ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Даниела Желязкова: Уличната инфраструктура в "Северен" е в лошо състояние
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 25.09.2007Коментари (4)2401
© Plovdiv24.com
Кметът на район "Северен" Даниела Желязкова даде специално интервю за читателите на Plovdiv24.com

- Г-жо Желязкова, в район "Северен" стават едни от най-тежките ПТП. Какво до момента е направено, за да се намали борят на ПТП и какво предстои?

- Наистина най-тежките катастрофи стават в район "Северен", тъй като трафикът на коли тук е най-натоварен и най-динамичен. Тук са 5 входно-изхoдни артерии на града, има много обществени и административни сгради. Това което сме направили за регулация на кръстовищата не е достатъчно. Предстои реализация на 4 големи инфраструктурни проекта, а именно - подлез на колелото на Панаира, разширение на ул. "Победа" с втори мост на Герджика, което в момента се реализира, реконструкция и разширение с 600 паркоместа на бул "България", детелина на Карловския надлез, което като съоражение ще извежда потока от автомобили към Северната индустриална зона и към Централна гара. С тези проекти се надявам, че ще се облекчи движиението и произшествията ще станат по-малко.

- На какъв етап е ремонтът на булевард "България"?

- В момента тече ремонт на бул. "България" като се полага водопровод от 4-ти километър до бул "Васил Априлов". Това е вторият етап за реконструкция на булеварда. След това ще следва подмяна на настилката и изграждане на тротоари.

- Има ли и колко са опасните сгради район "Северен"?

- В район "Северен" няма опасни сгради, защото тези които бяха опасни бяха съборени. Комисия назначена от мен описа всичките опасни постройки и те бяха премахнати. Отделно има 22 предписания за ремонт на фасадни мазилки на сгради в района, като изпълнението го следим.

- В сферата на културата доста мероприятия се правят в района. Тази политика ще продължи ли да се доразвива?

- В района успяхме да изградим открита сцена "Рибница", благодарение на швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. До момента нямаше такава сцена в района. Вече на тази сцена ще реализираме културния план на район "Северен". Част от общинските прояви ги насочихме при нас, пример - "Рокфест" от 24 до 26 септември.

- В района се намират две от най-големите ромски махали в Пловдив - Шекер махала и Арман махала. За какво най-често идват хората от тези квартали във вашето кметство?

- Двата ромски квартала имат сериозни проблеми свързани с инфрасртруктурата, липсата на канализация и водопровод. Част от проблема е решен. Район "Северен" е защитила два проекта за изграждане на канализация в Арман махала и улици в Шекер махала. Одобрени са проектите и предстои стартирането през месец октомври тази година. По този начин проблема с канализацията ще бъде решен.

- Преди време в едно ваше изказване заявихте, че ромите от Шекер махала си плащат редовно сметките за ток, вода и наем. Запазена ли е тенденцията и имате ли проблеми в тази насока?

- Част от живеещите си плащат редовно сметките, друга част не си плащат наем и такса смет. Към тези, които не си платят ние сме безкомпромисни и ги санкционираме. Към 4 семейства е приложена най-тежката мярка - принудително изваждане от общинските жилища. Така показваме ясно и категорично, че всички задължения трябва да се плащат. Похвално е, че има семейства които си плащат редовно и крайно, като се надявам, че техния брой ще се увеличава.

- Колко са неизрядните в Шекер махала за първото полугодие на 2007 година, които не си плащат?

- 17 семейства обитаващи общински жилища нямат задължения. Приблизително толкова заплащат наем, но имат задължения за такса смет. Останалите не плащат и получават предизвестие от нас, че трябва да си погасят задълженията. Те погасяват една част, а другата не е плащат и се започва един кръговрат. Ромите трябва да разберат, че трябва да станат изрядни платци.

- Преди 2 години се реализираха осем проекта съвместно с швейцарска агенция за развитие и сътрудничество. Един от тях бе "Искам здраве-спортуваме". Колко детски площадки се направиха от тогава до сега в района?

- С този проект се възстановиха 4 спортни площадки от общо 17, които са на територията на района. Ние защитихме проект пред Община Пловдив за отпускане на бюджетни средства за възстановяване на останалите площадки. В момента всички площадки в район "Северен" са в отлично състояние. Има площадки за футбол, монтирани са на някои от площадките баскетболни кошове. Изработени са 28 тенис маси, а 4 от спортните площадки са с изкуствена трева.

- Кога трябва да бъде готова новата сграда на район "Северен"? Къде ще се намира?

- Новата сграда трябваше да бъде готова на 10 март 2006 година. Към момента има година и половина закъснение и са предвидени претенции за неустойки, съгласно договора към инвеститора "Заводски строежи"АД. Не мога да се ангажирам с дата кога ще бъде готова новата сграда, но продължаваме да настояваме да се ускори строителството. Новата сграда ще се намира до СОУ "Йордан Йовков".


- Предвидена ли е специална рампа в новата сграда за хората с увреждания, тъй като това е наболял проблем в Пловдив?

- Да, предвидено е да има рампа. Също така ще има и специален асансьор за хората с увреждания, което ще даде възможност гражданите с увреждасния да ползват административните услуги. Нещо повече ние се обърнахме към всички институции в района да осигурят достъп за инвалиди и голяма част от нашите искания бяха изпълнени. Такива рампи изградихме в 4 училища в които има деца с физически увреждания, за откритата сцена в парк "Рибница" има рампа, за да може тези хора да изявят своите творчески изяви. Един от проектите реализирани с швейцарската агенция за развитие и сътрудничество е за осигрряване на достъп на инвалидите и възможност да се предвижват.


- Много от хората в район "Северен" харесват начина Ви на управление на района. Съжалявате ли за нещо, което сте им обещали, а нямате ресурси и времето да го изпълните?

- Във времето в което съм кмет направих възможността за реализация на истинско местно самоуправление. През декември 2003 година стартира работата на обществения форум, в който 2 годиниразлични обществени групи заседаваха и обсъждаха теми, свързани с развитието на района. Последва създаването на 14 граждански комитета и всички те са партньори на местната администрация. Тази обратна връзка и това партньорство прави решенията по-устойчиви и това е начин да работим заедно в полза на района. Това за което съжалявам, е че въпреки многото усилия и средства изразходвани до момента уличната инфраструктура в района не е в добро състояние и има още какво да се прави.

- Какво трябва задължително да направи следващия кмет на район "Северен"?

- Следващият кмет трябва да продължи добрите традиции в района и да помни, че само заедно с гражданите може да управлява успешно. Трябва да привлече в екипа си професионалисти експерти, да ползва техните съвети и най-важното - да работи с гражданите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.09.2007 г.
0
 
 
хубаво, че няма да имаш нищо общо с кметското място за напред
Aнонимен
на 25.09.2007 г.
0
 
 
В район " Северен" има най- много незаконни сергии и пазари за зеленчуци . Такава безразборна незаконна търговия няма в никой район на Пловдив. Против всякакви хигиенни норми работят сергии по бул . България , на ул. Стара планина пък функционира абсолютно незаконен пазар и то под носа на кметството ръководено от г-жа Желязкова.
kokoganev
на 25.09.2007 г.
0
 
 
jiveja v rayon severen i mislja 4e ima mnogo kakvo oshte da se jelae po otnoshenie na vtorostepennite ulici, na mnogo mesta stroejite izjajdat trotoara. ne dostigat zeleni ploshti, sportni ploshtadki.ne epo-dobro i polojenieto s parkiraneto.ima mnogo oshte kakvo da se svurshi , za da izglejda rayona ni edno privlekatelno i prijatno za jiveene mjasto
Aнонимен
на 25.09.2007 г.
0
 
 
ИСКАМ ДА ВИ ДОЙДЕ КМЕТИЦАТА НА КИЧУКА НА ВАС ДА ВИДИТЕ КВО ЗНАЧИ НЕУСПЕШЕН КМЕТ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: