ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Д-р Елена Иванова: Навременно приложеното лъчелечение в повечето случаи е успешно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:44 / 05.11.2021Коментари (0)5844
©
Д-р Елена Иванова е лекар- лъчетерапевт в отделението по лъчелечение към Комплексен онкологичен център – Пловдив. Притежава специалност по лъчетерапия от 1991г. Завършила е медицина в МУ - Пловдив.

- Д-р Иванова, психическият стрес у хората в момента е много голям покрай корона вируса, но нека не подценяваме и лечението на другите болести. Бихте ли ни зарадвали с добри новини около лечението на рака на гърдата, тъй като в момента символично е месецът за борба с тази коварна и травмираща болест?

- В месеца за борба с рака на гърдата да поговорим за лъчелечение – един от основните методи в тази борба. Ракът на гърдата е комплексно заболяване и лечението му е комплексно. След като се диагностицира заболяването – най-често при жени и рядко при мъже и след като се обясни на достъпен език на пациента за какво става въпрос и какво му предстои, се взема решение за неговото лечение. При вземането на това решение в така наречените

Онкологични комитети участват хирург, лекарствен терапевт-онколог, лъчетерапевт, специалист образна диагностика и специалист-патолог. Аз ще говоря специално за лъчелечението като метод в комплексното лечение на рака на гърдата и не само – лъчелечението е основен метод за лечение и при много други видове тумори. То се включва в определен етап от това лечение. При рака на гърдата се започва най-често с биопсия и последваща операция – отстраняване на тумора и ако е в начален стадий – следва лъчелечение.

Ако е в по-напреднал стадий или биологичните характеристики на тумора са по-неблагоприятни, се започва с химиотерапия, операция и пак химиотерапия и лъчелечение. При всички случаи участва лъчелечението като локален метод. При него се облъчва болната гърда или мястото ѝ, понякога се включват регионални лимфни възли. Целта е да не се появи отново тумор на същото място /рецидив/ или да се предотврати разпространението на тумора в други области /далечни метастази/.

При нас, лъчетерапевтите, пациентите идват доста притеснени и изплашени от това, което им се случва. Искам да ги успокоя, че лъчелечението се понася сравнително леко, почти няма странични реакции и много рядко се отразява на общото състояние на организма. Тук е мястото да кажа, че е много важно на каква апаратура се провежда това лечение и професионализма на персонала, който го провежда.

- Разбирам, че пациентите могат да разчитат на специалисти- професионалисти, които са наясно с лечебните процедури. Правите и съответните индивидуални програми за хода на целия процес на лечение, както и на всеки етап поотделно. Що се отнася конкретно до лъчетерапията - с каква апаратура разполага отделението по лъчелечение в КОЦ – Пловдив?

- Нашето лъчетерапевтично отделение в КОЦ – Пловдив разполага със съвременен Линеен ускорител, засега само един, но в близко бъдеще ще имаме и втори. Разполагаме също с последно поколение планиращи станции за дозиметрично планиране и с надеждни системи за контролиране процеса на лъчелечение, имаме и апарат за повърхностна и дълбока Рентген терапия.

Заплануваме пациентите и започваме лечението в рамките на седмица от насочването им към нас, при условия на дневен стационар или с оставане в отделението – по техен избор. След като извършим анатомо-топографското планиране на КТ – симулатор и изработим лъчетерапевтичен план със задание коя област ще се облъчва, кои критични органи ще пазим и каква доза искаме да реализираме, нашите първи помощници – физиците, изработват дозиметричен план, проверяват параметрите му на самия Линеен ускорител и този план се обсъжда съвместно лекар и физик и се избира най-подходящият вариант за всеки пациент поотделно.

С нашия апарат се осъществяват най-съвременни техники за облъчване – модулирано по интензитет лъчелечение и обемно-модулирана ротационна терапия с образно насочване. Преведено на по-достъпен език – тези методики позволяват лъчевият сноп да се насочи изключително точно към мястото на облъчване при максимално пазене на здравните тъкани и органи около него и при непрекъснат визуален контрол върху процеса на облъчване, осъществяван от лаборанти и лекари.

При тези съвременни методики страничните реакции, в случая – кожните реакции, са сведени до минимум и не се налага прекъсване на лечението. Това е валидно не само при облъчването на рака на гърдата, а и при всички останали локализации – тумори на глава и шия, карциноми на дебелото черво, на женските полови органи, на простата, на белия дроб и не на последно място – при мозъчните тумори.

- Доста успокоително звучи обяснението за курса на лечение, за който говорите, като отчетем модерната техника, прецизността на предварителната подготовка и приложените по схема терапии. Както и високата квалификация на специалистите. И все пак – кажете още нещо успокоително за пациентките си – шокът при новината, че си болен от рак, заедно с настоящата ковид пандемия направо може да "влуди“ една жена и семейството й…

- В настоящата обстановка с Ковид-пандемията искам да успокоя нашите пациенти, че правим всичко възможно лечението при нас да е безопасно и комфортно. Вземаме безплатни антигенни тестове на всички болни при прекрачване прага на отделението, строго спазваме всички противоепидемични мерки – стриктна дезинфекция, социална дистанция, график с часове за процедурите на Линейния ускорител, за да няма струпване и се стараем с добро отношение и професионализъм да облекчим нелекия им път към оздравяването.

- Един последен добър съвет от Ваша страна никак няма да е излишен. Знаем как всеки тайно се надява, че него няма да го засегнат страшните болести и доста хора неглижират превенцията и профилактиката…

Призовавам всички хора да не отлагат прегледите при специалист при оплаквания или профилактично, за да може навреме да се диагностицира евентуален тумор и своевременно да се започне лечение, което в повечето случаи е успешно. Да не се страхуват от лъчелечението, да се обръщат към нас, когато е необходимо и смятам, че няма да бъдат разочаровани! Ние сме на тяхна страна!


Още по темата: общо новини по темата: 194
27.01.2023 »
08.11.2022 »
01.11.2022 »
14.10.2022 »
27.09.2022 »
27.09.2022 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: