ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Едно от най-големите културни събития в Пловдив отбелязва 10 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 07.03.2023Коментари (0)1184
Фестивалът OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив отбелязва своето юбилейно 10-то издание с програма, която представя силното международно съдържание, жанрово разнообразие на фестивалната платформа и 40-годишните традиции на Вердиевия фестивал.

Опера Пловдив поставя акцент на някои от най-успешните постановки, формати и творчески сътрудничества през годините, смело разположили OPERA OPEN на картата на европейските музикални open air-фестивали. Програмата е разпределена жанрово в "Опера и Балет“, "Класика и Джаз“, "Мюзикъл и Рок“ и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени.

Сегментът "Опера и Балет“ представя произведения на знаковите композитори Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Седмица след като открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своя премиера, режисьорът Стефано Пода ще представи на Античния театър спектакъл "Силата на съдбата“ от Верди на 24 юни, започнала като копродукция с Театро Реджо ди Парма през 2017 година. Солисти са Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и др.

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина Вера Немирова в екип с творящия в Европа визуален артист и сценограф Юлиан Табаков подготвят премиера на операта "Милосърдието на Тит“ – един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт, с диригент Диан Чобанов на 15 юли. Към солистичния състав се включва и контратенорът със стремителна кариера Рей Шене от САЩ.

Сопраното Лила Лий се завръща в образа на зловещата принцеса Турандот, а за ролята на принц Калаф е поканен тенорът Амади Лага от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия. Операта от Пучини на 1 юли е под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

Една от най-мащабната постановка в историята на OPERA OPEN – “Набуко“ от Верди на режисьора Нина Найденова, отново ще отправи своите актуални послания за мир и тържеството на Човечността. В спектакъла на 8 юли с диригент Диан Чобанов участват едни от най-търсените от европейските оперни театри български солисти – Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Божков, Мария Радоева и др.

Водещото балетно събитие в България през 2022 – "Ана Каренина“ на хърватския хореограф Лео Муич, ще бъде представено отново на Античния театър на 21 юли. Към звездните солисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев от Национален балет – София се присъединява Гилерме Алвеш, премиер-солист на балета на Хърватския народен театър.

Програма "Класика и Джаз“ дава старт на OPERA OPEN на 20 юни с аудио-визуалния спектакъл "Симфонична фантазия“, в който по традиция за всяко откриващо събитие артисти и публика сменят местата си в Античния театър за различно пространствено възприятие на музиката. Светлинни картини и проекции ще потопят зрителите в програмната музика на Фантастичната симфония на Ектор Берлиоз и 4 скици за оркестър на Димитър Ненов с диригент Диан Чобанов.

Опера Пловдив в партньорство с Държавната филхармония на Солун ще представи симфоничния концерт-спектакъл "Бетовен – Девета симфония/Шьонберг – "Оцелелият от Варшава“ на 11 юли. В музикалната симбиоза на утопия и антиутопия посланието за мир вълнува още по-силно. В проекта с диригент Владимирос Симеонидис участват солисти от България и Гърция заедно с Хора на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов.

Jazz Symphony – един от знаковите фестивални формати, ще посрещне на Античния театър петкратната носителка на Грами за джаз-вокал Даян Рийвс. Кралицата на джаза ще представи за първи път в България своя богат репертоар заедно със симфоничен оркестър на 18.07. Концертът с диригент Константин Добройков и оркестъра на Опера Пловдив се осъществява благодарение на партньорските отношения с Plovdiv Jazz Fest.

Jazz Symphony ще представи на 3 юни и концерт на прочутият цигулар Дейвид Гарет, който идва за първи път в България с класическата си програма с музика от Бах, Дворжак, Менделсон и Шуман. Проектът ICONIC с цигулка, китара и бас се разпространява от промоутъра BG Sound Stage Management.

Почитателите на джаза ще се насладят и на импровизациите по класически пиеси на триото "Classic Impro": Антони Дончев – роял, Бенямин Шмид – цигулка, Георг Брайншмид – контрабас с Оркестъра на Опера Пловдив на 27 юни.

По традиция август е месецът на OPERA OPEN Light с програма "Мюзикъл и Рок“. Хитовата творба на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос Суперзвезда“ с режисьор Веселка Кунчева е на 10 август с участието на познати имена от българската поп и рок сценa, а концертът "Една нощ в операта с музиката на QUEEN" на 14 август ще представи вечните песни на легендарната британска група. Програмата включва и премиера на мюзикъла от Бродуей "Семейство Адамс“ на 18 август. Романтичната черна комедия с героите от прочутата филмова поредица е под режисурата на Петър Одаджиев и диригентската палка на Вилиана Вълчева с познати на публиката солисти като Керана, Милица Гладнишка, Евгений Арабаджиев, Цвети Пеняшки и др.

Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите на OPERA OPEN в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика. Опера Пловдив работи в тясно сътрудничество с туроператори за развитието на международен оперен туризъм в България като залага на актуално съдържание и съвременен маркетингов подход.

Билетите за OPERA OPEN вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само през март най-ревностните почитатели могат да се възползват от РАННА ПРОМОЦИЯ - отстъпка от 20 % до 33% за билетите от ценови категории 50, 40 и 30 лева с промоционален код EARLY онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Отстъпката не важи за концерта на Дейвид Гарет. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

OPERA OPEN е част от програма "Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Проблеми с водата в Брестовица
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1728) 16%
Спас Гърневски (1508) 14%
Д-р Иван Чомаков (1039) 10%
Славчо Атанасов (2810) 26%
Иван Тотев (2766) 26%
Здравко Димитров (939) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: