ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Експерт: МВР и ДАНС да влязат в "Столипиново"! Не може да ги издържаме със социални помощи
Автор: Диана Бикова 17:10 / 17.05.2022Коментари (1)40233
Проблемът с незаконните къщи не само в Пловдив, а и в цялата страна, трябва да се реши генерално. Това заяви в интервю за Plovdiv24.bg пловдивският общественик и експерт по етническите въпроси Сергей Димитров.

Темата с незаконното строителство излезе отново на преден план след неуспешния опит на администрацията на район "Централен" да събори триетажния палат на известния етнически лидер от близкото минало Ашим Асан. На следващия ден Ашим Асан и синът му Фаих Хюсеинов обвиниха общината в политически престъпления и собственикът на имота обяви, че е подал иск в съда срещу район "Централен" за обезщетение от 500 000 лева за нанесени морални щети и преживян стрес заради подготвяната акция за събаряне на къщата му, под предлог, че е незаконна. 

Plovdiv24.bg разполага с копие на нотариалния акт на къщата на Ашим Асан на ул. "Бургас" №1 в ромската "Аджисан махала". Документът е от 2017 г. и с него се уреждат финансови отношения между продавача и купувача. Продажната цена на сградата е фиксирана на 67 364,57 лв., от които 27 364,57 лв. са прихващания за два броя изпълнителни листове от 2017 г. по гражданско дело от 2014 г.

В нотариалния акт изрично е отбелязано, че остатъкът от сумата - 40 000 лв., ще бъде платен до 1 януари 2020 г., в случай че сградата не бъде съборена доброволно от собственика или принудително по заповед на Община Пловдив или за изграждане на предвидени улици. Ако сградата бъде съборена по една от изброените по-горе причини, купувачът не дължи остатъкът от сумата на продавача.

Според общественика Сергей Димитров сградата е незаконна, тъй като срещу нея има заповед за събаряне още от 2016 година с решение на Върховния административен съд. В него пише, че има заповед за забрана за ползване и ще трябва да се прекъсне водата и електрозахранването. Димитров каза, че е проверил в Държавен архив дали има издадено разрешително за строеж и се оказало много трудно да се намери такъв документ. "Тук е въпросът ми как той се е сдобил с това копие, при положение, че от 1960 г. досега нищо не съществува в архива. Много трудно се намират документи там" - подчерта той.

Действията на институциите са правилни, смята Сергей Димитров. "Район "Централен" е в пълното право да пристъпи към събаряне. Не виждаме никаква политическа намеса. Явно някой е решил да си развява байрака и да твърди, че някой все за нещо му е виновен. За съжаление, политиците винаги излизат виновни за това, че някой е решил да строи незаконна постройка, без да си изкара необходимите документи, без да си направи труда да попита как се случва това нещо. Винаги обвиняват политиците. Не защитавам нито една политическа партия, има си закони, с които човек трябва да се съобразява" - коментира той.

Сградата на ул. "Бургас" №1 не е единствената незаконна в "Аджисан махала". Има вариант за узаконяване на такива постройки, а той е - с декларация и трима свидетели, но, ако земята е собственост на общината, тогава ще трябва да се обяви търг за покупката й. Сергей Димитров смята, че в "Столипиново" трябва МВР и ДАНС да влязат на проверка.

"Там има хора, на които трябва да им покаже някой, че те не са държавата. Държавата е всеки един работещ български гражданин, не може да толерираме хора, които ги издържаме със социални помощи и да искат държавата да се съобразява с тях" - заяви той.

Общественикът призова районните кметове да обявяват незаконните постройки и да ги премахват. За да няма социално напрежение, Община Пловдив трябва да предостави на хората общински жилища. "Кметът Здравко Димитров и екипът му трябва да седнат и да решат този проблем един път завинаги. Защото е пародия да има кон на 6-ия етаж. Аз като го видях, акълът ми не ми го побра. Трябва да се намери начин, решение, да се спазват законите - както от циганите, така и от абсолютно всички български граждани" - коментира Сергей Димитров.

Като експерт по етническите въпроси Сергей Димитров е участвал в съвещание в Асеновград с участието на депутати от Пловдив и региона, на което е решено да се организира кръгла маса с неформалните лидери от махали. "Искаме да вкараме закон, който да даде право на хората, които са построили незаконна постройка, да я узаконят. Общината трябва да влезе в диалог с правителството и гражданите, за да се обсъди как може да се реши този наболял проблем" - каза още той. 

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 117
10.04.2023 »
27.12.2022 »
06.12.2022 »
20.07.2022 »
18.06.2022 »
18.05.2022 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Бутай всичко!!! Барабар с мангалите вътре!!!! Повечето работещи българи едвам се сдобиват с собствено жилище, а тея мазни цигани цял живот паразитират на наш гръб!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: