ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Доброволци обновиха междублоково пространство в "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 17.11.2019Коментари (0)2467
Жителите на зоната около параклиса "Св. Георги Победоносец“ и ул. "Проф. Цветан Лазаров“ в район "Тракия“ в Пловдив вече се радват на обновено междублоково пространство. Така нареченото Място Тракия е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци, живеещи наблизо и със съдействието на местната община – район "Тракия“. Инициативата е на платформата за чиста градска среда "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и е част от дейностите на сдружение БГ Бъди активен за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място.

С участието на жители, експерти, активисти и администрация зелената площ край блоковете е разчистена, теренът е заравнен, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали. Предстои поставянето и на тенис маса.

Процесът започна през юли, когато по инициатива на "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и със съдействието на Общината жителите на район "Тракия“ бяха поканени да предложат обществени пространства за обновяване. От получените девет предложения беше предпочетено мястото между параклиса "Св. Георги“ и бл. 238/239, заради готовността на жителите да участват в създаването и поддържането на зоната. Администрацията на район "Тракия“ се ангажира с подготовка на терена, озеленяване и залесяване, а активистите от "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и част от материалите, сред които пейки от рециклирана пластмаса.

Облагородяването на общественото пространство е направено по метода на т. нар. Placemaking – стратегия за партньорство между местните общности, институциите и бизнеса в създаването и управлението на обществени пространства. Негова цел е подобряване на икономическото и социалното благополучие и качеството на живот на жителите. Процесът включва допитване до гражданите, обществено обсъждане на нужните промени, одобрение на плана за действие, както и ангажиране на гражданите в обновяването и поддържането на местата.

През последните няколко години сдружение БГ Бъди активен е помогнало на местните общности от 23 населени места в България да създадат или обновят  конкретни места в техните квартали, като е съдействало с експертиза, връзка с администрацията и подкрепа за местни граждански организации.

"Радваме се, че създадохме работещо партньорство в район "Тракия“, благодарение на отзивчивостта и подкрепата на местната администрация, и на готовността на жителите да бъдат активни в облагородяване на средата. Надявам се чрез този пример повече хора да бъдат готови да поемат отговорност да променят средата, в която живеят, и повече общини да бъдат убедени, че има начин да си сътрудничат успешно с хората.“ – каза Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на платформата "АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Темата за партньорството между гражданите, местната администрация и бизнеса за създаването на чиста, красива и достъпна градска среда ще бъде разисквана на предстоящия Форум Град #БезОтпадъци на 29 ноември 2019 г., организиран от БГ Бъди активен.

Активистите на сдружение БГ Бъди активен и от Приключенски център "Младежки хълм“ ще открият още едно облагородено място в Пловдив - т.нар. Приключенско _Място на Младежкия хълм. На 17 ноември, неделя, от 11 часа пловдивчани са поканени да участват в спортна тренировка на открито на новата фитнес площадка и в еко работилници край Приключенския център. Ще могат да видят и обновената фасада на къщичката на центъра, изрисувана от артиста Lazzy Eve от платформата за съвременни визуални проекти в градска среда – VISIONARY.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1547) 16%
Спас Гърневски (1344) 14%
Д-р Иван Чомаков (918) 10%
Славчо Атанасов (2487) 26%
Иван Тотев (2459) 26%
Здравко Димитров (836) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: