ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Доц. Шишков: Реформата в здравеопазването минава през реформа в икономиката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 16.09.2014Коментари (2)3284
©
Несъмнено тема N1 през уикенда бяха споровете вътре в РБ. Каква е причината да се случват 3 седмици преди вота? Как виждате нещата Вие? Какъв е вашият коментар и ще повлияе ли това на резултата ви на изборите?

Спорове няма. Има разногласия за датата, които не са новина. Много хора не бяха съгласни в хода на едномесечната предизборна кампания да правим избор за председател. А ние, все пак сме един голям екип, една колаборация от екипи. Трябваше да има съгласие между всички политически сили, да вземем предвид желанието на структурите си, на симпатизантите. Затова смятам, беше нормално и напълно очаквано този избор да бъде отложен за след октомври месец - хем да се видят резултатите от изборите, хем всички да имат време да изберат нормална делегация за представителство.

Пловдив все още е известен като синя/дясна столица на България. На евроизборите РБ тук постигна изключително силен резултат. Как ще го повторите, та дори надградите? На какво основно залагате?

Вярвам, че дължим този резултат на професионализма и искреността си - от ежедневието на всеки наш кандидат-депутат до начина, по който проведохме кампанията си. На тези избори, с тази листа, в тази кампания може да се похвалим със същото. Пловдивчани винаги са се отличавали като ярки личности, мислещи хора и активни избиратели и затова дълбоко се надявам, че те отново ще припознаят в нас своите ценности и бъдещи цели.

Защото, знаете ли, на гражданите просто им писна от простотията в политиката и желаят нормалност. Ще припомня, че само преди година и половина мотото на ДБГ беше "нормалност в политиката". Тогава едва ли не ни се подиграваха, а след година простести и заграждения на НС се оказа не само, че сме били прави, а че другите политически сили са започнали да си присвояват нашия призив. Само че, не съм много сигурен каква е тяхната представа за "нормалност".

Пловдивчани искаме нормалност в бизнеса, културата, нормалност в отношенията, да няма крясъци и викове като на мегдан, а всъщност да сме насред градския площад, като миналата петък сутрин на дебата. Искаме да няма необмислени издънки като изпълненията около колелото на Водната палата, като проекта да правим втори гребен канал, докато целият комплекс на гребната база е съсипан, а стадион "Пловдив" стои като някакъв паметник, без да е взето адекватно решение какво ще правим с него. Ежедневието ни се е превърнало в класическото "на гол тумбак, чифте пищови". Това е проблемът на управелнието до сега.

С какво пряко ще помогнете на Пловдив, ако станете депутат?

Първото нещо, което заявих и ще заявя пак е, че не съм търговец на обещания. Аз искам да чуя предложения от пловдивчани, да ги сверя със собственото си разбиране за болките на гражданите. Всички живеем в един град, но го разбираме и виждаме различно. 

Все пак в РБ имаме основни приоритети, които безспорно имат потенциала да донесат позитивна промяна и на местно ниво - свързани са с образованието най-вече, със съживяването на икономиката, с реформи в съдебната система, с реформи в здравеопазването, в националната сигурност и още редица други сектори.

Смятам, че РБ, като сбор от истински професионалисти, е способен да убеди пловдивчани и българския народ, че отиваме на избори с чисти чувства и идеи, а не за да се облагодетелстваме. Не сме зависими от никого. Правим скромна кампания, в реалните рамки на собствените ни средства.

Ако съгражданите ми гласуват доверие и ме изберат за депутат, никога не бих загърбил пловдивския калдъръм, в полза на жълтите павета! Срещите в избирателните райони са задължителни за всички депутати, но много от тях имат къса памет за хората, които срещат по пътя си. Искам да давам отчет лично пред симпатизанти и избиратели - какво е свършено, какво се случва в парламента със специално с отношение към региона и града. Ще изслушваме желанията и тъженията им, за да може чрез моя глас съгражданите ни да бъдат чути в НС.

Силата ви е в сферата на здравеопазването, може би най-болната и неприятна за управляващите тема. Реформа е неизбежна, но според Вас може ли което и да е правителство да я проведе и от къде трябва да се започне?

Всяка система на здравеопазване и всяка здравна реформа, навсякъде по света, е директно свързана с икономиката на държавата. Не може да има каквато и да било радикална истинска реформа, ако не започнем с реформа в икономиката, иначе само гримираме ситуацията, един вид на прасе червило слагаме. Това значи чрез повече и по-добре платени работни места да осигурим повече пари в бюджета, по-богати хора, по-високи ставки за здравно осигуряване. Но всичко това няма как да се случи сега, защото хората са бедни. Така че, да говорим за повече пари за здравеопазване - в момента просто няма как, защото няма откъде да дойдат.

Но пък могат да се случат други неща - реални, работейки с това, с което разполагаме. Например може да отпаднат клиничните пътеки, което е абсолютно възможно, както и да се остойности медицинският труд, за да няма разпиляване и кражби в здравеопазването. 

Има едно голяма недомислие - излишък от болници да са съсредоточени само на няколко места, в големите градове - София, Пловдив, Варна, Пазарджик, а в същото време да няма здравеопазване на места където има нужда, например както стана в Девин, в Смолян и в Стара Загора, един голям, хубав град, там болницата също загива. Това не се прави с идеята за реформа, а с идеята да се печели и да се краде от здравето.

Много се шумеше около нов изборен закон, но драстични промени отново не настъпиха. Това за добро или за лошо е според Вас и какво трябва да се промени? Мнението Ви за електронното и задължителното гласуване?

Ако беше приет нов изборен закон, в който да е вписано задължително гласуване, аз съм убеден, че в България, Реформаторският блок щеше да спечели най-висок процент на идните избори. И задължителното, и електронното гласуване в голяма степен могат да елиминират хроничните пороци на избирателната ни система - платения вот, етническия вот, корпоративния вот.

Но аз разбирам хората, които не гласуват. Това са мислещи хора. Това са хората, които подлагат на съмнение, на дълбока критика всеки и всичко, политици и обещания, идеи. Това са хората, на които им отнеха, на които им убиха идеите през последните 25 години. Винаги съм казвал едно нещо - комунистите убиваха и бесиха нашите дядовци и бащи, а техните синове обесиха идеите на българския народ. Затова сме на този хал.



Още по темата: общо новини по темата: 486
20.07.2017 »
31.03.2016 »
28.04.2015 »
27.04.2015 »
28.01.2015 »
26.01.2015 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Pavel Pavlov 2
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: