ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Галъп": Славчо Атанасов води в битката за кмет на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:00 / 24.09.2019Коментари (18)15913
©
В Пловдив се очертава оспорвана битка между Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Това сочат данните от сондаж "лице в лице“ на "Галъп" сред пълнолетното население на община Пловдив по актуални обществено-политически теми, проведен сред 800 души между 4 и 11 септември.

Данните, разбира се, са моментна снимка на нагласите към периода на провеждане на изследването и не са прогноза за изборен резултат. Както наскоро беше съобщено, агенцията прави такива независими сондажи в големите градове на страната и ще публикува моментната картина. До края на кампанията резултатите могат да се променят, като основен – и труден за улавяне със социологически методи – фактор могат да бъдат зависимите вотове.

46% казват, че със сигурност ще гласуват, а още 24% избират опцията "по-скоро ще гласувам“. Това са декларативни отговори, които по правило се различават от очакваното реално гласоподаване.

Сред онези, които се очаква твърдо да гласуват, 30% заявяват подкрепа за Славчо Атанасов, а 26% за Здравко Димитров. За Николай Радев – 19%, за Дани Каназирева – 7%, за Али Байрам – 5%, за Георги Колев – 3%, за Йордан Иванов – 2%, за Николай Бухалов – 2%. Към момента на провеждане на изследването, Йордан Иванов и Али Байрам бяха все още най-обсъжданите имена за кандидати на своите политически сили (затова са и включени в примерния лист с възможни кандидати), като по-късно те бяха променени.

Ако изборите за кмет на община Пловдив се проведат сега и на тях се явят следните кандидати, Вие лично за кого от тях бихте гласували?

Славчо Атанасов 30%

Здравко Димитров 26%

Николай Радев 19%

Дани Каназирева 7%

Али Байрам 5%

Георги Колев 3%%

Йордан Иванов 2%

Николай Бухалов 2%

Друг 1%

Не подкрепям никого 1%

Не съм решил/колебая се/отказва да отговори 4% 

Разликата между първите двама свидетелства за наистина оспорвана битка без ясен резултат. По традиция, ГЕРБ е формацията, която може да мобилизира и по-сериозната допълнителна подкрепа.

Славчо Атанасов пък, също по традиция, успява да мобилизира подкрепа отвъд патриотичния сектор и това най-ясно личи в хипотетичните балотажи – където при него се фокусира потенциален вот от типа "срещу ГЕРБ“, включително гласове от пространството на левицата и от пространството на традиционната десница.

При хипотетичен балотаж между първите двама, сред обявяващите, че се канят със сигурност да гласуват в местните избори се получава следната картина: 7% твърдят, че при такъв балотаж биха се отказали да гласуват на втори тур, 8% не могат да преценят, 47% назовават Славчо Атанасов, а 38% – Здравко Димитров.

Ако на местните избори в община Пловдив се стигне до втори тур (балотаж) между Здравко Димитров и Славчо Атанасов, Вие лично за кого бихте гласували?

За Здравко Димитров 38%

За Славчо Атанасов 47%

Няма да гласувам 7%

Не мога да преценя/без отговор 8% 

При потенциален балотаж между Николай Радев и Здравко Димитров, Димитров назовават 43% от заявяващите твърдо намерение като цяло за гласуват на тези местни избори, а Радев – 28%. 16% казват, че на такъв втори тур не биха гласували в него, а 13% не могат да формират мнение.

Ако на местните избори в община Пловдив се стигне до втори тур (балотаж) между Николай Радев и Здравко Димитров, Вие лично за кого бихте гласували?

За Николай Радев 28%

За Здравко Димитров 43%

Няма да гласувам 16%

Не мога да преценя/без отговор 13% 

Тестването на опцията Славчо Атанасов срещу Николай Радев показва, че за Атанасов биха гласували 51%, а за Радев – 22%, 17% твърдят , че няма да гласуват на такъв балотаж, а 10% не могат да преценят.

Ако на местните избори в община Пловдив се стигне до втори тур (балотаж) между Славчо Атанасов и Николай Радев, Вие лично за кого бихте гласували?

За Славчо Атанасов 51%

За Николай Радев 22%

Няма да гласувам 17%

Не мога да преценя/без отговор 10% 

Разбира се, на тази етап тези данни имат преди всичко индикативна функция и не биха могли да играят ролята на прогноза. Също така, социологическите данни няма как да отчетат нивата на зависими и друг тип "технологични“ вотове.

При избор измежду партии и коалиции, кандидатстващи за общински съвет, твърдо гласуващите на този етап споделят следните нагласи: ГЕРБ – 36%, БСП – 24%, листата около Славчо Атанасов (НФСБ и ВМРО) – 16%, ДПС и Съюза за Пловдив около Дани Каназирева – по 5%, Демократична България, АБВ и ЗС "Александър Стамболийски“ – по 2%, Кауза Пловдив и СДС – по 1%. С по-малки дялове са други формации и опцията "Не подкрепям никого“, които общо събират 2%. 4% още се колебаят.

Сондажът е проведен сред 800 души по метода "лице в лице“ между 4 и 11 септември. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 3 хиляди души. Двустепенна гнездова извадка, отразяваща пълнолетното население на община Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"...На 23 май "Галъп" съобщи, че по резултати от нейно изследване БСП печели 28-32%, а ГЕРБ - 27-31%. "Афис" също прогнозира победа за левицата, но други три агенции обявиха на 22 и 23 май, че нагласите са в полза на ГЕРБ - "Тренд", "Барометър" и "Маркет Линкс". По данни на ЦИК при обработени 95.20% СИК протоколи в РИК ГЕРБ води с 6,7% пред БСП (30,94% срещу 24,24%). ЦИК съобщи, че следваща порция резултати ще има най-рано утре, 28 май." И те така за "най-честната" и "най-безпристрастната" соц. агенция сКалъп Интернешънъл... :)
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 24.09.2019 г.
0
 
 
Капитализмът ни е отвратителен също, какъвто беше социализмът ни, защото се прави от едни и същи хора - от майката БКП.
-1
 
 
Единственият интелигентен човек с принципна позиция и некомпрометиран образ е кандидатът на Демократична България - Георги Колев. Неоспорим факт, че партията печели винаги гласовете извън БГ и хората в столицата - там, където все още има мислещи българи. Моля ви, интересувайте се, гласувайте за морални хора или надежди за промяната. Червени и преоблечени червени в синьо си ги знаем...
+1
 
 
Тука процентите са объркани яко. Тия 47% са 'няма да гласувам', а 7% трябва да са за слаФФчо
0
 
 
Пловдивчани ще увеличим оборота на Терминал 2. То и без това красивият ни град се напълни с всякакви идиоти, за които възпитание, обноски, култура, образование и най-вече мирно съжителство са тера инкогнита.. Та, като застане начело им славчо оправията.. всичко Мара втасАла ще стане положението. Пловдив ще затъне..
+1
 
 
Едно е сигурно - ще има балотаж. Най-вероятно между Славчо и Димитров. Всичко това е почти 100% сигурно. Обаче... Като си спомня Тотев с какъв зор спечели миналия път, като се сетя какъв плужек е Димитров, като виждам колко селски пръчки напълниха града - ами, нищо чудно накрая олигофренът Славчо пак да бъде кмет. Колкото и да е неприятно и вредно за града...
+1
 
 
каква извадка е представителна от 800 души....да не сте правили анкетата в Столипиново....
+1
 
 
това същата агенция ли е където на всички избори до сега предрича победа на бспто а накрая бспто губи изборите с над 10 процента а прогнозите им са грешни с над 20 процента :) не мерси от такава социология
0
 
 
Хвани единия, удари го в другия! Жалко за униклалния ни град с такива претенденти!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1527) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (905) 10%
Славчо Атанасов (2451) 26%
Иван Тотев (2427) 26%
Здравко Димитров (821) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: