ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фондация "Дом за Пловдивската опера" иска проверка от мониторинговата комисия на ЕСК
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 03.09.2019Коментари (0)4562
© Plovdiv24.bg
Фондация "Дом за Пловдивската опера" ще изпрати писмо до мониторинговата комисия на Европейска столица на културата 2019 "Креативна Европа" към Генералната дирекция за образование, младежта, спорта и културата на ЕК, и до Христо Христов - временно изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България за ситуацията със сградата на културната институция. Това съобщиха на пресконференция членовете на Съвета на учредителите на фондацията инж. Любозар Фратев, доц. д-р Никола Добрев, арх. Илко Николов, ик. Георги Стоев и д-р Мариана Чолакова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"В продължение на три и половина години ние петимата, които получихме доверието на 15 000 пловдивчани, се борим Пловдивската опера да има свой дом и да не гастролира в собствения си град, както и за започване ремонта на Концертна зала" - припомни инж. Любозар Фратев. През това време ОбС-Пловдив е гласувало две решения, едното от които (02.08.2019) е за отреждане на парцел за нова сграда за музикално-сценично изкуство. Близо два месеца по-късно ЕСУТ вместо да се произнесе по същество по предложението за строителство, коментира може или не може да се организира конкурс, допълни Фратев. 

Той припомни и хронологията на одисеята за ремонта на Концертна зала: на 13 март 2019 г. е изпратено писмо до Министерство на културата, че се бавят нещата и не се провежда конкурс, два дни по-късно (15.03.2019) комисия в МК обявява, че има избран изпълнител, след което нещата потъват в мрак. Така на 24 юли т.г. Върховният съд дава зелена светлина за реализирането на проекта, но към днешна дата все още не е подписан договор с изпълнителя на ремонта на Концертна зала.

Според бившия председател на ОбС-Пловдив арх. Илко Николов (мандат 2011-2015), явно Общината не помага на този процес. Той е категоричен, че ЕСУТ трябва да се произнесе върху смисъла на заданието дали мястото (на сегашната Концертна зала заедно с бившия партиен дом) е подходящо за изграждане на сграда за музикално-сценично изкуство, а в същото време ЕСУТ се колебае дали да се обяви национален конкурс за проектиране. 

Арх. Николов припомни, че една от предпоставките да се избере това място за нова сграда, е очакването да се събори бившият Партиен дом, който, според последни конструктивни изследвания, е опасен при евентуално земетресение, тъй като сградата не е сеизмично осигурена. Ако се предприеме укрепване на 12-етажната сграда, това ще струва 8-10 милиона лева, каза арх. Николов.

В Писмото до мониторинговата комисия на ЕСК в Брюксел и до Представителството на ЕК в София се казва:

"Обръщаме се към Вас с молба за съдействие по следните два въпроса:

1. Успяхме за почти 2 години труд да получим решение на Общинския съвет за предоставяне на общинската сграда на пл. "Централен" 1 /бившия Партиен дом/ за изграждане на опера. Тази сграда не е в добро състояние, но би могла да се преработи за Дом за операта. След това решение на Общинския съвет, вече една година с административна пасивност Община Пловдив не съдейства с нищо, за да вървим напред. Ние предоставихме средства за обявяване на национален архитектурен конкурс за изследване на възможността настоящата сграда да стане Дома за операта. Община Пловдив допълни на хартия тези средства, но повече от медиен ефект, до тук няма нищо от нейна страна.

Ние смятаме, че е срамно в Европейската столица на културата през 2019 г. операта да няма своя сграда и да не принадлежи към приоритетите на един културен град. Една от целите на Европейска столица на културата е подобряването на културната инфраструктура и активизирането, подкрепата за участието на гражданското общество в европейските културни политики. Тази цел не само, че не е постигната - тя е напълно неглижирана от страна на Община Пловдив.

В тази връзка имаме нужда от морална солидарност с нашата културна кауза от Ваша страна.

2. От почти две години водим кореспонденция с Министъра на културата на Република България г-н Боил Банов за това, че не може да започне Европейска столица на културата без Концертна зала. Преди тези две години нееднократно сме обръщали внимание на това, че трябва да се планира достатъчно рано нейният ремонт и всичко да е гово за 2019 г. Резултат - нула! Т.е. Министерство на културата на Република България, за което българската Европейска столица на културата трябва да е абсолютен приоритет, не се интересува нито от Пловдив, нито от операта, която е на негово подчинение. Потресени сме от това политическо безгрижие. В тази връзща също имаме нужда от морална солидарност за незабавното започване на ремонт на Концертната зала на град Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 71
02.02.2024 »
22.01.2024 »
23.11.2023 »
22.11.2023 »
21.11.2023 »
20.09.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ВК Марица, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: