанас Балкански, кметът на Община Кричим Атанас Калчев, зам.-кметът на Община Стамболийски Теодора Денева и зам.-кметът на Община Перущица Костадин Тонов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: