ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Два отпечатъка разкриват кой е убил милионерката в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:32 / 28.05.2019Коментари (0)13911
©
Два отпечатъка от пръсти се оказаха ключът към разплитането на убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова, станало преди 10 г. Те са намерени на входната врата на кооперацията ѝ при огледа на местопрестъплението. Тогава разследващите ги сравняват с базата данни за криминално проявени лица, но няма съвпадение.

Пробивът настъпва миналата година, когато в системата са вкарани отпечатъците на 32-годишния Здравко Дечкин, съсобственик на билярден клуб в Пловдив. Причината е, че срещу него била образувана преписка за наемане на непълнолетен без договор. Впоследствие е прекратена. Отпечатъците на бизнесмена обаче и оставените върху входната врата на Балабанова са еднакви.

Делото за нападението ѝ е възобновено, а на 22 май т.г. Дечкин е арестуван. Прокуратурата му повдига обвинение за грабеж и средна телесна повреда, довела до смъртта на жената. Задържаният не дава обяснения на досъдебното производство. Ако бъде признат за виновен, може да получи от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Мярката му за неотклонение бе разгледана в окръжния съд под тепетата на 24 май. Дечкин се появи спортно облечен, пазен от трима охранители. В залата стана ясно, че е ерген, в средата на следващия месец ще навърши 33 г. Адвокатът му Славчо Николов представи смъртен акт на бащата на клиента си, както и договор за наем на помещението, където е билярдният му клуб.

“Залата се стопанисва от дълго време, което е доказателство, че подзащитният ми не се е укривал, посочи правистът. Дечкин настоя заседанието да е при закрити врата, за да не стават обществено достояние подробности от интимния му живот, и молбата му бе удовлетворена. Както се разбра по-късно, такава информация не е била изнесена. В крайна сметка бизнесменът остана под ключ.

“Може да се направи обосновано предположение, че той е автор на престъплението. Има и опасност да извърши ново", посочва съдът в мотивите си. На 30 септември 2009 г., когато Виолета Балабанова е нападната пред входа на кооперацията си, Здравко е 23-годишен. Разследващите твърдят, че той е действал в съучастие със сина на жертвата Георги Балабанов. Във фаталната вечер милионерката и единственият ѝ наследник били заедно на ресторант.

Жоро, както го наричат приятелите му, е известен тогава в хайлайфа като страстен любител на нощния живот. Харчи луди пари по хазарт, жени и дрога. На вечерята с майка си той споделя, че е напуснал съпругата си и двете им деца и се е събрал с любовницата си манекенка. Моли Виолета за поредния заем, но тя отказва.

Според разследващите Георги Балабанов е бил наясно, че доброволно майка му няма да му даде финанси, затова е скроил план как да ги измъкне. Знаел е, че тя винаги носи в чантата си нотариалните актове от имотите им в града. Затова е уговорил Дечкин да ги отмъкне.

Криминалистите твърдят, че във въпросната вечер двамата мъже са поддържали връзка по телефона. Вероятно синът на милионерката е информирал съучастника си кога майка му ще се прибере. Около 20,00 часа Георги я оставя с колата си пред кооперацията ѝ на ул. “Св. Климент", която е в центъра на Пловдив. Там вече дебне Дечкин. Той дърпа чантата на Балабанова и побягва. Жената обаче се опитва да я задържи и нападателят ѝ започва да я влачи. Жертвата крещи за помощ.

“Млъквай, млъквай!", развиква се нападателят и изкарва нож. С него я намушква 5 пъти. Три от раните са в корема, а останалите в областта на предмишницата. Дечкин успява да изчезне, преди да пристигнат полиция и линейка, повикани от съседи.

Те са ужасени - Виолета е цялата в кръв, червата ѝ са излезли навън. Закарана е в болница, където лекарите констатират, че е получила перитонит. Въпреки усилията им тя издъхва на 8 октомври. Година по-късно умира и майка ѝ. Говори се, че възрастната жена сама е сложила край на живота си.

В Пловдив фамилията Балабанови е добре известна. Съпругът на Виолета - Георги Балабанов-старши, натрупва баснословно богатство в годините на прехода. Той е един от първите в Пловдив с частен бизнес. Открива печатница и разполага със солиден финансов ресурс в долари, тъй като внася материали от чужбина. Занимава се и с търговия със злато, откъдето идва прякорът му Малкото бижу. След идването на демокрацията предприемачът се ориентира към сделки със зърно и горива, купува оризарната в града.

Кризата през 2003 г. обаче нанася сериозен удар на бизнеса му и той е принуден да закрие повечето от фирмите си, но все още притежава недвижима собственост, оценявана на милиони левове.

Единственият му син - Георги Балабанов-младши, изобщо не прилича на баща си. Пратен е от родителите в престижен швейцарски колеж, който обаче напуска. Същото се случва и със скъпото училище в Солун, където семейството го урежда да продължи образованието си. Разглезеното богаташко синче се връща обратно в Пловдив и се отдава на бурен живот.

Кара луксозни коли, друса се, профуква огромни суми на хазарт. През 2006-а баща му получава инфаркт и умира. Виолета Балабанова поема бизнеса, като не се доверява на сина си. Въпреки че си е създал семейство и има двама синове, Георги не може да се отърве от пороците си. Във фаталната вечер на 30 септември 2009 г., след като оставя майка си пред дома ѝ, той отива на среща с любовницата. Когато му съобщават за нападението, синът пристига на място. Очевидците описват, че е бил бледен и шокиран.

Още в началото на разследването той е заподозрян, тъй като има сериозен мотив за покушението. Криминалистите обаче не успяват да съберат доказателства, че има пръст в него. Физическият извършител също не е открит.

Милионерският син продължава разгулния си живот, бързо пропилява имането на фамилията си и затъва в дългове. Приятелите му от нощните барове започват да се стопяват. Любовницата му го напуска с обяснението, че е намерила истинския мъж. Бившата съпруга на Георги не иска да го приеме обратно. Тя не може да забрави предателството му, както и това, че я е изхвърлил от семейното жилище заедно с двете им деца.

Изпаднал в депресия, през 2011-а Георги прави опит да се отрови с хапчета, но го спасяват. Година по-късно обаче Балабанов-младши загива при катастрофа в курорта Св. Влас. Там кара мощния си мотор “Сузуки" с 200 км/ч и се блъска в паркиран автомобил. Тогава от полицията се съмняват, че водачът умишлено е търсел фаталния резултат.

7 г. след смъртта му пловдивската прокуратура вече е убедена, че Георги Балабанов е имал пръст в нападението над майка му. От държавното обвинение отказват подробности каква е връзката на милионерския син със Здравко Дечкин и дали вторият е получил пари, тъй като разследването е в активна фаза.

Не е ясно и дали намушкването е влизало в плана, или извършителят се е паникьосал от виковете на жертвата си и е извадил ножа. Каква е истината, засега знае единствено Здравко Дечкин.

“Изумен съм, че обвиняват Здравко за нападението над жената. Не е агресивен човек, види ли конфликт, бяга", каза приятелят му Боян, който бе дошъл в съда, за да го подкрепи. Двамата се познават от 8 г. Дечкин ползвал услугите на автосервиза му и с времето се сближили. “Кара само беемвета", уточни монтьорът. Майката на арестувания не присъства. Адвокат Николов обясни, че здравословното ѝ състояние се влошило след публикациите в медиите, в които синът ѝ се свързва с покушението над богаташката, пише "24 часа".



Още по темата: общо новини по темата: 26
02.06.2023 »
25.01.2023 »
25.10.2022 »
05.04.2022 »
01.03.2022 »
01.02.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (872) 16%
Спас Гърневски (777) 14%
Д-р Иван Чомаков (528) 10%
Славчо Атанасов (1425) 26%
Иван Тотев (1449) 26%
Здравко Димитров (479) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: