Фалшив оцет застрашава туршиите на пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:28 / 20.10.2014
2900
Агенцията по храните в Пловдив започва проверка по сигнал за продажба на фалшив оцет в магазинната мрежа. Това съобщи д-р Николай Петков, директор на Агенцията в Пловдив. Вероятно от другата седмица проверките ще започнат, увери Петков. 

Според проф. Пантелей Денев от Университета по хранителни технологии в Пловдив дори да не е истински винен или ябълков, оцетът не е вреден за здравето на човек, тъй като в него има киселина, каквато е лимонената киселина и тя не е вредна. 

Но от нея не става туршия, уточни професорът. Във винения оцет има оцетна киселина, която е консервант. А в другите киселини, предназначени за хранителни цели, има млечно-кисела ферментация, в която зеленчуците омекват и туршията се разваля, твърди проф. Денев. 

Според него, логично е при тази липса на грозде тази година да няма суровина за производство на оцет. Но по-коректно от страна на производителите би било да пишат на етикета, че това е оцет, който не може да се ползва за туршии, а само за овкусяване. 

"Проблем при една проверка би било, ако има несъответствие между етикета и съдържанието", каза още професор Денев.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обявиха нови имена за фестивала "Франкофоли" в Пловдив
Нефролог от Пловдив: Една от най-често срещаните грешки в ежеднев...
Пожар в източната част на Пловдив
57 години пловдивско училище
Голямо задръстване на АМ "Тракия" край Пловдив
Иван Петков в първите редове на парада за 9 май в Москва


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).