Документална изложба "125 години - наука и иновации" представя научни достижения в медицината и фармацията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:27 / 01.07.2022
1395
Изложбата се организира от биотехнологичната фармацевтична компания Рош България по повод юбилейната годишнина от нейното основаване

От 1 до 24 юли 2022 г. пловдивчани и гоститите на града могат да разгледат документалната изложба “125 години - наука и иновации" на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България. Поводът е юбилейната 125-годишнина, която компанията отбелязва от своето основаване. Изложбата е представена на ул. "Райко Даскалов“ в градинката пред бившата сграда на БНБ.

В нея са поместени архивни исторически фотографии и факти от развитието на науката и компанията през 19-ти, 20-ти и 21-и век. Рош стартира своята дейност в България в началото на 20-ти век и експозицията проследява тези моменти, както и развитието на медицината у нас.

Сред интересните фотографии, представени на общо 20 пана, са началото на производството на синтетичен витамин С, историята на откритията на Нобеловите лауреати, свързани с компанията, довели до революция в биотехнологичните изследвания, както и пробивът в откриването на механизмите за развитие на автоимунното заболяване множествена склероза. Една от тези истории е свързана с японския учен д-р Сусуму Тонегава, удостоен с Нобелова награда за физиология и медицина. Изследването, проведено през десетте му години (1971-1981) в Базел, най-накрая получава признание за разкриването на една стогодишна мистерия. Фотоизложбата проследява и още значителни открития на учените, които са били част от компанията, както и важни моменти на нейното развитие в Западна и Източна Европа.

Фриц Хофман създава своята компания, когато е едва на 28 години, в Базел, Швейцария. Интересен факт, проследен в изложбата, е свързан с името на компанията, което дава Адел Ла Рош (Adèle La Roche), съпруга на Фриц Хофман. В Швейцария е практика женените двойки да разделят фамилните си имена с тирета, така че Фриц става г-н Хофман-Ла Рош. За това през 1896 г., когато е основана компанията, тя получава името  F. Hoffmann-La Roche & Co.

Компанията стъпва и в България през 20-те години на 19-ти век, а неин първи местен представител е бил Петър Кацаров. Централата в Базел е приемала Кацаров за активен и надежден партньор. Кацаров дължи стабилното си положение на баща си Иван Кацаров, съдия в Софийския апелативен съд и висш държавен служител, който е гарант за дейността на сина си. С правните въпроси на Кацаров се занимава по-малкият му брат Константин Кацаров (1898–1980), който следва право в университета в Берн, Швейцария, и се връща в България през 1920 г. Фотоизложбата изложбата проследява и следващите периоди на развитие на компанията, медицинското образование и производството на лекарства и у нас, до ден днешен.

125 години по-късно, Рош се разраства в най-голямата биотехнологична компания в света и световен лидер в ин витро диагностиката. Компанията не спира да се стреми към научни постижения, за да открива и разработва лекарства и диагностика за подобряване и спасяване на живота на хората по целия свят.

Изложбата се осъществява с продкрепата на община Пловдив. В началото на юни месец т.г. експозицията бе представена и в София в Галерия на открито – Градина  "Кристал“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).