Фалшив оцет застрашава туршиите на пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:28 / 20.10.2014
2742
Агенцията по храните в Пловдив започва проверка по сигнал за продажба на фалшив оцет в магазинната мрежа. Това съобщи д-р Николай Петков, директор на Агенцията в Пловдив. Вероятно от другата седмица проверките ще започнат, увери Петков. 

Според проф. Пантелей Денев от Университета по хранителни технологии в Пловдив дори да не е истински винен или ябълков, оцетът не е вреден за здравето на човек, тъй като в него има киселина, каквато е лимонената киселина и тя не е вредна. 

Но от нея не става туршия, уточни професорът. Във винения оцет има оцетна киселина, която е консервант. А в другите киселини, предназначени за хранителни цели, има млечно-кисела ферментация, в която зеленчуците омекват и туршията се разваля, твърди проф. Денев. 

Според него, логично е при тази липса на грозде тази година да няма суровина за производство на оцет. Но по-коректно от страна на производителите би било да пишат на етикета, че това е оцет, който не може да се ползва за туршии, а само за овкусяване. 

"Проблем при една проверка би било, ако има несъответствие между етикета и съдържанието", каза още професор Денев.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).