ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
EVN: Електроуредите ви не гърмят заради нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 21.07.2014Коментари (1)1973
© Plovdiv24.bg
Становище на EVN България Електроразпределение по повод клиентски сигнали за щети от мълнии от Карлово:

Спазвайки поетия към своите клиенти ангажимент за откритост, EVN България Електроразпределение изпрати официално становище до клиенти на компанията в гр. Карлово по повод техни сигнали за повредени електроуреди вследствие на гръмотевична буря и мълнии на 15.06.2014 г.

Времето за изготвяне на становището беше необходимо, за да може компанията да изясни всички обективни обстоятелства около случая. За целта дружеството ангажира две независими една от друга външни технически експертизи: едната на експерт от Технически университет София - филиал Пловдив, а другата на специализирана техническа фирма. 

Експертизите включваха посещения на място за оглед на мрежата на дружеството. И двата огледа се състояха в присъствието на клиенти и представител на гражданско движение ДНЕС, за което бяха информирани предварително.

Заключенията на двете външни експертизи доказаха първоначалната позиция на EVN България Електроразпределение, че мрежата на дружеството не може да е причина за предизвикване на авария в електрическите инсталации на клиентите или за изгаряне на електроуреди.

Проверките показаха, че по мрежата на EVN България Електроразпределение няма регистрирано нито едно изключване на захранването или авария за времето на падане на мълниите. Няма повредени и електросъоръжения, собственост на дружеството. 

Трансформаторът, от който се захранват клиентите в района, е инсталиран в самостоятелна сграда и обезопасен съгласно нормативните изисквания. 

На свой ред електрическите табла, от които се осъществява индивидуалното захранване на всеки един клиент, са поставени на стандартизирани стълбове. Таблата са заземени в съответствие с изискванията, и в тях няма нито един изгорял или повреден електромер и/или почерняла контактна връзка (клема).

Тези констатации на двете независими експертизи водят до извода, че изградената мрежа на EVN България Електроразпределение е защитена съгласно изискванията на нормативните документи от пряко и непряко попадение на мълния и поради това тя не може да е причина за повредената битова техника на потребителите. 

Видно от липсата на каквито и да е следи от поражения по мрежата, приложените от дружеството мерки за защита са сработили. 

Това личи и от факта, че не е възможно да се индуктира (пренесе) високо напрежение в електрическите вътрешни инсталации на клиентите, чрез мрежата на електрозахранване, без да има нито един изгорял/повреден електромер или прекъсвач. 

Така като най-вероятна причина за дефектирали електроуреди може да се посочи определението в "Наредба №4 за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства" на Министерството на регионалното развитие.

То гласи, че "Сградите и външните съоръжения от трета категория на мълниезащита се осигуряват със защита от внасяне на опасни потенциали (пренапрежение) посредством подземни и надземни комуникации".

Предвид факта, че и двете експертизи по безспорен начин доказват, че мрежата на EVN България Електроразпределение е с изградена и сработила защита, отговаряща на нормативните изисквания, то компанията не може да удовлетвори претенциите на клиенти за възстановяване на техни щети за дефектирали електроуреди, тъй като дружеството няма как да носи отговорност за повреди в електрически мрежи и съоръжения, които не са негова собственост. 

EVN България още веднъж изказва своето съпричастност на засегнатите от бурята потребители и уверява, че спазва всички нормативни изисквания и стандарти за качество и сигурност на електроснабдяването.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пишат едно, а преди време един от висшите етажи в ЕВН едвам не се насра от напъни да ми обяснява как изключването на захранването било с цел предпазване на уредите от увреждане от мълния! 2 години и половина ги чакам да ми отговорят на няколко въпроса, но те не могат да дадат някакъв адекватен отговор. Токовите им удари напоследък зачестиха и то без да има някакви видими лоши метеорологични последици. И каква е гаранцията, че преди извършване на проверката ударно не са минали да извършат проверка по съоръженията? При нас на 13 срещу 14 август 2010 цялата нощ електрозахранването беше извън всякакви норми - на една фаза. Имаше изгоряли уреди и една стотинка обезщетение не платиха на пострадалите. Така, че на тези изобщо не трябва да се вярва!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: