ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фейсбук групи помагат на заразени с коронавирус, които се лекуват вкъщи
Автор: Цвети Тончева 16:54 / 06.11.2021Коментари (1)4822
©
Следете внимателно 2-та фаза на заболяването COVID-19, която се разгръща между 8-я и 15-я ден, съветват добронамерено и съвсем безплатно лекари.

Когато общодържавната политика и управление на коронакризата не са на ниво се намират специалисти, които съвсем безвъзмездно и безкористно съветват и пазят живота на хората. Примерите за това са много и за щастие могат да се намерят на общодостъпно място. В така оплювания иначе Фейсбук, например. Да, наистина, оказа се, че колкото и зловредна да е тази трибуна, която всеки може да ползва за какво ли не, има и огромен плюс от нея. В момента дори животоспасяващ. Защото на хората у нас им писна от липси – на пари, на авторитети, на добронамерени политици, на безкористни лекари дори….

Но ето ви пример, че тези липси се запълват някак си съвсем естествено. Защото в българското общество има лекари и специалисти, на които не им е все едно и които търсят всякакъв начин да помагат на нуждаещите се. И не защото са дали Хипократова клетва, не. А от истинско човеколюбие. Те отделят от личното си свободно време, което едва ли е в излишък, след късните и дълги дежурства най-често на първа линия, след личните консултации на свои близки, за да помогнат и на случайни хора, които отчаяно са търсили личния си лекар, но той не вдига телефона си.....

Един от тези хора е д-р Александър Носиков, който пише поредният си пост във Фейсбук група за доброволно он-лайн помагане на амбулаторно (домашно) лекуващи се болни с COVID-19 и на карантинираните с/без положителен PCR тест чрез медицински съвети от медицински лица. 17600 са вече членовете на групата "Медицински съвети при COVID-19 у дома" и всеки, който пожелае може да се присъедини към нея, стига да спазва установените правила.

Администраторите и модераторите, които отговарят на въпросите на хилядите хора, членуващи в тази група, са медицински лица. Установеният ред е железен, не оставя незабелязан пост за поискана помощ.

"Това не е група за взаимопомощ между членовете в нея. Идеята не е да се осъществява цялостно лечение и проследяване. Социалните мрежи не са място за дистанционно лечение и поради това не можем да носим отговорност за лечението ви, тъй като ние не сме вашите лекуващи лекари в юридическия му смисъл! Даваме съвети, които винаги имат известен риск да ви подведат, поради факта, че нямаме цялата информация за вас и не сме провели преглед при вас. Приемете тази група като място, където можете да потърсите съвет и успокоение, но не и място където да се лекувате“, предупреждават съвсем коректно администраторите на групата.

А ето и полезният, според нас, пост на д-р Александър Носиков, за който ви споменахме и който е базиран, както той пише, на личния му опит (1500 пациента с COVID и след COVID) за последната около 1 година + натрупаните знания от публикувани последните 18 месеца по темата:

1) COVID-19 протича различно при всеки. Големият проблем и за здравната система и за самите пациенти е 2-та фаза на заболяването (белодробната) и по-точно тежките и форми. Пациентите развиват дихателна недостатъчност и имат нужда от хоспитализация и кислородолечение. Повечето пациенти с COVID-19 не стигат до тази фаза или поне не стигат в тежкия и вариант. Рискови са възрастните (>65г.), мъжете, тези с обезитас (особено тежък) и то най-вече тези с диабет и предиабет. При съчетание от тези фактори, рискът от тежко протичане и необходимост от хоспитализация достига 20%. Факт е обаче, че има и млади пациенти без рискови фактори, при които болестта протича тежко. Така че никой не е застрахован. Затова най-добрият начин да се намали риска от тежко протичане е ваксинацията.

2) Ключово е да се разбере, че 2-та фаза по правило се разгръща на 8-12 ден. Т.е. ако си направите рентгенова снимка на 3-я ден или пуснете кръвни изследвания на 4-я ден или някой ви прегледа и направите скенер на 5-я ден и всичко е ок, това по никакъв начин не означава, че няма да се влошите след 3-4-5-6 дни. Правилото за 8-12 ден не е абсолютно, някои пациенти се влошават около 5-6-7 ден, а други на 13-14, но при 99.99% първите 5-6 дни COVID-19 си протича като проста обикновена (понякога много неприятна) вирусна инфекция.

3) Липсват сигурни данни за какъвто и да било подход, който може да предотврати тази "2-ра" белодробната фаза. Нито антибиотиците пазят "да не слезе надолу", нито има полза от кортикостероиди при леките и начални форми. Няма данни за клинично значим ефект от имуномодулатори/имуностимулатори. Може би единственото нещо, което върши работа е заместването с Витамин Д, но при пациенти, които а) имат дефицит на Витамин Д, б) преди да се разболеят. 2-та, белодробна фаза се развива поради реакция на самия организъм към вирусната инфекция и е непредвидима.

4) В контекста на горните точка 2) + 3) най-разумното нещо, което човек може да направи е да се запаси с търпение и спокойствие и да си намери пулсоксиметър и да се научи да борави с него. При задух, десатурация, гръдна болка, влошаване и липса на подобрение се търси лекарска помощ и хоспитализация. За фебрилитет, кашлица, хрема, болки в мускулите, главоболие могат да се използват симптоматични средства.

Пиша този пост с цел да се избегне правенето на прекалено ранни лабораторни или образни изследвания, които не носят полза за никой и внасят по-скоро информационен шум. Повтарям - нормалните образни и/или лабораторни изследвания направени прекалено рано не означават, че някой няма да се влоши буквално след няколко дни и нещата няма да изглеждат по по-различен начин. Най-подходящият момент да се правят изследвания е при влошаване на състоянието или около 10 ден (+/- 2-3 дни според състоянието на пациента).

Аз лично съм възприел практиката да преглеждам пациентите или при влошаване (преценка за необходимост от хоспитализация и/или промяна в терапията) или около 10-12 ден когато белият дроб изглежда най-зле на ултразвук (методът, който използвам аз за оценка на белодробното засягане) или скенер, още по-сигурно от гледна точка на заразността е пациентите да се прглеждат след изтичане на карантината, но състоянието им трябва да го позволява. В този момент пациентите вече не са заразни, или поне не са толкова заразни и по този начин се предпазват и другите нековидни пациенти. Задължително е да се разделят и потоците.

Тук ще добавя, че предпочитаният метод в БГ - рентгенова снимка на гръден кош, който се използва широко при COVID-19, не е най-чувствителното изследване и хваща само едрите промени при интерстициални пневмонии. С това по никакъв начин не агитирам всеки да си прави скенер (КТ) на гръден кош. Просто теоретично е възможно да си с нормална или почти нормална рентгенография и пак да десатурираш. Обратното - снимки разчетени с пневмонични засенчвания и леко протичане и липса на десатурация също се срещат често. Накратко, може да липсва корелация между лабораторните и образните изследвания и клиничното протичане при конкретен пациент. Затова е необходимо резултатите винаги да се разглеждат в клиничен контекст от специалист с опит по проблема. Няма и какво да замести самопроследяването с пулсоксиметър в домашни условия.

И за финал една нотка сериозен оптимизъм - независимо от това, че болестта е неприятна и непредвидима, излекувалите се от COVID-19 са многократно повече от починалите. Ако се вземе предвид скритата заболеваемост, която е значима, смъртността вероятно е под 1%. Така, че запасете се с търпение, намерете си пулсоксиметър, осъществете контакт с някой, който да ви следи, например GP-то, или лекар с опит по проблема. При влошаване следва да се реагира бързо."

Това е постът, а ние, случайните и необгрижени нечии пациенти, може само да му благодарим!


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
веднага със първите симптоми пляскате 200 грама греяна сливовица със мед...пие се гореща и нещта стопират дотам
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: