ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дянков реже над 6 милиона от общинския бюджет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:33 / 07.06.2010Коментари (62)4555
© Plovdiv24.bg
6 255 000 лева по-малко ще получи до края на годината общината, ако бъде приета предложената от финансовия министър Симеон Дянков актуализация на републиканския бюджет, съобщи главният експерт във финансовата дирекция на общината Виктория Чавдарова на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С 15% от началото на годината министърът пресвята да намали държавните субсидии за общините. Влизайки в сила от 1 юли и тъй като досега полученото е изхарчено, това означава, че на практика 30% ще бъде орязаното през второто полугодие.

Особено засегнати ще бъдат администрацията, здравеопазването и културата. 665-те души, които работят в общината и по районите, са заплашени от невъзможността да си получават заплатите. "Няма как да се мине без съкращения. Тепърва ще мислим какво и как да режем", подчерта Чавдарова.

Най-потърпевшо е здравеопазването. Ще се чакат разбивките, за да се види дали диспансерите или детските ясли ще поемат жестокия удар от намалянето на субсидията им с близо 3 милиона лева. "Представете си какво ще се случи като започнем да се разминаваме и ръкуваме по улиците с пациентите на диспансерите", вметна заместник-кметът Александър Константинов, визирайки психото. Парите пък за детските ясли били предимно за заплати. Общината не можела да смекчи последиците като доплаща разходите със собствени средства.

Ако от културата се вземат 446 хиляди лева, както се предвиждало, това поставяло под въпрос дали ще могат музеите и библиотеките изобщо да се издържат, защото веднъж вече преди около две години персоналът им бил съкратен с 12% и сега бил на санитарния минимум. Особената трагичност на положението било, че не се знаело още от самото начало на 2010-а какво предстои.

Кметът Славчо Атанасов е все още в отпуска и не може да отговори лично дали не би посъкратил някой от 7-те си заместници. Константинов обаче не мисли, че това би вързало бюджета, защото един заместник-кмет струвал на хазната не повече от 24 хиляди лева годишно, колкото били всички разходи по заплата и всякакъв вид осигуровки. "Трябва да съкрати 300 заместници, за да спести 6 милиона лева", направи сметката той.

45 дни след обнародването на актуализирания републикански бюджет, ще трябва общината да приеме и своята актуализация. Управниците още се надяват, че след срещата си с Националното сдружение на общините Дянков ще направи обещаните отстъпки за по-малки рестрикции.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 2
08.06.2010 »
05.05.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Стоянов
премахни филтъра

0
 
 
Напълно разбирам ,че в сегашното състояние, Пловдив е отвсякъде прее...ан, заради политиката на Славчо. То е пределно ясно, че власста по всякакъв начин ще му правят спънки, но пък от друга мисля, че не трябва пловдивчани да са лишени от средства заради тъпите селски полически игрички. Бойоко Борисов, Дянков, и пр и пр. са избрани да управляват цяла България, а не само София. И си мисля,че управляващите трябва да го разберати да да им стане ясно ,че тези 150 хил. гласа за ГЕРБ на изборите много бързо могат да гласуват за някой друг на следващите избори
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: