ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гениална преподавателка от Пловдив спечели 100 000 евро, но не в брой
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 12.08.2022Коментари (4)100337
©
Проф. Добринка Георгиева – преподавател от Медицински университет – Пловдив и възпитаничката на "Фулбрайт“, спечели голям проект по "Еразъм+" на стойност над 100 000 евро.

През последните години проф. Георгиева развива активно международно сътрудничество с осем американски институции в рамките на програмата за обмен "Фулбрайт“ и програмата на ЕС "Еразъм+“. За това време са реализирани 8 обмена по "Фулбрайт“ и 27 обмена по "Еразъм+“, с участието на 34 човека. Тези сътрудничества осигуряват продължаващо обучение на студенти и клиницисти в областта на речевата патология.

Най-новият двугодишен проект за сътрудничество по "Еразъм" е между програмата по "Медицинска речева и езикова патология“ на МУ-Пловдив и американски университети като Мичиганския държавен университет и Университета на Източна Каролина. Съвместната работа ще подобри начина, по който образователните институции разпространяват знания и научни изследвания, ще създаде ценно международно сътрудничество и ще насърчи интернационализацията на университетите.

Проектът се основава на плодотворното сътрудничество на "Фулбрайт" с американски университети през годините. Програмите Еразъм+ и Фулбрайт служат като ефективни инструменти за системно и дългосрочно въздействие чрез подкрепа на иновациите и съвременните методи на преподаване.

Добринка Георгиева е световно признат учен, професор по логопедия (речева и езикова патология) от Медицински университет – Пловдив. Тя е единственият български сертифициран специалист с европейска клинична специализация по нарушения на плавността на речта.

Автор е на над 100 публикации и 90 доклада, изнесени на световни и европейски конгреси и конференции, 12 учебника, глави на книги и монографии, третиращи предимно проблеми на заекването и гласовата патология. Ръководила и координирала над 25 национални и международни образователни и научни проекти (към Световната банка, фонд "Научни изследвания", програма "Еразъм", Фулбрайт и други).

Член на редакционната колегия на 9 международни списания, от които 5 реферирани в най-престижни база данни като Web of Science и Scopus. Най-цитираният и публикуван български учен в областта на езиково-говорната патология в база данни Web of Science и Scopus.

Проф. Георгиева е основна движеща фигура в признаването на специалност "Логопедия" за здравна и акредитирането й в професионално направление "Обществено здраве“ в страната. Основател на първата Катедра по логопедия в България. Специализира в САЩ, Франция, Англия, Холандия и Русия. Фулбрайт изследовател в най-голямата детска болница в Синсинати, САЩ. Основател и директор на единствения по рода си изследователски център за заекването в страната и Източна Европа. Член на редица престижни образователни и научни организации като IALP and IFA. Член на международния образователен комитет към IALP (Международна асоциация по логопедия и фониатрия) – два мандата.

От 2018 г. е избрана за член на комитета за връзка с езиково-говорните патолози към Международната асоциация за изследване на нарушенията на плавността на речта (IFA). През 2018 г. е номинирана за представител на IALP в Световната здравна организация. Гост-лектор в рамките на програма "Еразъм+" в Michigan State University и East Carolina University, САЩ, в продължение на 4-годишен период – от 2017 до 2020 г. Първият българин, специализирал в Northwestern University, Чикаго. Чела е многократно лекции в университета в Гент, Белгия; в университета "Т. Мор", Антверпен, Белгия; в университета "Мария Кюри Склодовска", Полша; университета "Рур", Бохум, Германия; West Virginia University, САЩ.

Медицински университет – Пловдив разкрива първата в България и Източна Европа магистърска програма "Медицинска речева и езикова патология“. Тя ще стартира през септември 2022 г. и ще се администрира от Медицинския факултет на висшето училище.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази бездетна селянка от Добричко просто е една отчаяна кариеристка,изтъкана от злоба и амбиция Как можете да я наречете гениална?!Вие добре ли сте??В Благоевград в ЮЗУ" Неофит Рилски" ,който е завършила,стигна с подлост и сервилност до заместник-ректор.После й биха шута и тя,обидена,напусна Много ограничен човек,готов на абсолютно всичко,за да постигне своето.
0
 
 
Браво, какви хора има в България. Направо не мога да повярвам.
0
 
 
Е гати...10 реда титли и постежения. До всички чалга лумпенчета,кифли и кроасани - ето това е ВИП. Като се напише вип,лицата на такива хора трябва да излизат,а не на Васко-Азис или Петя Иванова-Преслава.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: