ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Европейска нощ на музеите в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:00 / 03.07.2021Коментари (0)3865
©
Пловдивските музеи се включват в XVII издание на Европейската нощ на музеите с интересна програма, вход свободен и удължено работно време

В събота - 3 юли ще се проведе XVII издание на Европейската нощ на музеите – инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години тя се разпространява успешно в цяла Европа, а българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.

" Националнатата програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива се изготвя традиционно от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ при Министерството на културата. Тя включва тематичниизложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта.  Тази година се присъединяват 42 музея, художествени галерии  и техните филиали от 21 области в страната. В инициативата участват държавни и общински музеи и художествени галерии.

По традиция Пловдив винаги участва с интересна програма, а музеите ни посрещат стотици посетители със свободен вход до 22 часа.  По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Провеждана традиционно в средата на май, тази година заради Ковид пандемията, Европейската нощ ще е на 3 юли (събота) и очаква пловдивчани, гости на града, семейства и младите хора – всички, които искат да се потопят в богатата съкровищница на хилядолетния Пловдив.

Ето какво може да видите:

За поредна година ОИ "Старинен Пловдив“ се включва във форума. Отворени за безплатно посещение ще бъдат следните четири обекта: Епископската базилика на Филипопол, Малката раннохристиянска базилика, Къщите Хиндлиян и Балабанова. Часовият диапазон за свободен достъп е от 18:00 до 21:00 ч.

Къщите Хиндлиян и Балабанова ще отведат посетителите във възрожденската епоха чрез пищните дърворезбовани тавани, художествено-декоративната украса богатата на стилове мебелировка и алафрангите.

Епископската базилика на Филипопол като посетителски център с изключително висока историческа, художествена и научна стойност, по време на Европейската нощ на музеите 2021 ще посрещне посетители с  пленителните мозайки, интерактивните стени, детски кът, а в залата за временни експозиции - с откритата неотдавна изложба "Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“.

Специален акцент в Европейската нощ на музеите ще бъде премиерното представяне на проекта "Визуализация чрез разширена и виртуална реалност I-ви етап: Баптистерий в Малка раннохристиянска базилика“. Екипът на ОИ "Старинен Пловдив“, в партньорство с експерти в областите моделиране, симулации, виртуална и добавена реалност, осъществи технологично надграждане, което ще спомогне Малката базилика  да се превърне в още по-атрактивен културно-исторически обект. Посредством VR очила и специално приложение посетителите ще имат възможност да получат визуализирана 3D реконструкцията на Баптистерия във вид, в който е изглеждал при изграждането му. За реализацията на проекта спомогна дарителския акт на КЦМ 2000 ГРУП и предприемача Николай Томов.

"Щастливи сме, че за първи път именно в Европейската нощ на музеите 2021 на 3-ти юли, ще представим пред гражданите и гостите на Пловдив технологичната новост в Малката базилика. Тя изразява нашия стремеж да срещаме минало със съвремие и да правим още по-въздействащо изживяването от досега с културното наследство“ - споделят от екипа на ОИ "Старинен Пловдив“.

Градска художествена галерия – Пловдив ви кани да посетите три от нейните сгради, които на 3 юли ще работят до 22 часа. В тях публиката ще види:

- "АМИ ТИ ?“ – дипломна изложба на бакалаврите от специалност "Графичен дизайн и фотография“ на АМТИИ. 18 абсолвенти показват своите дизайнерски проекти, които са защитили пред академичната комисия само часове по-рано.

Място: Зали за временни експозиции, ул. "Княз Александър I“№15

Работно време: от 19:30 до 22:00 часа – вход свободен

- "PERSONA“ – съвместна изложба съвременно изкуство на Силвия Митовска и Петър Белев

Място: Изложбена зала "2019“, ул. "Гладстон“ №32

Работно време: от 10:00 – 22:00 часа; от 18:00 до 22:00 – вход свободен

- Постоянна експозиция "Икони“ представя ценни образци на иконописното ни наследство от XVI – XIX век.

Място: ул. "Съборна“ №22, Стария град

Работно време: от 10:00 до 22:00 часа, от 18:00 до 22:00 – вход свободен

Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде отворен за посетители и след работно време.  От 18:30 ч. до 23:00 ч. входът в музея ще е свободен.

18:30 ч. – 19:30 ч.

Клавирен рецитал на проф. Ромео Смилков по авторски произведения на проф. Николай Стойков. Концертът е по случай 85 години от рождението на видния български композитор.

19:30 ч. – 23:00 ч.

Ще може да разгледате  богатата постоянна експозиция, представяща традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането – занаяти, селско стопанство, животновъдство, накити, носии, градска мода, интериори от различни къщи, музикални инструменти и още много.

 "Техниката у дома през първата половина на ХХ век“ – изложба на Национален политехнически музей, която ще ви запознае с разнообразни кухненски уреди и приспособления за поддържане на добър външен вид, използвани през 30те години на ХХ век, а също така и с техниката, която е служила за организиране на домашните забави и приятното прекарване на свободното време.

"Пътуване из България – пейзажи“ – изложба на Александър Христев – французин с български корени, който изобразява на своите картини най-скъпите си детски спомени от летата, прекарани в България, представящи пейзажи, архитектура и бит.

При посещение на музея се спазват всички противоепидемични мерки.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с два обекта – експозиция "Съединение на България" на пл. "Съединение" 1 и експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив, които ще приемат посетители от 17.00 до 23:00 часа. Входът ще бъде свободен.

Музейните специалисти са разработили специални инициативи, посветени на темата "Река Марица и пловдивските хълмове". Презентации на мултимедийни устройства разказват историята на реката и тепетата, която тръгва от легендите, минава през старите имена, предопределя населването и развитието на древния град и продължава да се случва пред очите ни в настоящето на Пловдив. Специални образователни инициативи ще разяснят на малчуганите факти за емблематичните природни феномени.

Европейската нощ на музеите е последен шанс за пловдивчани и гостите на града да разгледат временната изложба, подредена в експозиция "Българско Възраждане" и посветена на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Акценти са оригиналната сабя на великия възрожденец, собственост на Регионален исторически музей – Русе и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, създадена от професор Йордан Йорданов и собственост на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Регионалният природонаучен музей се включва в инициативата Европейска нощ на музеите, като предоставя свободен достъп до Експозицията от 18:00 до 23:00 часа. Ще имате възможност да разгледате и гостуващата изложба "Когато Антарктика показва сърцето си на учените"!

От екипа на музея отправят молба да проявявате разбиране и отговорност, както към останалите посетители, така и към животните в аквариума и терариума. Безпокойството на животните може да има фатални последствия!

Регионалният археологически музей осигурява  свободен достъп от 10 до 18 ч.

Публиката ще визи постоянната експозиция на музея и временните изложби "Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи и "Армията на Бога“.

Посещенията в обектите ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (875) 16%
Спас Гърневски (778) 14%
Д-р Иван Чомаков (531) 10%
Славчо Атанасов (1432) 26%
Иван Тотев (1455) 26%
Здравко Димитров (480) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: