ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Еколози обмислят пускане на таралежи против змиите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 08.06.2016Коментари (33)12582
© Plovdiv24.bg
Нашествие от змии се наблюдава през последните два месеца, когато времето вече започна да се затопля. Влечугите изпълзяват дори в централните градски части и всеки ден хапят по трима души. 

Само от началото на годината на тел. 112 са постъпили близо 100 сигнала за пострадали в цялата страна. Най-много е имало през последните дни, когато температурите достигнаха летни стойности.

"Когато получим сигнал, го препращаме към пожарната или към общината. В повечето случаи обаче те си прехвърлят топката, която отива към РИОСВ", обясниха от спешния телефон пред "Монитор". 

В регионалната инспекция по околна среда в София обаче няма нито един сигнал за змии тази година, показа проверка. Районните здравни инспекции не следят за влечуги, ангажимент за това имат общините, казаха от РЗИ - София.

"През миналата година сме получили два сигнала от град Банкя, а другия - от кв. Симеоново, обясниха от РИОСВ. В крайна сметка на мястото винаги се отзовавали пожарникари, които със специални щипки опитвали да открият и заловят влечугите. 

След това те се пускат или в естествената им среда или се дават на някой зоопарк. Най-много се обаждали баби, на които им е поверено да гледат внучета. При вида на някакво земноводно те веднага грабвали телефона и се обаждали в полицията.

"Често се случва змиите да са домашни. Стопаните им
не ги гледат в подходящи терариуми и те бягат. Тогава получаваме сигнал от жителите в блока, в който е живеят любителя на влечугите", обясниха още от полицията. Глоби обаче няма, тъй като и никой не си признавал, че змията е негова, за да не си навлече гнева на комшиите.

Освен за змии, пожарникарите ежедневно се отзовавали на стотици сигнали за други животни. От началото на годината е имало 136 оплаквания от оси, пчели и други насекоми. 

В повечето случаи се касаело за кошери, които хората не знаят, а и не смеят да премахнат сами. Рекорд по подадени оплаквания на тел. 112 има за кучета и котки, заключени в автомобили, или такива, които са се качили високо и не могат да слязат. Тези сигнали са 858 общо.

"Ежедневно се обаждат хора, които съобщават за безпомощно животно, заключено в автомобил. То скимти и те веднага звънят на телефон 112. Ние предаваме сигнала, а на място най-често отиват именно пожарникарите. 

Те започват да издирват собственика на автомобила и едва, когато той не бъде открит, а за живота на кучето или котето има опасност, тогава разбиват стъклото, за да го извадят", обясниха още от МВР. При такива случаи притежателите на автомобилите и стопаните на животните подавали жалба и искали да им се възстановят щетите.

Огромни влечуги, които излизат на шосето, често изхвърлят коли от пътя. Много такива случаи има във Великотърновска област. Шофьори споделят, че тази година вече по няколко пъти са имали неочаквани срещи с влечуги по пътищата. 

Едно от местата, което е свърталище на огромни смоци от по над 1 метър, е т.нар. лясковски кантон. Дългите влечуги излизат и пресичат пътното платно. За да не се блъснат в тях, някои водачи са принудени да "паркират" в канавката. 

Според шофьорите срещата с огромен смок може да бъде много неприятна, защото може той да се навие около гумата и да причини катастрофа.

Освен в колите, сигнали за влечуги са получавани на спешния телефон и от частни адреси. В Търново най-често срещи със студенокръвните имат живеещите в старата част, по ул. "Гурко" и в кв. "Варуша". Там обаче наред с безобидните смоци и слепоци често се срещат и отровни пепелянки. 

Живеещите в тези части на старата столица се оплакват, че заради топлото време змиите започнали да изпълзяват още от март месец.

Пожарникари често били викани, за да вадят змии, влезли в автомобили. Само за няколко часа миналата седмица огнеборците са реагирали на 2 сигнала за влечуги в коли. В единия случай собственикът тъкмо се канел да седне в автомобила, когато забелязал на пода на задната седалка нещо тъмно, което бързо се шмугнало под седалката. 

Изплашен, той се обадил на тел. 112 и след минути пожарникарите дошли и изкарали влечугото отвътре. Оказало се, че то не е отровна змия, а еднометров смок.

Змия, подплашила минувачи и живеещи по ул. "Странджа" в Тракийския квартал на Шумен, успя да се изплъзне на пожарникарски екип, дошъл да я залови, съобщи местната полиция. В края на миналата седмица граждани се обадили на 112, че влечуго се разхожда около павилион за зеленчуци. 

Когато обаче пожарникарите дошли, змията се провряла в процеп между павилиона и съседен склад, до който нямало достъп. 

Инструментът на ловците на змии, с който трябвало да защипят влечугото и да го измъкнат, не могъл да се промуши в процепа и екипът си тръгнал с празни ръце.

Три змии само за ден хванаха служители на Гражданска защита в Пловдив, след като в края на май момиченце бе ухапано в парк в центъра на града. Змиите бяха от вида сива водна и голям стрелец, като последното е смок и също не е опасен за хората.

Притеснената майка на ухапаното детенце обаче объркала безобидната сива водна змия с пепелянка и откарала детето си в болница. Лекарите на свой ред й повярвали и дори били на момиченцето противоотрова, като го оставили за наблюдение два дни. 

Преди да заведе обаче детето си на лекар, майката направила видео на уж опасното влечуго. Благодарение на заснетото директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров бе категоричен, че не става дума за пепелянка, а за най-обикновена сива водна змия.

"Това е абсолютно безопасен и безобиден вид, който не хапе, освен ако не бъде настъпен, дразнен или предизвикан", каза тогава Тодоров. 

По думите му нямало нищо чудно в това, че водната змия се е отдалечила от река Марица и е била намерена в парк в центъра на Пловдив. Според него този вид безобидни змии могат да бъдат намерени и на отстояние 5 км от водна площ.

Змийско нашествие във Варна вещаят биолози след последните дъждове и все по-топлото време, при което влечугите излизат на открито и нерядко стават причина за стресови ситуации с млади майки и малки деца, излезли на разходка във варненските паркове и градинки. Еколози дори обмислят да пускат таралежи, които да се справят със змиите по естествен начин.

Не са редки случаите, когато хората са притеснени да преминават по междублокови алеи в кварталите, които са обрасли с трева. Подобни притеснения варненци имат и за детските площадки в кв. "Чайка" и жилищен район Владиславово, където тревата достигала до 1,60 метра. 

Има сигнали и за плъзнали змии и на някои други места из Варна. От кметството на район "Приморски" заявиха, че са осигурени средства и от 1 юни окосяването на района върви по план. По същото време е започнало поетапно косенето и в останалите варненски квартали, коментираха от общината. 

В същото време навръх 2 юни огромна змия стресна разхождащите се в Морската градина, излезли да отбележат честването на подвига на Христо Ботев. Явно шумът и многото хора са изплашили влечугото, смятат специалисти. 

Змия беше влязла преди седмица и в магазин на Червения площад в центъра на града, а продавачката успя да я изхвърли на плочника в градинката пред него.

Там пък влечугото стресира майките, разхождащи децата си с колички и играещите наоколо хлапета. Първите 2-3 случая на пострадали от ухапване на змия в морската ни столица, бяха преди месец през майските горещини, но последната сдмица нямаме такива пациенти, коментира доц. Петко Маринов от Клиниката по токсикология към Военноморска болница - Варна.

"Годишно имаме около 15-20 случая на пострадали от влечуги хора, като повечето са индикирани около вилните зони на града", уточни специалистът. Варненци пък припомнят, че навремето, преди началото на строителството на комплекса Златни пясъци, се е наложило в гъстите лонгозови гори наоколо да бъдат пуснати таралежи, които да намалят броя на влечугите.

Лекарите съветват при съмнение за ухапване да се търси специализирана помощ, а не да разчитаме на видяното по филмите.

"При изсмукване на отровата, ако има раничка в устата. Вероятността отровата да попадне през раничката директно в организма на този, който изсмуква отровата, е много голяма и тогава вместо един пострадал ще имаме двама", казва лекари от Клиниката по токсикология към "Пирогов".

Адекватната първа помощ е промиване на раната, поставяне на суха по възможност стерилна превръзка и обездвижване на крайника, който е ухапан, за да се забави разнасянето на отровата. Важно е и възможно най-бързо да се отиде на лекар, за да ни бъде поставен противозмийски серум.



Още по темата: общо новини по темата: 5
01.06.2016 »
31.05.2016 »
31.05.2016 »
30.05.2016 »
30.05.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на BlackDawn
премахни филтъра

-1
 
 
Ако се пуснат таралежи, дано не ги изтровят както се опитват да направят с безстопанствените кучета и котки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: