ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерт от УХТ: Видите ли евтино кебапче - не купувайте!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:38 / 18.08.2013Коментари (13)7822
© в. "24 часа"
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проф. д-р Стефан Драгоев е един от най-изтъкнатите специалисти по месото и рибата. Преподава в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Автор е на стотици научни публикации и доклади.

- Проф. Драгоев, как се приготвя истинско вкусно кебапче? Някои българи май с носталгия си спомнят за него?

- Доказано е, че най-подходящото месо за кебапче е от свински джолан. Той е богат на съединителна тъкан колаген, която желира кебапчето и при печене му придава спойка и естествен вкус. Преди това обаче трябва да се извади мускулната тъкан и да се премахнат сухожилията.

- От друго месо не става ли?

- Може с телешко и свинско. Най-разпространеното съотношение е 60% свински джолан и 40% процента тлъсто гръдно свинско месо. Това е оригиналът Джоланът не позволява на кебапчето да се свива диаметрално и линейно при печене, а шареното свинско му придава сочност. Когато е на скарата, мазнината не изтича навън, а остава вътре в тези желатинови прослойки. Като хапнете, устата ви се изпълва със сочна мазнинка. Сега са много модерни синтезирани колагенови белтъци от говеда. Слагат също емулсия от свински кожички.

- Някои майстори твърдят, че вкусни кебапчета се получават от свинска плешка?

- Добра смес се получава от свинска плешка, джолан и сланина. Може да се прибави и говежда плешка. Има различни комбинации, важното е тлъстината да не е повече от 33% и, разбира се, водата, която се добавя, да е съобразена с водозадържащата способност на месото. Тук няма рецепти, всичко е индивидуално. Зависи от степента на узряване и колко е прясно месото.

- Какви други пропорции се прилагат?

- Може да се комбинират свинско, говеждо и овнешко, но това е някаква екстра. 10% овче месо придава на кебапчето специфичен вкус, характерен за нашите предци прабългарите. Те са правили суджуци от конско и овче. Класическото българско кебапче е от 100% свинско. Докато при сърбите, македонците, турците и други мюсюлмански народи кебапчето е само от говеждо. Те са малки и се свиват. Естествено, по-сухи са.

- Какви други тънкости има?

- Месото трябва да е прясно и узряло. Трябва да е смляно на по-малка решетка - 3-4 милиметра. Сланината може да е на мъничко по-едро, за да има рисунък. Но преди да се мели, трябва да е престояла една нощ на минус 10 градуса, така се реже много по-добре.

Втората тънкост е месото да остане поне една нощ в хладилник, може да престои със солта и подправките. На другия ден пак се премесва с ледено студена вода и чак тогава се оформят кебапчетата. Погрешно е разбирането, че веднага като смелиш месото, можеш да печеш кебапче. Ако го направите, подписвам се с две ръце, ще имате и линейно, и диаметрално свиване. Третата тънкост е в печенето.

- Размерът има ли значение? Напоследък ги правят тънки и дълги, а по Татово време бяха къси и дебели.

- Стандартното кебапче е 65-70 грама и е дълго не повече от 12 сантиметра с диаметър 3 см. Дългите кебапчета са вид атракция за клиента. Ако отидете в Западна Европа порцията ще е гурме, а грамажът не повече от 150 грама. Докато ние като балканска и по-бедна държава искаме всичко да ни е много. Обичаме големите салати, големите кебапчета и пържоли. Българските клиенти се впечатляват от това. Но дългото кебапче е висш майсторлък - да го направиш така, че да не се смали и свие.

- Каква технология се изисква, за да стане надуто и сочно?

- Няма мазнина, която да не се топи при 35 и нагоре градуса. В най-добрия случай електрическата ви скара е на контактна повърхност 160-180 градуса. При барбекютата на дървени въглища нещата са още по-драстични. Мазнината се стапя, ако не сте я задържали предварително в кебапчетата. А това става чрез спойка, иначе изтича. Тогава се получава рошаво кебапче. То се свива, губи си формата, а отдолу в тавичката се събира доста течна мазнина, което е неприятно. Това е глупостта, когато се работи със замразени меса.

- Колко време се пече?

- Първо скарата трябва да се почисти с телена четка. След това се маже със сланинка. Като се сложи кебапчето, се държи, докато образува кафява резка. Върти се 4 пъти, а в центъра трябва да остане леко алангле.

- Как да избегнем залепването на скарата?

- Соите и други нишестета в каймата придават тази лепливост. Някои пък ги пекат замразени. Може. Но не се препоръчва за скара на дървени въглища. Обезателно ще залепне, защото повърхността бързо прегорява, а средата остава сурова.

- Има ли месари, които злоупотребяват?

- За съжаление блъскат машинно обезкостени птичи, пуешки и птичи меса. Слагат емулсии от кожи, мембрани и обрезки от диафрагми. Видите ли евтино кебапче - не вземайте. В него се показват дори жили.

- А тези, които са наблъскани със соя?

- Соята не е толкова страшна, ако е в разумни граници. В нея има незаменими аминокиселини, които се допълват с тези на месото. Според мен е коректно да се казва на хората, че в каймата има добавка на соев протеин и трябва да се изпише на етикета. Но това не е истинското кебапче.

- Стигнахме до подправките. Кои са те, освен кимион?

- Колкото фолклорни области има в България, толкова са и вкусовите. В Пловдивско-Пазарджишкия регион заедно с Карлово и Смолян обичат силно кимионово кебапче. Слагат дори нарочно на зърна кимион, за да може като хапнат, да сдъвчат зрънцето и да почувстват още по-добре този вкус. Някъде добавят до 9 грама кимион на килограм кайма. В Шопския регион около София, Своге и Мездра обичат неврозното кебапче и кюфте. Там добавят малко лют червен пипер за пикантност.

В Северна България - Търново, Добрич и Свищов използват чубрица. Ако няма 5 грама от нея в килограм месо, няма да ви вкусят изобщо кебапчето. В Хасковско-Димитровградския район пък обичат да е червено т.е. трябва да се сложи червен пипер. В Североизночна България пък искат да е светло. А свинското кебапче е бледо-розово. Тънкостите на вкусовете у нас трябва да се познават и да се съобразяват със съответния пазар.

- Кое опорочава българското кебапче?

- Гоненето на бърза печалба. Кебапчето по 20-30 стотинки не е истинско. Как да стане при средна цена на килограм свинско месо 6,90 - 7,00 лв. Няма как да купиш евтина кайма по 3-4 лв и да искаш вкусно кебапче. Не са много и заведенията, където предлагат хубав деликатес.

- Какво е кебапчето за българина?

- То е символ в храненето на нашенеца. Даже близките нам балкански народи нямат такова чудо в кухнята си. Кюфтета имат, но кебапчета - не. Гърците правят, но те са на шиш и са в повечето случаи говежди. Ако ти дойде чужденец, ако не го почерпиш с хубаво българско кебапче, значи не е бил в Тракия.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Аспарух Мурадов
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Художествена гимнастика - състезания и подготовка
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: