ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
EVN показа новия си шедьовър, оборудван с най-нови технологии
Автор: Диана Бикова 11:50 / 24.06.2021Коментари (1)7062
© Plovdiv24.bg
С официална церемония и прерязване на лентата беше открит новият диспечерски център на EVN - Електроразпределение Юг - Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сградата е построена за година и половина, точно по време на ограниченията за ковид пандемията. Оттук ще се контролира и управлява мрежата средно и ниско напрежение в Югоизточна България, която е близо 60 000 километра. Новият център ще интегрира двата досегашни диспечерски центъра в Пловдив и Стара Загора, като този в Стара Загора ще остане резервен, каза Йоаким Гасер.

Новият диспечерски център е оборудван с най-новите технологии в диспечерирането. В него ще работят 40 служители. За първи път Електроразпределително дружество изгражда нова сграда за диспечерски център.

Инвестицията в сградата и оборудването е около 4 млн. лв. и ще допринесе за технологичното развитие на град Пловдив, убедени са от компанията. От този център ще се управляват онлайн всички подстанции, възлови станции и трафопостове, както и връзката с ЕСО. 

"Производството на ВЕИ се увеличава постоянно, което е добро, но производството на енергия от вятър и слънце е непостоянно. Тази волатилност принуждава диспечерът да бъде гъвкав и да управлява мрежата. Необходимостта диспечерите да се намесват в такива случаи се увеличи значително през последните години. За да се подсигури стабилността на мрежата, трябва да се правят интервенции/намеса на диспечера в мрежата" - коментира Александър Сипек.

От стъпването на австрийската компания у нас досега само в град Пловдив са инвестирани близо 40 милиона лева, а догодина общата инвестиция в страната ще стане 2 милиарда лева. 

Заместник-кметът Тодор Чонов поздрави ръководството на компанията за новата придобивка. "Вярвам, че този първи център ще допринесе до повишаване качеството на услугите от EVN" - каза той и от името на кмета Здравко Димитров подари на домакините икона на Дева Мария. 

Заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов изрази задоволство от реализирането на този проект, тъй като голяма част от професионалния му живот е минал в диспечерна. Дамянов приветства усилията на EVN и пожела компанията да продължи да инвестира за благото на региона. 

Областният управител Ангел Стоев приветства домакините и отбеляза, че в последните 20 години Пловдив и Пловдивска област се превърнаха в притегателен център за български и чуждестранни инвестиции. Съобщи и неизвестен досега факт - в момента община "Родопи" е втора по темпове на привличане на нови инвестиции за миналата година след София. "Основополагащият фактор за това е сигурна енергийна система и достъпна цена за бизнеса", посочи Стоев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 24.06.2021 г.
0
 
 
Как да не вдигнем цената на тока с едни 5% сега от 1-ви ЮЛИ.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: