ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Доктор Енчев бесен на "Господари на ефира", дава ги на съд!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 01.02.2018Коментари (10)100132
©
Пловдивският предприемач доц. д-р Невен Енчев завежда дело за уронване престижа на МБАЛ "Медлайн" в Пловдив, риск от отлив на пациенти и пропуснати ползи срещу предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия. Жалбата бе внесена след поредната атака на медията, проведена на 26 януари 2018 г., когато бе излъчен репортаж със заглавие "Супер скандал! Извадиха здрав орган на жена в клиника в Пловдив", в който се оповестяват данни за извършена операция на 71-годишната Виолета Николова от Пловдив. 

В репортажа бе дадена думата единствено на жената, която отправи обвинения към лекарски екип от МБАЛ "Медлайн" Пловдив за отстраняване на здрав орган, като целта била "вероятно да се източи Здравната каса". Излъченият материал представя само гледната точка на пациентката, въпреки че медията разполага и с гледната точка на лекаря, извършил операцията. Репортер на предаването посети лечебното заведение на 8 ноември 2017 г. и направи интервю с представител на медицинския екип. 

Аудиторията на 26 януари 2018 г., гледала това предаване, не е и не може да бъде същата като аудиторията, гледала отговора на лекаря, излъчен в друго предаване на 30 януари 2018 година. По този начин се уронват престижът, доверието и авторитетът на една от водещите болници в Пловдив, което би довело до отлив на пациенти. 

По случая в болница "Медлайн" бе извършена проверка, която установи, че няма нарушения при операцията. Пациентката постъпва с кървене от матката през май 2015 г. При проведеното образно гинекологично изследване - хистероскопия, д-р Георги Крумов, началник на Отделението по гинекология открива полип на вътрешната стена на матката, от който изпраща материал за хистологично изследване. Резултатът е малигнизиращ полип, установен от д-р Даниела Чифчийска,началник на Клинична патология в МБАЛ "Медлайн".

"Златно правило в гинекологията е при такава находка веднага да бъде отстранена цялата матка, тръбите и яйчниците, особено ако пациентката е на 68 г. при завършена репродуктивна и хормонална функция. Освен това пациентката има високо кръвно налягане и е с наднормено тегло. Налице са рискови фактора за развитие на злокачествено онкологично заболяване", посочи д-р Крумов.

Той поясни, че тази интервенция се нарича тотална хистеректомия с аднексите, която в случая е онкопрофилактична и пациентката се е съгласила с нея. Няколко месеца след операцията Виолета Николова подава жалба в Районна прокуратура-Пловдив с входящ № 10479/2015 г., по която е извършена проверка. На 22 януари 2016 г. Районна прокуратура-Пловдив отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност.

Николова остава недоволна и обжалва, но на 15 юни 2017 г. постановлението на Районната прокуратура в Пловдив е потвърдено от по-горната инстанция. Отказът на магистратите да заведат дело по случая е категоричен. "Виолета заяви пред Нова тв, че направените допълнителни изследвания на взетия от болницата препарат показват отклонения, защото близките й поискаха материал от операцията, т.е. от хистеректомията.

Възможно е да са имали предвид да им бъде предоставен препарат от хистероскопията, когато е диагностииран малигнизиращият полип", коментира д-р Чифчийска. По този начин тя обясни защо резултатите на двете външни лаборатории, където пациентката е правила нови изследвания, не показват отклонения. 

"Винаги съм проявявал разбиране към пациентите и техните страдания, както и към близките и желанието да им помогнат, но ми е трудно да осъзная как е възможно в национален ефир да се излъчват подвеждащи репортажи, коментира доц. Енчев. Защо след отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство поради липса на данни за виновност "Господари на ефира" решават да въздадат справедливост? 

И ако наистина искат да го направят, защо не проверяват конкретно фактите, както изискват правилата на журналистическата етика? И най-важното - защо си играят с чувствата на болен човек? Това е жестоко! Недопустимо е след два прокурорски отказа в предаването "Господари на ефира" случаят да се представя като сензация, а коментарът на д-р Крумов да е съпроводен с дюдюкания, пляскания, подсвирквания и въздишки".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
аз не видях да има уронване на престиж или нещо такова,господарите дадоха думата и на двете страни
+11
 
 
Да ги съди. Само не е ясно него кога ще осъдят. На доста хора прави живота черен с глупашкото му заведение в Белащица. Но там законът културно спи.. Анестизиран е доста парички изглежда.
0
 
 
Не защитавам въпросния господин ,но господари на ефира се превърнаха в поръчкова маша ,не ги гледам от 1-2г. ....
+4
 
 
Не съм гледал конкретния репортаж, но понякога предаването е доста тенденциозно.
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 01.02.2018 г.
+8
 
 
Хаха тоя самозабравил се КАТУН!
+10
 
 
Тоя зализан смешник и доцент ли е станал, бе? Олеле, майко!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: