ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дават началото на кулминацията от Европейската нощ на учените в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:47 / 21.09.2021Коментари (0)1107
©
С представяне на възможностите за кариерно развитие на изследователи на 24 септември в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив ще бъде даден старт на кулминацията от проявите в проекта "К-ТРИО 5 – Европейска нощ на учените 2021“. 4-дневната програма в Града под тепетата до 27 септември включително е наситена със събития с пресечни точки между наука, изкуство, екология, мода, фотография, живопис, литература, дигитални решения, математика и др.

Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се на 24 септември в кулминацията на "Европейска нощ на учените 2021“. Надсловът на проекта за шеста поредна година е "Учените в триъгълника на знанието". Началото на проявите за тази година бе поставено на 3 юни също в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

На 24 септември 2021 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие Европейската нощ на учените 2021 виртуално и реално чрез кръгла маса под надслов: "Зелената сделка – хоризонти за наука". Доц. д-р Цанко Гечев ще представи възможностите за кариерно развитие на изследователи. "Ще бъдат презентирани и два от проектите на ЦРСББ, ще бъдат наградени и победителите във Фотоконкурса "Природата“, споделиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н. Петя Бъркалова. На кръгла маса ще бъдат дискутирани въпросите за кариерното развитие на учения, феномена на "възкръсващите растения“, промените в климата и влиянието им върху живота на хората и растенията.

Лингвисти и биолози ще търсят отговор на въпроса защо лингвистите и генетиците говорят на един и същ език в разговор на тема "Генеративна граматика на гените“.

На 24 септември 2021 година Академията за музикално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в град Пловдив. Ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак ще открие Европейска нощ на учените 2021. В програмата на е включено модното ревю на студенти от катедра "Дизайн“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Интервюто е на тема: "Зелената сделка в модата“ и ще бъдат представени модели, изработени от екологични материали.

Доц. д.ф.н. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервютата "Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност". Книгата е разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда "Пловдив“. В това шесто поред издание, журналистката Ваня Драганова разговаря с тях, защото те знаят какво е въздействие и признание, но същевременно са "войници на съдбата“, които носят академичното кредо като адмиралски жезъл "в раницата си“. Те са вдъхновяващи личности, които са спечелили стотици хора, защото се интересуват от истината, красотата и доброто.

В автобиографичните (наративни) интервюта, "героят“ на разказа е оставен сам да разкаже историята си: като устно споделени преживявания, спомени, "случки“ и етапи, като биографична равносметка. Нашият "встъпителен въпрос“ кръжи около въпроса "Кога и как разбрахте, че Пловдив е вашата съдба“? Журналистът е в ролята само на съпричастен слушател, който "записва“ една история за свързаност и надникване в себе си: свързаност с града – Пловдив като низ от "лични времена“, Пловдив като "място на случване“, Пловдив като "око на бурята“ и като тихо убежище, Пловдив като … съдба.

Нарекохме ги смислоносци заради творчеството им и заради човешките им качества; заради уменията им да създават последователи; заради уменията да докосват "другия“; заради разпростирането на творческите им вектори далеч зад пределите на "своето“; заради многообразните ненатрапчиви докосвания до ценности, идеи и хоризонти; заради откритията им за траекториите на смисъла.

На 25 септември са планирани събития и в "Артклас Център“ – Пловдив. Те включват: награждаване на победителите от Фотоконкурса "Науката в училище", творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години, както и творческо ателие за възрастни.

Асоциацията за кариерно развитие предлага ученици, студенти и гости да дискутират по проблемите на науката и изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството. Темата на дискусията е : " Пресечните точки на науката и изкуството".

Европейската нощ на учените 2021 година в Пловдив ще приключи на 27 септември в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов“ с изложба на 15 творби живопис на ученици от гимназията под надслов "Градски хоризонти“. Част от творбите ще са разположени в новия STEAM център на училището, а друга част – в двора на гимназията. Ще бъдат представени и новите перспективи за обучението чрез наука, технологии, инженерни решения, изкуство и математика. Изкуството са важна част от STEAM базираното обучение чрез намирането на творчески решения и нестандартни подходи.

През юни първите събития от програмата за град Пловдив бяха два семинара. Единият се проведе в Центъра по растителна системна биология и биотехнология, а темата на семинара беше: "Стратегически насоки на Европейския съюз за таланти в науката“. Той бе предназначен за утвърдени изследователи, научни мениджъри и ръководители.

Целта му бе да запознае участниците с тенденциите в европейската политика за изследователите и с процедурата за прилагане на Стратегията за човешките ресурси в науката.

Другият семинар се проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“. Със зададената си тема "Как да говорим за наука“ той бе насочен към млади учени, докторанти и изследователи, които биха желали да подобрят уменията си да говорят за наука и да представят изкуството. Двата семинара преминаха при изключителен интерес и провокираха много въпроси у участниците.

Проектът "K-TRIO 5 – Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020 bis". Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) е част от консорциум участници, сред които са Софийският университет "Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, сдружението форум "Наука", Бургаският университет "Проф.д-р Асен Златаров", Тракийският университет, Русенският университет, БАН – ИМИ и Клуб "Млади таланти“ и Регионалният исторически музей – София.

Акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и "свързването" с широката публика ще се осъществява хибридно – на място и отразено чрез цифровите технологии и интернет. Програмата е подготвена така, че да стигне до възможно най-широка публика – в това число млади хора, да доближи изследователите и хората на изкуството до обществото, като влезе буквално в дома им.

Домакините на "Европейска нощ на учените 2021“ в Пловдив са подготвили ново дигитализирано съдържание и са създали програма, която да бъде лесно възприета, да достигне до публиката, да ѝ даде възможност за активно участие в събитията.

Представените събития в Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители. Включени са конкурси, творчески работилници, изложби, модно ревю и събития при открити врати.

Организирани са събития чрез Facebook, а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, които според ситуацията с COVID 19 могат да бъдат посетени намясто (при спазване на всички правила за безопасност) или да бъдат посетени онлайн, чрез предоставените линкове, разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н. Петя Бъркалова.

На страницата и YOU TUBE канала на ЦРСББ ще бъдат качени две видеа, които представляват разговор с д-р Веселин Петров за феномена на феникса при растенията и с д-р Амол Нанкар за промените в климата и как учените реагират на това предизвикателство.

През месец август бяха обявени и два фотоконкурса. Единият фотоконкурс бе със заглавие "Науката в училище", а другият – "Природата“. Фотоконкурсите бяха разпространени чрез Фейсбук. Фотоконкурсите целят да привлекат за участие хора от всички възрасти, които са докоснати от света на знанието и които мислят за наука и природа. "Искаме да разберем какво провокира любопитството към природата, как го запечатваме в ума си и на снимка, какви емоции ни носи докосването до природата. Искаме да разберем какво провокира любопитството и любознателността от ученическите години, остава във времето научено и е първото съзнателно докосване до науката. А може би откриваме, че у всеки човек има един "учен", запален по любимия предмет!“ – споделиха доц. д.ф.н. Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка.

Всички събития от предстоящата 4-дневна кулминация от програмата на "Европейска нощ на учените 2021“ ще са достъпни онлайн и в реална среда, при спазване на мерките за безопасност, обясниха организаторите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (889) 16%
Спас Гърневски (799) 14%
Д-р Иван Чомаков (547) 10%
Славчо Атанасов (1465) 26%
Иван Тотев (1500) 26%
Здравко Димитров (488) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: