ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерт: В последните 6-7 години почти няма работодатели, които бавят заплатите
Автор: Цвети Тончева 16:12 / 18.01.2024Коментари (2)3821
©
В последните 6-7 години проблем със забавени плащания на заплати на трудещи се почти няма. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив. През миналата година нямаме случай, в който предприятие да е допуснало едни и същи нарушения няколко пъти или системно да ги допуска. От няколко хиляди предписания, около 30-ина само не са изпълнени, по ред причини", каза Чернаев.

По думите му, не може да се каже, че има работодатели, които системно нарушават трудовото закондателство. Нарушения се констатират, но в огромната си част предписанията, които се дават от инспекторите, се изпълняват от работодателите.

Инспекторите често извършват и проверки на място, когато има сигнали, свързано с техническата безопасност на служителите. 

Нарушения се срещат както в големите фирми, така и в по-малките. В малките фирми най-често те са свързани с недостатъчно добро познаване на законодателството, или с липса на достатъчен персонален капацитет. Защото една фирма със 7-8 човека няма как да поддържа специалист, който да следи нормативната база, която никак не е малка.

В обсега на контрол на Инспекцията по труда влизат трудово-правните отношения, здраве и безопасност при работа, както и други неща, които трябва да се спазват, в зависимост от естеството на производството.

"И не рядко, поради незнание и неглижиране на дадени изисквания се допускат нарушения. Като цяло, в големите фирми такива нарушения от сорта неплатена заплата, или неплатен извънреден труд, или работа на официални празници рядко има. Там заплати може да не е плащат само, когато фирмата тръгне да има финансови проблеми. Но там има най-често нарушения, свързани със здравето и безопасността на работниците, с обезопасяване на машини, съоръжения и неглижиране на това. Докато в малките фирми нарушенията, свързани с трудово-правните нарушения са сравнително повече. 

По думите на Чернаев, за миналата година забавените възнаграждения, които са констатирали инспекторите при извършване на контрола, са около 370 000 лева. За същия период са изплатени над 420 000 лв. забавени възнаграждения, констатирани от по-стар период. 

"От тези 370 000 лева констатирани през годината, малко повече от 320 000 лева са изплатени. В това отношение, за поредна година сумите не са чак толкова много, защото в периода от 2009 до 2015-2016 г. е имало случаи, в които сме следили над 100-ина предприятия ежемесечно дали си плащат заплатите, и там сумите за забавени възнаграждения на месец бяха близо милион лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Точният
премахни филтъра

+1
 
 
Те не бавят.....направо спират да плащат.....ХАХАХАХА.....справка шивачите от вчерашната статия
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: