ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чудо на инженерната мисъл ядоса жителите на "Коматево", а кметът на "Южен" е бесен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:40 / 10.04.2019Коментари (2)11646
Жители на пловдивския квартал "Коматево" са смаяни от инженерното решение да бъдат поставени нови метални стълбове с улични лампи до съществуващите бетонови. Разстоянието между тях е 50-60 см. Това се случи при реконструкцията на улиците "Училищна" и "Обнова". Техният ремонт заедно с този на ул."Лозарска" стартира през ноември м.г. и вече е почти на финал. 1 млн. лева отпусна градската управа за крайния квартал.

"Кой измисли тази глупост? Стълб до стълб", недоумява Златомир Шопов, който живее на ул. "Училищна" 56А. Възрастната му съседка също е в потрес. "Смениха тръбите, направиха нови шахти, положиха асфалт. Това добре. Но защо трябваше да вдигат нови стълбове с лампи до съществуващите", пита пенсионерката. В същото време по съседната "Лозарска", която е една от най-големите в квартала, са оставени старите стълбове.

"Питайте управниците за този абсурд", настоява мъж от квартала. И смята, че това е разхищение на средства.

Хората на ул. "Обнова" са още по-наострени. "Защо е нужно да стърчат стълб до стълб, оплетени в жици, а ние да се чудим как да вървим по тротоара", пита Юри Колев. Тротоарите са асфалтирани заедно с новите и старите осветителни съоръжения. "Казват, че щели да махат досегашните лампи, но по-нататък, защото парите не стигнали", намесва се Милена Трайкова. Тя се изумила, докато вървял ремонтът на нейната улица. "Ако знаете колко строителен материал отиде. Тонове баластра и асфалт. В същото време не направиха джобове за кофите за смет. Спукаха ми питейната вода, която възстанових със собствени средства", оплаква се жената.

Старите лампи ще се махнат, а бетоновите стълбове ще останат. Те са собственост на ЕВН, обясни  за "24 часа" главният инженер на община Пловдив Йордан Калев.

Според него вариантите за "Коматево" били два - да не се прави ново осветление и да останат старите 30-годишни лампи на двете обновени улици. "Избрахме втория- - да сложим нови стълбове и да махнем старите осветителни тела от бетоновите съоръжения", поясни Калев. Той смята, че това не е прецедент. По същия начин било и на ул. "Остромила". Впоследствие ЕВН махнало старите стълбове. "Навсякъде, където правим нови тротоари, подменяме и уличното осветление", каза инженерът. Новите стълбове по двете улици в "Коматево" не стрували повече от 12 000 лева.

Кметът на район "Южен":

- Г-н Инчев, как се случи да дублирате уличното осветление по две от обновените улици в "Коматево"?

-Написах писмо до главния инженер на общината, с което искам да получа информация. На територията на район "Южен" има 25 места без улично осветление, нееднократно сме искали средства и накрая цъфва нещо, което е абсурдно - до съществуващите стълбове с лампи са монтирани нови. Възмущавам се много.

- Защо се е получило така?

- Просто е казано на някой "Отивай и прави стълбове в "Коматево", той ги поставя, без да е направил оглед и да види, че има действащо улично осветление. Никой не дава смислен отговор защо се е случило така. А и поръчката е на общината.

- Главният инженер Йордан Калев обясни, че старите лампи ще се премахнат и ще останат само новите.

- Веднага задавам въпрос. Какво се случва тогава с оставащите стари стълбове? Парадоксът е голям. Имаш стълб с улична лампа и до него поставяш нов до само него. Къде е логиката? Не е ли по-разумно да се изгради улично осветление там, където няма? Или да бъдат подменени опасните стълбове. А ние в момента изграждаме нови до тези, които са здрави и годни. И когато проблемът е видим, отговаряме, че ще премахнем старите.

- Как ще решите проблема?

- Следва възложителят да обясни. Пилеят се публични средства. Това показва недомислие, през пръсти се е вършило нещо. Така не се решава основният проблем. Бесен съм.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ico66
премахни филтъра

0
 
 
Елементарно е да видите и от снимката, че кабелите на енергото за новото осветление минават под земята, както е и в Европа. След премахване на бетонните стълбове всичката цигания ще е на боклука. Моля да си образовате журналята !!! А също така и съселяните от квартала.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: