ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Доброволческа акция ще прави Сахат тепе по-приятно и по-чисто място
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 04.10.2021Коментари (0)1155
Доброволци, граждани, НПО организации, служители на големи компании и местна администрация се обединяват за да направят Данов хълм по-приятно и по-чисто място. Всички те ще се включат в поредната серия от дейности, от плана за облагородяване на пловдивското тепе, след като през изминалите месеци бяха направени няколко мащабни акции в района. Инициатори на инициативата са - Район “Централен" - Община Пловдив , ОП “Градини и паркове" и сдружение БГ Бъди активен, в партньорство с EVN, които въвличат служителите си от цяла Южна България. Акцията e част от дългосрочната програма Място България и ще се проведе на 8-ми октомври от 10 часа, и е отворена за всеки желаещ да се включи.

Облагородяването на хълма, от който се открива най-красивата гледка към Пловдив, стартира в края на миналата година и се развива на различни етапи: – почистване на пространството от отпадъци, възстановяване на напоителните системи, план за възстановяване на озеленяването, отваряне на пътеки и стълби. Дейностите бяха провокирани от събитието “Разходката на Джейн", по време на което граждани, живущи в района, набелязаха проблемните зони на хълма, които бяха взети под внимание от страна на Район “Централен" и планирани за поетапни действия

През месец май бе проведена първата мащабна акция по облагородяване, в която взеха участие над 120 човека - граждани, администрация и доброволци. Включиха се и представители на ОП “Градини и паркове", Район “Централен", доброволци от БГ Бъди активен, Български Червен Кръст, Аварийно спасяване, Free Plovdiv Tour, Пловдивски университет - катедра “Екология", Спелеологически клуб “Пълдин", сдружение “Агарта". Разчистени и измазани бяха част от водоскоците до часовниковата кула, които не функционират от 30 години. Доброволците отвориха пътеки и стълби и премахнаха част от инвазивната растителност. Почистени бяха отпадъци в недостъпни зони, което стана възможно благодарение на спелеолози, които се спуснаха с въжета по улеите на хълма. На 8-ми октомври предстои втора акция за отваряне на водоскоците и разчистване на инвазивни видове. Ще бъде извършен ремонт на пейките, ще се поставят табели за превенция на замърсяването, кошове за разделно събиране на отпадъци в подножието на хълма. Предстои разчистване на алеите и стълбищата, събиране на битови отпадъци в различни зони.

“Пловдив е известен с красивите си тепета и всеки пловдивчанин гордее с тях. Да си част от подобна инициатива носи голямо вътрешно удовлетворение и повдига темата за общата ни отговорност за публичните пространства. Надяваме се да провокираме всички пловдивчани, които обичат тепето да се присъединят в акцията" - казва Гергана Ангелова от екипа на БГ Бъди активен

В акцията ще се включат още: служители на Район Централен - Община Пловдив на ОП “Градини и паркове", доброволци от БГ Бъди активен, служители на EVN, представители на Спелеологически клуб “Пълдин", Аварийно спасяване, БЧК, Free Plovdiv Tour, Зелени Балкани, студенти и преподаватели от Катедра “Екология" и ООС при Пловдивски университет “Паисий Хилендарски", сдружение “Агарта". Организаторите призовават всички, които имат желание, да се присъединят към акцията по почистване, която ще стартира в 10 ч. на площадката на върха на Данов хълм.

Като част от програмата _Място България, през октомври в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи, обединени под знака #UrbanOctober. Те целят да ангажират хората със заобикалящата ги градска среда и общата ни грижа за нея.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: