Да намерим гнездата на щъркелите в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:28 / 04.07.2014
1441
От дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Община Пловдив припомнят на гражданите, че през 2014 и следващата 2015 г. се провежда VІІ-то Международно преброяване на белия щъркел във всички страни в Европа. По време на същинското преброяване, което през 2014 г. ще продължи до 20-ти юли, ще се отразява местоположението и броя на гнездата на щъркелите, броя на птичетата във всяко от тях, колко от малките успешно напускат гнездото. 

Целта на тази мащабна акция е да се разбере какви промени са настъпили в сравнение с предишното преброяване, провело се преди цяло десетилетие.

Приканваме всички пловдивчани, които желаят да се включат в преброяването,  да подават информация за щъркелите и гнездата им в Пловдив на електронния адрес на Дирекция "Екология" към общината - direkcia_ecologia@abv.bg или на специално създадения за целта сайт на Българското дружество за защита на птиците - www.shturkel.bg, където могат да се въведат данните за щъркелово гнездо, с които разполагате в рубриката "Въведи данни за гнездо".

Белия щъркел, не случайно е наричан "природен еколог и един от най-чувствителните индикатори за състоянието на околната среда", това е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието.

Според народните вярвания той носи щастие и късмет на дома и селището, където гнезди. Затова, нека се огледаме, да потърсим гнездо на щъркел и да съобщим за него. 

Направете го до 20-ти юли! Данните, които постъпят до тогава, ще се обработят от експертите на дружеството за защита на птиците. Еколозите от общината ще ви запознаят с резултатите, както и ще ви разкажат за най-активните в любителското преброяване пловдивчани.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).