ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Димитър Балев: МВР-Пловдив се ползва с доверието на гражданите, ще бъда безкомпромисен срещу корупцията в полицията
Автор: Цвети Тончева 16:50 / 18.12.2021Коментари (6)6321
©
В края на годината Plovdiv2.bg търси от директора на ОДМВР - Пловдив Димитър Балев равносметката за промените там и за постигнатото до момента, за борбата с престъпността и за поведението на полицията по време на пандемия.   

-  Г-н Балев, как заварихте Пловдивската дирекция на полицията и какво успяхте да промените за тези 4 месеца? Какви резултати отчитате в края на годината? В коя от областите за противодействие на престъпността работата ви е най-осезателна?

-  ОДМВР – Пловдив е втората по големина дирекция в страната и аз се радвам, че имам възможността да познавам добре работата на нейните служители. Дори и в годините, в които работех в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“, продължавах да се информирам за всичко, което се случва в полицията и в частност – пловдивската.

По мое мнение областната дирекция на МВР се ползва с доверието на гражданите, което само по себе си е една добра оценка за постигнатите цялостни резултати от нашата дейност. За съжаление, няма как да не споменем и случилите се назад във времето корупционни скандали, но от позицията си на ръководител гарантирам, че лично съм се ангажирал с тази проблематика и ще бъда безкомпромисен. Като част от мерките за завишаване ефективната работа на дирекцията мога да посоча една от най-важните промени, които успяхме да осъществим - структурна и кадрова реформа на отдел "Икономическа полиция“, който според мен е длъжник на обществото.

След трансформацията добрите резултати не закъсняха и ние можем да се похвалим с осем успешни реализации само за последните три месеца. В подкрепа на думите си мога да посоча успешно пресечените незаконни схеми за присвояване на пари от субсидиите за градски транспорт в Пловдив и в Асеновград; за изпиране на пари, придобити чрез търговия с безакцизно дизелово гориво и чрез интернет измами; за източване на пари от банкова сметка на търговско дружество.

-  Как смятате, че преминаха изборите? Бяха ли достатъчно честни? И специално, каква беше ролята на полицията в тях? Знаем за много акции за предотвратяване на купуването на гласове. Къде бяха най-вече те и какво постигнахте? 

-  Равносметката за отминалите избори е, че те бяха проведени честно, прозрачно и демократично. В резултат на положените усилия от страна на служителите на МВР, на територията на Пловдивска област не бяха допуснати закононарушения и най-вече - търговия с гласове и опорочаване на вота.

 - Кои са невралгичните точки в областта по отношение на престъпността и коя престъпност е най-развита в големия град? 

 - Еднозначно не може да се определят невралгични точки по отношение на престъпността на нашата територия, но мога да посоча, че традиционно най-тежък за обслужване се явява областният град. Пловдив се разраства с резки темпове и населението много бързо се увеличава, а сред регистрираните престъпления най-голям дял заемат тези против собствеността.

 - Има ли напредък в борбата с пътно-транспортните произшествия и нарушенията на Закона за движение по пътищата? Пловдив имаше водеща позиция в страната по брой произшествия на пътя.

 - Във фокуса на нашата работа са и пътнотранспортните произшествия, за предотвратяването на които дирекцията взема всички възможни мерки. Използвам случая да благодаря на колегите, които работят по това направление изключително съвестно и професионално. Очакваме съвсем скоро да бъде възстановена възможността и патрулните полицаи да извършват контрол по ЗДвП, което според мен ще допринесе за дисциплиниране на нарушителите и намаляване на пътния травматизъм като цяло. Според статистиката на сектор "Пътна полиция“ от началото на тази година имаме регистрирани 680 ПТП с 30 загинали и 870 ранени. В сравнение с миналогодишния период произшествията са с 13 повече, увеличение има и при ранените с 26, но броят на загиналите е с 6 по-малко.

 - Битовата престъпност продължава ли да се вихри в малките населени места в областта и къде, най-вече? 

 -  Борбата с битовата престъпност също е основен приоритет в нашата дейност. Активни усилия полагаме за пресичане на закононарушенията и посегателствата в малките и отдалечени населени места в областта, като към момента не отчитаме тяхното завишаване. Напротив - добрата комуникация с местната власт и жителите дава добри резултати в общите ни намерения да осигурим спокоен и сигурен живот и опазване на имущество в селата. И по този показател, отново базирайки се на статистиката, отчитаме намаление на броя на регистрираните престъпления през тази година – 917, в сравнение с миналогодишен период, когато са били 1059.

 - Тежките криминални престъпления като че ли отново подеха ръст нагоре. Така ли е и ако да, на какво се дължи това, според Вас? 

 -  Добра тенденция на спад се наблюдава в интензитета на регистрираните тежки криминални престъпления против личността.

 - Каква е организацията на работа в дирекцията? Завеждат ли се всички сигнали, които гражданите подават, или има още да работите в тази посока? 

 -  По отношение на сигналите държа всеки един не само да се регистрира, но и да се отработи бързо и професионално, така както е разписано в нормативната ни база. Тук искам да подчертая, че подобряването на резултатите не е въпрос на статистика, а на качествена работа от страна на полицията.

 - Какво е поведението на пловдивските полицаи по време на пандемията? Достатъчно отговорни ли са те по отношение на общественото здраве? Тук не мога да не попитам какво е нивото на ваксинация сред тях? Как се борите с нарушителите на пандемичните мерки и има ли много такива? Моля Ви за примери! 

 - Пандемичната обстановка се оказа предизвикателство, което промени начина на мислене и на живот на цялото ни общество. В тази връзка и полицейските служители не правят изключение. Разликата обаче е, че техните професионални ангажименти и отговорности значително нараснаха и се налага паралелно с ежедневните задачи да изпълняват и други важни дейности, свързани с контрол за спазване на противоепидемичните мерки от страна на останалите граждани.

Само в периода 01.09. -13.12.2021 г. от служители на ОДМВР – Пловдив са извършени над 42800 проверки на адреси на лица, на които е издадено предписание от РЗИ за задължителна изолация или карантина. За спазване на въведените мерки от здравните власти са проверени и 10640 обекти – заведения, магазини, обществени помещения и транспортни средства, а на РЗИ е оказано съдействие в 246 случая. За констатирани нарушения на Закона за здравето са съставени 116 акта.

Относно нивото на ваксинация сред полицейските служители в дирекцията не се води подобна статистика. Убеден съм, обаче, че всеки един колега е взел подходящото решение, за да опази собствения си живот и здраве.


Още по темата: общо новини по темата: 3
01.08.2019 »
25.07.2018 »
31.01.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Алек
премахни филтъра

0
 
 
Какъв директор си ти....Палячо!!! Ти и хората които те назначиха ( Пламен Узунов и подлогата му Рашков) сте Корупцията в МВР!!! А и да питам...Веско Чипев вдигна ли ти месечната заплата откакто си Директорче???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: