ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Държавата срещу олигарха Гергов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:05 / 29.04.2010Коментари (17)74211
© Plovdiv24.bg
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви през седмицата, че дава под съд ръководството на Пловдивския панаир. Аргументите за това са установените нередности при двете увеличения на капитала на дружеството, вписани в търговския регистър на 21 декември 2006-а и на 23 март 2007-а. Експертите на министерството са открили сериозни нарушения на търговското и приватизационното право при проверката, направена от инспектората в икономическото ведомство.

Всъщност първите съмнения на новия кабинет за незаконност на приватизационната сделка бяха произнесени публично още през септември миналата година, когато той се захвана да изяснява ситуацията около преминаването на собствеността в ръцете на Гергов. Таен доклад до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, разкри схемата, по която близкият до БСП бизнесмен е станал мажоритарен собственик в дружеството и чрез свързани фирми контролира 50.36% от собствеността на компанията. В момента държавата притежава дял от 49.63%, а останалите 0.01% са собственост на няколко физически лица. С няколко умели юридически въртележки обаче влиянието на държавата е ограничено изцяло, независимо от записаното на книга, че панаирът фигурира в забранителния списък за приватизация. Няма данни предишното мнозинство в Народното събрание да се е съгласявало за промяна на това положение и да го е изменяло със съответното решение. Ето защо именно тук сега се търси нарушението.

Ако въобще е било възможно да се разреши продажба на държавните дялове, по закон това е трябвало да стане, след като бъде разработена специална стратегия за тяхното предлагане, която пък да бъде одобрена от Народното събрание. Вместо това обаче кабинетът "Станишев" е иззел правата на родното ни депутатство и е одобрил собствена такава. Това твърди докладът.

Сагата с апортните вноски

Именно в него е направен анализ на схемата за скритата приватизация на Панаира, която е изяснена доста подробно. И така в доклада се казва, че Георги Гергов, чрез фирмата си "Пълдин Туринвест" АД, придобива значителна част от Международния панаир, апортирайки дълготрайни материали активи, както и оборудване, собственост на фирмите му "Стария Пловдив" АД, Парк-хотел "Санкт Петербург" АД, "Слънчев ден" АД - Варна и "Порт - палас". При последното увеличение на капитала на "Международен панаир Пловдив", срещу апортиране на недвижими имоти на "Пълдин Туринвест" АД, Гергов получава 10 507 536 акции и се задължава в срок от две години да заплати 2 383 934 лв. за получаването на други 2 383 934 акции. В действителност парите са внесени само за част от тези акции, а в определения двугодишен срок 1 450 000 броя изобщо не са били платени. Вместо това "Пълдин Туринвест" АД и "Международен панаир" АД използват схема за прихващане, която по принцип е забранена от закона. В случая въпросната схема е декларирана вместо парично плащане в Търговския регистър, като е представено тристранно споразумение от 3 октомври 2008-а. Проверяващите твърдят, че то е фалшифицирано от "Пълдин Туринвест" АД. Нещо повече, според тях, тристранното споразумение е нищожен договор, изготвен на основание чл.26, ал.1 от ЗЗД; противоречи на закона и цели неговото заобикаляне. Смята се, че е осъществен недопустим от Търговския закон начин за увеличение на капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, като задължителната парична вноска е компенсирана чрез прихващания на парични вземания - обстоятелство, което се установява от регистрираното тристранно споразумение, както и от решението на съвета на директорите на панаира. В него впрочем е записано, че увеличението на капитала се извършва с парична вноска, а не с такава по чл.72 и следващите от Търговския закон (апорт на вземане). Страни по правоотношението за извършване на парична вноска са били "Пълдин Туринвест" АД и "Международен панаир Пловдив" АД, докато страни по тристранното споразумение са "Международен панаир Пловдив", "Пълдин Туринвест" АД и "Гама Медия" ЕООД.

Тук ще спестим сложните юридически разсъждения на експертите, които обаче са категорични, че при тези "операции" е нарушено дори самото споразумение. Всъщност всички действия по "прихващане" на плащания и прехвърляне на задължения от едно дружество на друго са имали единствената цел да заобиколят закона, се казва в доклада на експертите.

Според проверяващите налице са и множество други нарушения при придобиване на значителна част от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД от страна на Георги Гергов. Основно това е ставало чрез апортни вноски на дълготрайни материални активи и друго движимо имущество както от "Пълдин Туринвест" АД, така и от близките до Гергов фирми - собственост на съпругата и на синовете му. Това са фирмите "Старият Пловдив" АД, Парк - хотел "Санкт Петербург" АД, "Слънчев ден" АД, "Евроглобул 90" АД и т.н.

Завишените цени на активите

Анализаторите на схемата по придобиване на панаира са стигнали до извода, че всички активи, ползвани като апортни вноски и отписани от активите на цитираните дружества, са със значително завишени цени (от десет до сто пъти). Съгласно действащото в страната ни законодателство при преминаване на имущество от една фирма в друга (под формата на апортна вноска) е редно то да бъде отписано от първата фирма, като за разликите в стойността на имуществото от цената на придобиване до цената, влязла като апорт в друго дружество, се дължи данък. В случая от "Пълдин Туринвест" АД в "Международен панаир Пловдив" АД са апортирани имоти, оценени на 60 000 000 лв., срещу което Гергов получава 24 506 417 акции с номинал 1 лев.

Прави впечатление, че всички оценки за апортираните имоти от фирмите, собственост на Георги Гергов и фамилията му, са изготвяни от едни и същи вещи лица. В молбите си към съответните съдилища при регистрацията на апортите Гергов изрично посочва имената на експертите, които трябва да извършат оценка на това имущество. Според авторите на доклада подобно действие е в разрез с Търговския закон. Да не говорим, че в част от оценките на имотите в "Порт-палас" проверяващите са открили описани довършителни работи, които към момента на оценката не са били извършени. Това пък, съгласно хипотезата на чл.71, ал. 5 от ТЗ, е недопустимо. Законът не позволява да се прави апорт в капитала на дружество, който апорт се отнася до бъдещ предмет или услуга.

На проверяващите е направило впечатление, че всички оценки на вещите лица са правени на базата на цени "продава" в ИНТЕРНЕТ, а не по реално осъществени сделки на пазара. Това, според експертите, изкривява фактическите пазарни стойности на апортираното имущество. Те са установили още, че цените на имотите в "Порт-палас" надвишават около сто пъти реалната им стойност. Освен това от експертизите е станало ясно, че става дума за незавършен груб строеж (което дори е декларирано в търговския регистър), но стойностите на оценките са като за завършено строителство. Странно защо тази "подробност" е подмината от вещите лица.

Проверяващите са установили още, че при всички тези операции за разликите в цените не са платени никакви дължими данъци. За целия обект "Порт-палас" (заедно с обектите в него, които са апортирани) Гергов е получил разрешение за експлоатация (Акт образец №16) повече от година и половина след извършване на самите оценки.

Как се апортират ипотекирани имоти

Друг момент, който е отбелязан в доклада, е, че при изготвяне на еспертните оценки за апортираното имущество част от него вече е било заложено и ипотекирано. Примерът, който е описан в документа, е, че в момента на апортирането на ресторантски комплекс "Пълдин" на 28 юни 2006-а той е бил ипотекиран от "Слънчев ден" АД пред "Булбанк" АД и срещу имота е бил взет кредит. Тук проверяващите задават резонния въпрос дали са били извършвани проверки от съда, или от принципала на "Международен панаир Пловдив" АД, и ако е така, как те са допуснали да бъдат апортирани имоти с тежести...?

Два терена - собственост на "Стария Пловдив" АД на стойност 32 589 000 лв., пък са апортирани в "Пълдин Туринвест" АД. Същите са закупени от дружеството няколко месеца по-рано (през 2007-а). Според документите им за собственост обаче тогава цената им е била едва 286 440 лева. Освен че буди недоумение това странно и бързо поскъпване на имотите, за разликата в цената при "реализацията" им също не е бил платен дължимият налог.

Експертите са установили, че в капитала на "Международен панаир Пловдив" от името на "Пълдин Туринвест" АД са апортирани и движими вещи, и дълготрайни материални активи от парк-хотел "Санкт Петербург", и пловдивския комплекс "Ритора", които, забележете... преди това не са били апортирани в "Пълдин Туринвест" АД, Пловдив. Към момента на изготвяне на експертната оценка въпросните активи са били собственост на цитираните дружества. Тук те резонно задават въпроса - как "Пълдин туринвест" АД апортира чужда собственост? Освен това от доклада става ясно, че в капитала на "Пълдин Туринвест" АД има неплатени парични вноски на стойност 4 264 768 лева от дружества на Георги Гергов. А именно - 1 760 384 лв. дължи "Стария Пловдив" АД и 2 504 384 лв. - "Слънчев ден" АД.

Игричките с капитала

В "Международен панаир Пловдив" са апортирани имоти и собственост на община Пловдив. Това също става чрез "Пълдин Туринвест"АД. За тях община Пловдив не е получавала никакъв дивидент.

Друг извод, до който стигат проверяващите, е, че в нито един от случаите апортираният актив от едно дружество в друго не е бил отписван от капитала на предоставящия имота собственик. Не само това - едни и същи имоти фигурират в капитала на две и повече дружества.

Ето и друг пример. Срещу апортирани имоти от капитала на "Пълдин Туринвест" АД, оценени на 60 000 000 лв., Гергов се сдобил с 24 506 417 акции от Международния панаир с номинал 1 лев. На проверяващите обаче така и не им е станало ясно по какъв начин е осчетоводено това.

Докладът посочва и друга любопитна подробност: че всички действия по данъчни оценки и експертни оценки на съответните апортирани имоти са извършвани преди съответното решение на Окръжния съд или на съвета на директорите на "Пълдин Туринвест" АД и на "Международен панаир" АД, което според проверяващите подсказва предварително координирана схема по решенията за увеличаване на капитала на съответните дружества.

В доклада се казва, че във връзка с дейността на цитираните дружества Гергов е подавал декларации по чл.13, ал.4 от ЗТР, както и заявления, които в повечето случаи са с очевидно невярно съдържание. Дадени са и конкретни примери, които сега трябва да бъдат нищени от съда.

Според министър Трайков сделката по придобиване на мажоритарния пакет от акции е извършена тайно и полека по класическата схема: в дружеството влиза смесена общинско-частна фирма (в рамките на миноритарния общински дял от 49%), увеличава се капиталът на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая се изкупува дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции.

Проверката е засякла и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на "Пълдинг Туринвест" АД - дружеството, контролирано от любимеца на социалистите - Георги Гергов. Според министър Трайков капиталът на дружеството е увеличен два пъти, така че държавата е загубила контрола си над него. На всичкото отгоре държавата има да получава дивидент за около 1.4 млн. лв. още от 2005-а, които никой досега не й е изплатил.

Това твърдение на министъра обаче беше контрирано от Гергов, който заяви, че държавата няма как да получи дивидента си за 2005-а, защото не е имало решение на общото събрание да бъде раздаден такъв. Той съобщи още, че дружеството, което ръководи, е инвестирало около 26 млн. лв. в панаира при предвидени ангажименти за това по приватизационния договор от 7 млн. лева. Той заяви, че също "е акционер и като такъв има права", вложил бил сили, имоти и пари.

Всъщност - за себе си Гергов е прав. Съвсем друг обаче е въпросът защо държавата не се е интересувала от възможността да получи дивидента си. И как като съакционер е проспала възможността вместо Гергов тя да придобие мажоритарния дял в дружеството, като изкупи дела от реститутите през 2008-а, както постъпва пловдивският олигарх...?

По думите на министър Трайков от всички тези "операции"

държавата е ощетена с десетки милиони левове

Според експертите на Трайков има нередовно проведени общи събрания за увеличаване на капитала на дружеството, несъответствия на действията на министъра на икономиката и енергетиката спрямо приетата Стратегия на Министерския съвет и грубо нарушаване на разпоредби от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Нарушени са и разпоредби от Търговския закон, както и на правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Точно по тези причини Трайков е подал

сигнал до Висшия съдебен съвет

да бъде извършена проверка и да се даде отговор на въпроса дали съдиите, вписали двете увеличения на капитала на дружеството, не са извършили нарушения. В същото време се иска да бъдат проверени и съмненията за необосновани действия на магистратите по делото за реституция.

Освен във ВСС министърът е изпратил сигнали до прокуратурата и МВР, за да потърсят виновните длъжностни лица.

В момента държавата се опитва да си върне собствеността и контрола върху мажоритарния дял на "Международен панаир Пловдив" по съдебен ред. Стремежът бил тя да контролира близо 97% от акциите на Пловдивския панаир.

Източник: в. "Банкер"



Още по темата: общо новини по темата: 43
17.06.2010 »
16.06.2010 »
14.06.2010 »
21.05.2010 »
16.05.2010 »
11.05.2010 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на andjeti
премахни филтъра

0
 
 
добре де след като секи го знае Гергов,колко е крал и се още краде, нито е съден, нито е обвинен в нещто,та хората се питат имали законост в държавата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: