ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Финансовият министър обещал да даде пари за доизграждане на външния ринг на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:47 / 20.11.2023Коментари (0)4550
Областният управител Илия Зюмбилев проведе първа работна среща след местните избори с кметовете на общини от Пловдивска област. В нея взеха участие 15 общини, възпрепятствани бяха единствено кметовете на Асеновград, Раковски и Лъки. Сред участниците бе и заместник областният управител Атанас Ташков.

"Целта на срещата е да поставим началото на ползотворен диалог в новия мандат, да очертаем приоритетните проекти за следващата година на всяка една община и да коментираме как Областна администрация може да подпомогне комуникацията с министерствата и държавните институции“, заяви областният управител при откриване на срещата.

По думите му един от важните инструменти за финансиране на приоритетни общински проекти ще бъде и новата правителствена програма, която беше обявена от министъра на финансите Асен Василев. В нея е предвидено в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени 1 млрд. лв.

Те ще бъдат инвестирани в изграждането на важни общински инфраструктурни проекти - пътища, ВиК-мрежи, улици. Очаква се до дни да бъде изработен правилникът, по който общините ще могат да кандидатстват, но от сега е ясно, че проектите трябва да бъдат във висока проектна готовност, обясни областният управител.

По време на срещата стана ясно, че всички общини имат напълно готови проекти за реконструкция и модернизация на ВиК и пътната инфраструктура в своите населени места.

Най-голям проблем за част от общини остава безводието и липсата на ВиК инфраструктура в отделни населени места – общините "Родопи", Перущица, Хисаря, Съединение, Първомай.

Има готови проекти и за изграждане на нови, ремонт и реконструкция на вече съществуващи общински пътища, които в момента са в много лошо състояние. Подобряването на състоянието на пътната мрежа и решаване на проблемите с обществения транспорт, се оказаха едни от най-важните проблеми, които ще решават кметовете.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров очерта като най-важни проекти за следващата година – довършване ремонта на Горямоконарско шосе и Рогошко, което е на територията на Пловдив и община "Марица“ и за което има подписано споразумение. С висок приоритет остава и доизграждането на Околовръстното шосе.

В тази връзка областният управител съобщи, че на среща в АПИ е поискал да се ускорят всички процедури по доизграждане на външния ринг на Пловдив, който е от голямо значение за разтоварване на трафика в града, важна артерия и директна връзка на няколко общини с АМ "Тракия“, както и за подобряване на достъпа до голяма част от предприятията от" Тракия икономическа зона".

"Имаме уверението на финансовия министър, че средства ще се осигурят, стига да приключат по-бързо отчужденията и техническото проектиране на отделните лотове. За съжаление, през последните 4-5 години няма особен напредък. Затова с писмо до министъра на регионалното развитие Андрей Цеков поисках сформирането на работна група към МРРБ, в която да влязат представители на институциите, които имат отношение към проблема, като тя да се занимава единствено с Околовръстното шосе на Пловдив, а напредъкът да се следи ежемесечно“, обясни д-р Зюмбилев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов поиска съдействие за осигуряване на средства за завършването на пет мостови съоръжения, които бяха отнесени при наводнението през септември 2022 г. "Коментирах с премиера акад. Денков и парите ще бъдат осигурени по линия на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии“, заяви областният управител.

"Настояваме за спешно отпускане на средства за изграждане на нов мост, на мястото на т. нар. "Бял мост“, който е на пътя за Хисаря“, заяви кметът на Община Калояново Младен Кичев. За съоръжението общината е изготвила проект за собствена сметка, независимо, че мостът е част от републиканската пътна мрежа.

Кметът на Община Куклен Мария Белчева ще се бори за средства за изграждане на път от с. Яврово - Копривките – хижа Здравец – Добралък, който е важен за подобряване на достъпа на туристи до планината. Кметът на Брезово Калин Калапанков определи като приоритет за общината пътя Брезово – Долна махала, който е в много лошо състояние, а е важна връзка.

Община Кричим продължава да се бори с недостига на средства за разширение на гробищния си парк. Кметът Атанас Калчев вече шест месеца очаква отговор от МРРБ, с които е поискал финансиране на втория етап от проекта.

По предложение на областния управител срещите ще бъдат ежемесечни, а следващата ще бъде посветена на обществения транспорт. Почти всички общини имат проблеми с превозвачите и изпълнението на транспортните разписания. Много затруднения има и с ВиК-проектите, като за тях ще има отделни срещи за всяка община.


Още по темата: общо новини по темата: 408
23.04.2024 »
23.04.2024 »
18.04.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: