ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дани Каназирева, водач на "Нова Република" в Пловдив и областта: Парите да остават там, където са изработени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 13.03.2017Коментари (0)2934
©
Парите трябва да остават там, където са изработени. Не може чиновникът да решава къде ще има училище или нова улица, категорична е Дани Каназирева, водач на кандидатите за народни представители в Пловдив и областта от дясното обединение "Нова Република" и лидер на "Съюз за Пловдив".

България е най-централизираната държава в ЕС

Всичко се разпределя от "едно гише", коментира Каназирева. Всички пари отиват в министерствата в София, а там партийната номенклатура решава кой заслужава и кой не заслужава подкрепа. Това е и обидно, и неефективно. Не може чиновникът от министерството да знае по-добре от хората по места от какво имат нужда. Точно този модел обаче държи на власт досегашните партии, които са се превърнали в разпределители на "порции". Така принуждават хората да не избират най-добрите кандидати за кметове и общински съветници, а да гласуват за некадърници, които обаче са от правилната партия.

Водачът на "Нова Република" посочва фрапиращи примери от лятото на миналата година, когато Министерският съвет раздаде 27 милиона лева на 43 общини. Парите на данъкоплатците бяха предназначени за малки села, в които живеят максимум стотина човека, въпреки че на хартия се водят 500. Те са похарчени безсмислено - за спортни площадки, хандбални игрища, стадиони, осветление. Това раздаване имаше само едно обяснение - 33 от тези 43 общини са управлявани от ДПС.
Т.е.

Управляващите са имали да си плащат нещо на ДПС

и са решили да го направят с нашите пари. Нима хората в село Ново Соколино в община Момчилград имат нужда от хандбално игрище? Та там повечето къщи са празни, а останалите хора са възрастни и имат нужда от всичко друго, но не и от игрище. Този пример не е изключение - така се харчат нашите пари.

За да има пари...

Не можем повече да живеем така. Не е справедливо. Не може всеки да е принуден да "ходи на килимчето", за да получи някой лев. Не може някой да събира всичките ни пари, след което да идва и да се хвали колко ни е "дал".

"Нова Република" предлага 50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба да остават в общините, а не да отиват в държавния бюджет, както е сега. Това ще даде възможност на общините, в които няма корупция и привличат инвестиции, да работят по-добре за своите граждани. Най-добре хората по места знаят от какво имат нужда - те сами ще решават дали парите да отидат за хандбално игрище, детска градина или нов асфалт на улицата.

Сегашният модел на свръхцентрализация е наследство от тоталитарния режим

Той на практика запазва старите отношения - не хората да решават какво да се случва с парите им, а централната власт да се разпорежда с всичко. Докато не бъдат въведени правила за рационалното изразходване на данъците, ще наблюдаваме все същото безобразие с безконтролно изтичане на парите ни.

Същият модел е и при европроектите.В центъра стоят чиновниците, а не ефективността

За да спечелиш проект, трябва да имаш контакти в министерството, а не добре подготвен проект. Този модел убива всяка предприемчивост и конкуренция.

Същият модел е и при европроектите. В центъра стоят чиновниците, а не ефективността. За да спечелиш проект, трябва да имаш контакти в министерството, а не добре подготвен проект. Този модел убива всяка предприемчивост и конкуренция.

В момента България е се класира на 27- мо място в ЕС по степен на децентрализация. Страната ни е останала последна държава в Европа, в която 15 министерства и 15 министри държат в ръцете си огромен финансов ресурс.

Областните управители трябва да се избират от хората, 

а не да се назначават от София и да създават партийни хранилки в държавни ведомства. Към момента областните управители са изцяло политизирани, служат единствено за разпределяне на властови позиции и партийни хранилки и не изпълняват никакви обществено значими функции. Ние ще наложим истинско второ ниво на местно самоуправление с демократично избрани органи.


Още по темата: общо новини по темата: 527
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.04.2018 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
28.09.2017 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: