ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Чудесни новини за пловдивското летище! Китайците наливат не 79, а 160 млн. евро!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:01 / 18.05.2018Коментари (8)31863
Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище "Пловдив" в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на днешната среща между министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест" В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта е в размер на 79 083 000 евро в срок от 35 години. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор.

Китайските инвеститори запознаха министър Московски с плановете за развитие на летището. Те изразиха намерение да го превърнат в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелската компания "Израел аероспейс индъстрис“ вече са проявили интерес да оперират базата.

Министър Ивайло Московски увери представителите на "Хайнан", че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово. Дължината на трасето, което е необходимо да бъде изградено, е 4-5 км, като е възможно строителните дейности да започнат още следващата година. Министърът пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с АМ "Тракия“ и АМ "Марица“. За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана "Юнкер“.

В рамките на срещата бе отбелязано, че сериозните инвестиции от страна на Обединение (Консорциум) между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест", които ще бъдат направени в летище "Пловдив", както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.

Министърът изтъкна, че това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. Представителите на "Хайнан" увериха, че ще проучат възможностите да съдействат за привличането и на други китайски компании, които да инвестират в България. От своя страна Московски покани ръководството на "Хайнан" да участва в бизнес форумите, които ще бъдат организирани по време на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София.

Представителите на Хайнан благодариха на министър Ивайло Московски и на българското правителство за сериозното отношение и ангажираност за развитието на летище София, както и за подкрепата. HNA Group ("Хайнан Груп") към момента разполага с приблизително 5 милиарда активи, над милиарда приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. "Хайнан Груп" управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.

Министър Ивайло Московски отбеляза, че сериозните инвестиции от страна на Обединение (Консорциум) между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест", които ще бъдат направени в летище "Пловдив", както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.

Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. За всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.


Още по темата: общо новини по темата: 462
23.03.2024 »
17.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/77 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
ЖП линията от Пловдив (през Крумово) до Асеновград си минава покрай летището и сега, но май от другата му страна - октъм музея на авиацията - а не откъм пътническия терминал. Интересно е къде планират да минава новата ЖП отсечка... Ще трябва да осигурят и модерен (бърз) влак по тази линия, за да се осмисли ползването му от пловдивчани. Че те са почти сраснали с колите си и рядко слизат от тях.
0
 
 
Сериозни намерения на хора, които могат и имат необходимите финанси.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: