ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дадоха милионите за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив"
Автор: Данислава Вълкова 11:38 / 09.02.2023Коментари (42)13583
© Plovdiv24.bg
С  46 - "за", 1 - "против" и нула - "въздържал се" общинските съветници приеха предложението на политическа партия ГЕРБ за отпускане на над 32 млн. лева от бюджета на Пловдив за двата стадиона на Пловдив - "Христо Ботев" и "Локомотив".

Оспорваната сесия, изнервени общински съветници и фенове обтегнаха обстановката днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg, а още от сутринта дори движението по улица "Авксентий Велешки" беше спряно, а зоната завардена от десетки полицаи.

В самото начало на точката, касаеща строителството на двата стадиона Йордан Илиев - председател на групата на ГЕРБ, изчете предложение за даване на средствата от 32,7 млн. лева за строителството и цялостното изграждане на "Христо Ботев" и "Локомотив", като се разпределят в три бюджетни години за двата тима по равно: за 2023 година – по 5 358 699 лв.; 2024 година – по 5 500 586 лв.; 2025 година – по 5 500 586 лв.

За целта ще бъдат създадени и две постоянно действащи комисии, които да следят за строително-ремонтните дейности, изпълнението на строежа, в които ще участват по един съветник от политически представените групи в Общинския съвет и един независим съветник, строителен и авторски надзор, КАБ КИБ, външни експерти и представители на сдруженията на двата клуба.

Общинският съветник Константин Георгиев предложи изплащането на средствата към изпълнителя трябва да започне след въвеждане на четирите сектора на стадион "Христо Ботев" в експлоатация.

Стефан Послийски отправи предложение държавата също да отпусне ресурс, т.е. тежестта да не е само върху община Пловдив. Срокът на действие на комисия до цялостнот  завършване на обекта и въвеждането му в експлоатация и периодично да представя доклади за извършената работа Веселина Александрова направи по-конкретно предложение, а именно тези 32 млн. лв. да бъдат отпуснати от държавата след мотивирано искане от страна на кмета Здравко Димитров и отпускане на целеви средства от спортното министерство.

Слави Георгиев уточни, че няколкогодишни бездействия са докарали до това тежко положение, при което един строител прави каквото си иска и никой да не му търси сметка за това. Той предложи първото заседание на комисия да е до 1 седмица след 14-дневния срок за обжалването на решението.

"Аз поисках отчет за 25 млн. лева, предоставени от държавата, но вие така и не дадохте", обърна се той към кмета. "Не е най-правилното решение общината да се нагърбва с двата стадиона, но по-голямата глупост би било да оставим тези стадиони да станат паметници на разрухата", коментира той и допълни, че и по отношение на ремонта на ул. "Даме Груев" строителят прави каквото си иска и се прави препроектиране, като не е ясна на базата на какви документи се изискват още над 6 млн. лева.

Според Веселина Александрова за пореден път Общинският съвет трябва да оправя каши, тъй като за 25 млн. лева се сключва договор на стойност 53 млн. лева без да е ясно откъде ще дойдат тези пари, но до момента, до който се стига, че тези пари се дължат. "На гол тумбак, чифте пищови", пошегува се тя и предложи да се поискат от държавата тези 32 млн. и сравни парите с дадените вече за 34 млн. лева за имота на центъра на Варна. 

Според Евелин Парасков тези средства за стадион "Христо Ботев" пак няма да стигнат и няма да са достатъчни. По отношение на стадион "Локомотив" не е защитен интересът и поиска да се вземе решение за средства за централната трибуна и инфраструктурата около района.

Борис Гиздаков от спортен клуб "Христо Ботев" заяви, че одобрява предложенията и направените промени за качествения контрол и участието на външните експерти, като се въвежда правилен технологичен порядък и строителят да не си избира кога, къде какво да прави, специално за "Христо Ботев". 

Той припомни, че клуб "Ботев" вече 10 години играе на "Коматево" с компромис от БФС и е важно за града и за държавата, защото ако Община Пловдив построи двата стадиона от високо ниво ще реши голям проблем, ще има допълнителни средства и ще се играе на голямо ниво. "Колкото по-бързо се построят, толкова по-бързо ще има приходи", заключи той.

Емил Геранов от феновете на "Локомотив": Призоваваме проверка на строителство на стадионите и на двата стадиона, имаме желанието и двата стадиона да бъдат завършени. Припомняме, че досегашните събития нямаше да се случат, ако се беше изградил градският стадион, след като през 2019 г. беше подписано такова предложение.

Кметът Здравко Димитров прие така направените предложения преди общинските съветници да пристъпят към гласуване.



Още по темата: общо новини по темата: 26
09.02.2023 »
09.02.2023 »
09.02.2023 »
17.01.2023 »
27.10.2022 »
27.10.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Alen12
премахни филтъра

+1
 
 
Исканията за равенството се оказаха комплекси. И сега една партия ще се възползва от тези комплекси и ще дърпа пари през буферите. Няма да се изненадам, ако стадионите в дествителност излизат доста "по-евтини" от колкото се изкарват. Дано някой ден ни дойде акъла в главата и спрем да мислим като коне с капаци. Браво на Узунов. Явно Пловдив ще плаща кампанията на "Гроб". Бойко му е обещал хубаво парче от баницата... без съмнение.
-4
 
 
Чест и почитания за всички ЛОКОМОТИВЦИ! Показахме какво е любов, сплотеност и задруга! От страната на кривоглавите бяха дошли 5 тинейджъра, щото всички останали са в схема и кражбА от собствения си стадион!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: