ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Доц. Мавров: Новата лаборатория за COVID-19 в Пловдив ще обработва до 128 проби на ден
Автор: Георги Кирилов 15:17 / 02.04.2020Коментари (29)28399
© Plovdiv24.bg
Доц. Момчил Мавров е зам.-изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги". Преподава правни дисциплини във Факултета по обществено здраве и Медицинския колеж към Медицински университет - Пловдив. Участва в местните щабове, сформирани в борбата срещу COVID 19.

Той се съгласи да отговори на въпросите на репортер на Plovdiv24.bg по най-горещата здравна тема от последните дни.

- Доц. Мавров, в последните дни много се изговори за разкриващата се лаборатория за диагностика на COVID 19. Как се стигна до решението да бъде построена от вас, в УМБАЛ "Свети Георги“? Как е проектирана и на какъв етап е строителството й?

- Решението за строителство на нова лаборатория беше взето преди броени дни, с консенсус в щабовете на областно и общинско ниво. То беше продиктувано от липсата на вариант за включване на другите лаборатории в борбата срещу коронавируса.

Новата лаборатория беше проектирана да отговори на всички изисквания и стандарти в областта на вирусологията, като в процеса на проектиране най-важна роля определихме за специалистите, които ще осъществяват молекулно-биологичната диагностика.

Сградата е проектирана на площ от 85 кв. м., включва 4 лабораторни помещения и 3 с обслужващо предназначение, 2-ри клас на сигурност и вентилация с хепафилтри.

Към момента е изградена конструкцията. Изградени са външните трасета и връзки за парно, за права и обратна вода и за електричество. В момента се монтират панелите и вътрешните инсталации – Ел, ВиК и ОВиК. Успоредно с това се изграждат площадките и тротоарните настилки около постройката. Строителството се забави в известна степен заради валежите, но въпреки всичко очаквам да приключим в планираните срокове, т.е. до 4-5 дни.

- Новата лаборатория се изгражда "на пожар“. Вероятно на същият принцип се поръчва и апаратурата. Какво ще бъде апаратурата и има ли достатъчно тестове за диагностика? Прави ли се някакъв компромис с качеството?

- Първите доставки на специализираното оборудване вече са факт, а самият PCR апарат ще бъде доставен на 6 или 7 април. На същите дати се очаква да бъдат доставени и тестовете за работа. Компромис с качеството не сме правили. При избора на апаратурата и тестовете заложихме на производител, доказал успешното партньорство в борбата с COVID 19 в редица страни, включително в страната, в която се произвеждат – Южна Корея. Производителят е доказан лидер на пазара на генетични тестове.

Водещи критерии при избора ни бяха автоматизацията на процесите и капацитета, позволяващи обработката на проби на 128 пациента за 8 часа, както и качеството на тестовете, които трябва да са надеждно адаптирани към апаратурата. Системата, която избрахме не е хаотично подбрана като апаратура и тестове. Тя е технологично единна и ще ни даде възможност да се доверим на крайния резултат в диагностиката. Разбира се, предвид очакванията на обществеността, критерий беше и срокът за изпълнение, но както се вижда и той е без аналог.

- Кога ще заработи лабораторията?

- След доставките, които трябва да приключат до 6-7 април, ще бъдат извършени инсталационните дейности и техническото обучение на персонала, като се надявам лабораторията да заработи към 10-11 април. Точната дата зависи от редица фактори, в това число от готовността на екипа да започне работа с новата апаратура.

- Какъв е екипът? Кой ще работи с новата апаратура?

- Екипът ще се ръководи от водещите ни специалисти в областта на микробиологията, клиничната имунология и вирусология - проф. д-р Мариана Мурджева и доц. д-р Мария Атанасова.

Проф. Мурджева е ректор на Медицински университет – Пловдив, но също така е наш служител и ръководител на лабораториите с посочения профил, които са в структурата на лечебното заведение - УМБАЛ "Свети Георги“. Ще разчитаме на проф. Мурджева да формира бързо екип от професионалисти, които да направят лабора
© Plovdiv24.bg
Доц. Момчил Мавров
торията работеща и ефективна.

Възможно е да възникнат трудности във връзка с това, че новоизградената лаборатория се намира на "Пещерско шосе", а останалата база на тези наши лаборатории заема една от сградите на бул. "Васил Априлов". Там те функционират в общ сграден фонд с катедрата по микробиология на Медицински университет – Пловдив. Въпреки всичко не смятам, че ще срещнем трудности с формирането на екипа. Още повече, че по този въпрос ще се доверим и на проф. Мурджева.

- Дарението на Георги Гергов ще покрие ли всички разходи по строителството и оборудването на лабораторията?

- Да, дарението ще покрие разходите за строителството и апаратурата на лабораторията. Впечатлен съм от великодушието и енергичния дух на г-н Гергов. И не защото това е най-голямото парично дарение, което получихме, а защото за мен неговият акт беше спонтанен и необусловен от други фактори.

- Колко изследвания ще могат да се правят на ден?

- Договорената апаратура позволява обработката на до 128 проби на ден, но го казвам със съзнанието, че това е оптимален вариант и на практика това число не винаги би могло да се постигне. Подготовката на пробите и получаването на резултатите зависят от редица фактори. Предполагам, че със старта на диагностиката ще правим не по-малко от 30-40 проби на ден. Увереност за това ми дава обстоятелството, че със същата апаратура разполагат Националният център по заразни и паразитни болести и "Пирогов“, където, доколкото ми е известно, се правят около 100 проби на ден.

- Какво ще се случи с лабораторията, след като премине пандемията?

- Вероятно тя ще продължи да функционира на същия принцип, като част от основната ни лаборатория по микробиология, имунология и вирусология. Ще си остане като една ценна придобивка за нас и за населението на Пловдив. В нея ще могат да се извършват много генетични анализи - вирусологични, онкологични, за СПИН и хепатити, и други.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Facepalm
премахни филтъра

-1
 
 
Сега разбирате ли колко смешно звучат цифрите които оная фуражка съобщава сутрин и вечер!? При 300 проби за цяла България, могат да си осигурят каквото число искат за "нови случаи" дори без да фалшифицират данните!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: