ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Епископската базилика на Филипопол отваря врати
Автор: Цвети Тончева 09:25 / 18.04.2021Коментари (2)4733
Епископската базилика на Филипопол отваря врати, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Античност и съвременност сe преплитат умело във внушителния музеен център в Пловдив. Той разполага с няколко експозиционни зони, три пода с удивителни цветни мозайки, които могат да се видят под стъклените пътеки, 3D макети, виртуални и добавени реалности, табло с птици, с които може да си поиграеш и да се снимаш, детски кът, зали за презентации и др.

С цел да бъдат експонирани впечатляващите мозайки от двата пласта, с обща площ от над 2000 кв.м.. Посетителският център Епископска базилика на Филипопол е изграден на две нива. Bpъзĸaтa мeждy тях се ocъщecтвявa пocpeдcтвoм cпиpaлoвиднa paмпa, разположена в изтoчния ĸpaй на обекта. Tя e c дължинa нaд 40 м и фopмaтa ѝ се базира на гeoмeтpиятa нa aпcидaтa нa Бaзилиĸaтa. Преминавайки по нея, посетителите могат да разгледат зоната за временни експозиции, разположена на междинно ниво. Големите каменни плочи в открития двор на Посетителския център са същите, по които античните жители на Филипопол са минавали, отивайки към Епископската базилика.

Екскурзоводи ще запознават посетителите с историята на раннохристиянската Базилика, построена около средата на 4 век. Това е една от най-големите базилики на Балканите и най-голямата със запазени мозаечни подове. "Имаме над 2000 м запазени мозаечни подове“, разказва реставраторът доц. Елена Кантарева-Дечева. 

Влизайки от централния вход посетителят попада в зоната, която показва нартекса на Базиликата, в центъра на който се намира Пауна, заобиколен от други птици. "И този избор не е случаен, защото паунът символизирал безсмъртието – езическа идея, която ранните християни възприели. Той казвал на всички посетители, че християнството е пътят към вечния живот", разказва още Кантарева.

Вижда се, че Базиликата е имала пет входа. Три входа на централния кораб и по един на страничните. През двата странични кораба са влизали богомолците, а само централният е бил за епископа и клира.

Кантарева пояснява, че Базиликата е построена върху Храма на императорския култ. За това говори намерената част от надпис.

Базиликата в Пловдив бе разкрита през 80-те година и то само южната и част. Мозайката тогава е била в изключително тежко състояние. Отделен и обработен е бил само горният и слой. След това се разкрива и друга мозайка – една от най-цветните, направена изцяло от естествени камъни. "Дори и от чужбина се удивляват от пищната цветност на мозайката“, разказва Кантарева и добавя, че мозайките  са разнообразни и са разположени на съвременната карта на България. В музея може да се види всеки вид камък и и кариерите, от които са добивани. Всичко това е показано в Класна стая с мозайки.

3D макет пък представя  всички сгради на терена на Базиликата. Може да се види и некропола. Археолозите разкриват над 200 погребения от периода след 6 век, както и средновековния квартал - част от помещения, ползвани от средновековните жители.

Важен етап от работата на археолозите бе разкриването на надписа с името на епископа, който не беше известен дотогава. Това е важен надпис, защото потвърждава хипотезата на първия археолог на обекта Елена Кесякова в рамките на укрепения град, че това е епископска базилика. До 2015 година всички я наричат Голямата Базилика. Сега вече е известна като Епископската базилика на Филипопол. 

Зад самия олтар виещата се рампа отвежда посетителя на втория етаж на музея, където е експонирана мозайката от втория, по-късен пласт със 100-те птици. Там е музейното ниво, което представя всекидневния живот във Филипопол. Има класна стая за мозайки – експозиция, посветена на реставрацията на мозайки и още една в която може да се види как се прави мозайка в античността. Там е предвидено да има занимания за деца и възрастни и да се изнасят уроци за правенето на мозайки. В дъното е реставрационното ателие.

"Обектът  е изключително сложен за разбиране“, твърди Елена Кантарева. Предвидена е зала за временни експозиции за презентации и лекции. В горната част, която е музейната, се намира и паното с птиците. На паното има 70 броя птици и добавена реалност. Тук деца и възрастни могат да си поиграят с птиците, да се снимат с тях и през линк да свалят веднага снимките  и видеата.  

Подробна информация е предоставена от Дружество за защита на птиците, които са идентифицирали всяка птица и са обяснили какво е било нейното разпространение през Римската империя.

Детският клуб е най-голямата атракция в най-новия музей на Пловдив.

Музейният център отваря врати за посетители от понеделник. Билетът за възрастни ще е 12 лева, а всеки първи четвъртък  от месеца посещението ще бъде безплатно за пенсионери,  ученици и студенти. Може да се купи и комбиниран семеен билет.

Поне двама екскурзоводи ще бъдат на разположение на посетителите първоначално. Обмисля се въвеждането на съвременни технологии, които да насочват и информират посетителите в музея.  

Заради епидемията откриването ще е онлайн. Очакват се премиерът в оставка Бойко Борисов, министрите Боил Банов и Марияна Николова, посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, изпълнителният директор на “Америка за България" Нанси Шилър, с чиято помощ бе разкрита Базиликата.  Фондацията отпусна за реставрационни дейности 8 милиона долара. 7 милиона лева пък са от община Пловдив. Разкриването, реставрирането и експонирането на този грандиозен обект продължи близо 6 години.


Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чух коментар от таксиджия днес. 12 лв.вход,няма да им стъпна в тоя Лидъл. Патка цигара след цигара и не се е бръснал седмица. Надява се Слави да одупи Тиквата и да ги оправи...че с тея ниски тарифи.Мисля си че за ден опатква две кутии цигари,което е входа за Базиликата. Но него това не го вълнува. Вълнува го да има работа и да има хляб. Какво да им гледа на тези мозайки,дето са потрошили една маса пари вместо да ги дадат за хората. Така де. В Лидъла не е за хора,а за човеци. За хората,вмирисани ,брадясали дзурли,миришещи на г*з и мерак да ги оправи Чалга селяндур. Всеки народ си заслужава управниците. Не народ ,а мърша!!!
0
 
 
Вътре е добре, отвън е... няма такъв хамбар ! Не се вписва на нищо наоколо...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1543) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (914) 10%
Славчо Атанасов (2474) 26%
Иван Тотев (2444) 26%
Здравко Димитров (830) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: