ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Генералният директор по лозата и виното Пау Рока стана "Доктор хонорис кауза" на УХТ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:11 / 08.10.2021Коментари (0)1772
Генералният директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии на тържествена церемония.

Присъстващите в аула "Проф. Милен Бешков“ посрещнаха Пау Рока и ректора на УХТ проф. д-р Пламен Моллов на крака под звуците на химна на България в изпълнение на студентски хор от АМТИИ с диригент Алия Хансе.

Сега вече сте един от нас, заяви проф. д-р Моллов и се обърна към присъстващите в залата преподаватели и студенти. Преди това той връчи на Рока огърлие, папирус-грамота и почетен плакет, а след това хорът изпълни "Gaudeamus Igitur“. Специален подарък – копие на ритон от панагюрското златно съкровище, поднесе ректорът и на съпругата на Пау Рока - Диана.

На церемонията присъстваха проф. Генка Петрова-Ташкова, зам.-министър на образованието и науката, Явор Гечев, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в Република България, Ангел Стоев, Областен управител на Пловдив, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, представители на изпълнителната и местната власт, на браншови организации в хранително-вкусовия сектор, ректори на висши училища и преподаватели, експерти в областта на виното и алкохолните напитки.

Председателят на Инициативния комитет за удостояването на Пау Рока с почетното звание, който е председател на Общото събрание на УХТ доц. Стефчо Кемилев оповести мотивите за предложението. В него се казва, че генералният директор на Международната организация по лозата и виното има изключителен принос в развитието на двустранните отношения между УХТ и OIV. Той е инициатор за разработване на магистърска програма по "Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ става третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет "Дейвис“ в САЩ, който ще издава дипломи по "Програма на OIV“ и ще се превърне във водещ световен център в областта на виното и високо алкохолните напитки.

Проф. Моллов запозна присъстващите с решението на Академичния съвет на УХТ, с което бе присъдено почетното звание на Рока.

Генералният директор на OIV благодари за оказаната му чест и подчерта, че УХТ има прекрасен ректор в лицето на проф. Моллов, който за година и половина е свършил по блестящ начин изключително много работа. Дълбоко развълнуван той отбеляза, че България е последното място, което е посетил преди обявяване на пандемията, но нашата страна е и първата, на която посещава оттогава.

В новата магистърска програма под егидата на OIV обучението стартира от следващата учебна година. Пау Рока подчерта, че тя ще привлече студенти от различни държави на Балканския полуостров, от басейна на Черно море, Кавказ и цяла Източна Европа.

Той обяви, че в УХТ ще бъде разкрит първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното. Той включва още създаване на презентационно лозарско стопанство, генна банка с автентични българските сортове лозя, като ще се отглеждат и лози, характерни за Черноморския басейн.

Приоритет за Международната организация по лозата и виното, върху който се работи в момента, е дигитализацията във винения бранш, свързана с проследяването на произхода, пътя и технологията на виното.

Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев, с чието съдействие се организира събитието заяви, че изборът на България е благодарение на това, че УХТ отговаря на очакванията, които OIV има за научен потенциал при въвеждане на магистърската програма. С новата специалност влизате във висшата лига, пред вас се откриват огромни възможности, обърна се той към студенти и преподаватели.

Това е изключителен успех за УХТ, за Международната организация по лозата и виното и за земеделския сектор, а тази международна магистратура ще даде възможност у нас да бъдат привлечени чуждестранни студенти и висшето ни образование да стане по-известно и да бъде по-добре позиционирано в Европа, заяви зам.-министър проф. Генка Петрова-Ташкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Кауза Колежа
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1658) 16%
Спас Гърневски (1450) 14%
Д-р Иван Чомаков (994) 10%
Славчо Атанасов (2689) 26%
Иван Тотев (2645) 26%
Здравко Димитров (901) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: