ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Филолози от Пловдивския университет учат книгоиздаване в "Летера"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:30 / 08.09.2010Коментари (1)3446
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
52 младежи от 19 специалности на висшето училище и 10 обучители се включиха в европейския проект "Студенти по пътя на книгата". Успешното завършване на практически курс по книгоиздаване "Студенти по пътя на книгата" отчетоха Филологическият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Издателство "Летера" ЕООД.

Проектът е по схемата за безвъзмездна финансова помощ BG 051РО001-3,3,03: "Училищни и студентски практики" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013", съвместно с Европейски социален фонд 2007 - 2013 г. и Министерство на образованието, младежта и науката. Общата му стойност е 99 099,90 лв., обясни доц. Петя Бъркалова, зам.-декан на факултета и ръководител на проекта.

Продължителността на амбициозното начинание бе 12 месеца и по него са се обучавали 52 студенти, разделени в 5 групи, допълни тя. Младите хора следват в 19 филологически специалности на университета, сред които "Български език", "Български език и английски език", "Български език и немски език", "Български език и испански език", "Руски език и западен език", и "Славянска филология", "Приложна лингвистика", Лингвистика с информационни технологии" и др.

Сертификатите за успешно завършения практикум ще бъдат раздадени на 24 септември, а церемонията ще е част от програмата Европейска нощ на учените, подчерта доц. Бъркалова. Според нея реализацията на тези студенти като преводачи, редактори, коректори, издатели и книготърговци е не само престижна, но и съответства на тяхната квалификация. Стажът в издателството обаче ще допълва обучението им, тъй като в университета не се преподава редактиране, категорична е Надя Фурнаджиева, управител на "Летера" и ръководител на стажантската програма.

Тя е убедена, че съвместният проект "Студенти по пътя на книгата" ще засили партньорството между държавния университет и частния сектор в областта на хуманитарните науки. Практическото приложение на филологическите специалности ще създаде предпоставки за разкриване на магистърски програми с подобен профил и съответно - актуализиране на учебните планове, в които да залегнат летни практики в издателствата, смята доц. Бъркалова.

Целта на проекта е да мотивира филолозите да изберат професията на преводач, редактор, коректор, маркетингов или рекламен специалист в издателската дейност и търговията с книги. А с придобитите нови практически умения филолозите да открият подходяща и съответстваща на квалификацията им работа в Пловдивски регион и Южна България.

По време на практиката издатели и книготърговци са запознали студентите с нови автори и заглавия и като цяло със състоянието на българския книжен пазар, издаване, тиражи и цени. Младите хора са преминали теоретични и практически занимания по три модула: издателски политики и редакционна подготовка на заглавието; технология на създаване на книгата; маркетинг и реклама.

Общо 10 обучители - по петима от университета и от издателството, са запознали студентите какво представлява разработка на издателски план, ценообразуване, оформление, писане на анотации, предпечат, печат и подвързия на книга. Лекциите включват и създаване, координиране и работа на творчески екипи при създаване на различните жанрове книги: учебници, помагала, издания за културно-историческото наследство на България, художествена литература, детски книги и пр.

В направление "Издателски политики и редакционна подготовка на заглавие" основен наставник е Цветелина Димитрова от издателство "Летера". В същата дисциплина, но с модул "Коригиране", работата си е представила нагледно Красимира Станева, също от издателството. Колегата им Васил Киров обучава студените по дизайн и предпечатна подготовка, с модули "Технология на създаване на книгата" и "Маркетинг и реклама". Димитър Димитров и Деана Миткова от екипа на "Летера" са ръководили практическите занятия съответно по "Технология на създаване на книгата" и "Маркетинг и реклама".

Сред петимата лектори от Пловдивския университет е деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов - с тренинг-курс "Мултимедийни книги". Мария Гуджева от същия факултет е основен лектор в ИТ-модула "Видове обучения с използване на технически средства в мрежова среда - модулна обектно ориентирана динамична среда за обучение MOODLE". Преподавателят по западно-европейска литература гл.ас. Младен Влашки е демонстрирал нагледно "Рецензиране и критика на текстове", а гл. ас. Йордан Костурков - превод и редактиране. Направление "Маркетинг и реклама" на практическия курс води Весела Казашка, директор "Научна и приложна дейност" в ПУ "Паисий Хилендарски".

Всеки от бъдещите книгоиздатели е подготвил собствено маркетингово проучване в конкретни книжарници или сайтове за предлагането на автори и заглавия. Тази задача изисква взаимодействие на филологията с информатиката, коментират от Филологическия факултет. Извършва се статистическа обработка на читателския интерес, конструират се рейтинги и интерактивни форми за набиране на читателски мнения, подготвят се промоции на книги с мултимедийни средства.

Паралелно с това обучаващите се по проекта са изготвяли анкети, интервюта с издатели, читатели, библиотекари. Посещавали са панаири и базари на книгата, включихме ги и в организацията на премиери и четения, разказаха от "Летера".

В рамките на проекта напредъкът на всеки практикант е документиран в негово лично портфолио и в специален професионален дневник. Там периодично са отразявани всички указания и обучения в рамките на проекта, оценява се и справянето със задачи като изготвяне на рецензия, анотация и слоган, редактиране и коригиране, макетиране и работа с издателско-редакционни програми, маркетинг и рекламни стратегии, посещения на печатница, изготвяне на трейлъри на книги, работа в международната система за e-обучение MOODLE.

Във виртуална редакция на интернет страницата на проекта са поместени всички материали от практикума и студентите имат възможност да ги разширяват и надграждат.

Индивидуалните задачи включват още интервюта с издатели, презентиране на издателство, трансформиране на видеоматериал в текстов формат, художествен превод от чужд език по избор. Сред реалните събития, които са били и обучение "на терен" за младежите са работни семинари с писателя и журналист Евгени Тодоров, премиера на новата книга на председателя на СЕМ Георги Лозанов - "Какъвто трябваше да бъда", посещение в печатницата "Нова принт" АД и ПК "Жанет 45".


(C) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Макалати
премахни филтъра

0
 
 
Много добре са го измислили от ръководството на ПУ. Ех, защо сега не следвах, че и аз да се включа? :-)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: