ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Читател недоволен от ОП "Паркове и градини"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:35 / 25.05.2014Коментари (4)3591
© Plovdiv24.bg
Снимката е направена преди около седмица
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията ни, за да изкаже позицията си по наболял проблем. Ето за какво сва дума:

Здравейте, пиша Ви по повод възмущението ми от начина на работа и изкривяването на фактите от страна на директор ОП "Паркове и градини" гр. Пловдив.

За какво става дума? Случайно попаднах на статията, в която г-н Алексиев обяснява как "ударно" подчинените му косят тревните площи в града, и цитирам дословно:

"На места приключихме вече с шестата поредна коситба, в междублоковите пространства косим за втори-трети път".

Всеки ден минавам поне по два пъти през парка между булевардите "Дунав" и "Васил Левски", намиращ се до спортна зала "Строител". Там част от подопечените на г-н Алексиев са свили уютно гнездо, което последните 3-3,5 години бавно, но пък постоянно разширяват и облагородяват. В това малко късче земя от парка, което между другото силно се съмнявам да е много законно като документи, защото не може просто ей така да си докараш фургоните, да си оградиш, че и да си обособиш и двор, та там със сигурност коситбите тази година са поне пет. 

В общи линии се спазват всички писани и неписани правила за поддръжка на зелени площи - станели тревата над 7-10см съвестни работници, поне трима, нахлуват самоотвережно с косачките, а поне пет-шест жени размахват сръчно гребла, събирайки окосената трева. Следва и втора вълна от поне три-четири работнички, които приклекнали и на ръка събират пропуснатото от колежките им с греблата.

Уви, всичко описано по-горе се случва само в онези стотина квадрата, които подчинените на г-н Алексиев, както казах и по-горе, са обособили за собствено ползване.

В парка, тоест в останалите в пъти повече квадратни метри извън оградата на мини управлението на ОП "Паркове и градини" в последните 2 години ситуацията е съвсем различна. Нека Ви кажа какво се случва тази година, което с нищо не е по-различно от предходната:

1. До тук тревата в парка е косена само веднъж. Да, на 6 пъти, но реално извършеното цялостно окосяване е само едно. Както можете да се досетите и сами в частите, от които бе започнато, сега 4 седмици след старта на коситбата, вече по нищо не личи, че нещо се е случвало

2. И преди да се зарадвате, че все пак поне веднъж е окосено, то нека допълня - да, но пък окосеното не е събрано. Може би логично за ОП "Паркове и градини", но не и според мен, работата по косенето отне 4-5 седмици...Да, почти 5 седмици за да се приключи с едно косене, което на всичкото отгоре е първото за тази година! Така бе и миналата година, когато всичко бе оставено на природата, която да свърши работата на онези, на които им се плаща за това, а именно тревата да изгние.

Разбира се, всичко описано като работа се върши по добре познатата схема, която доста се различава от начина на работа в заграденото от ОП " Паркове и градини". Схемата винаги е една и съща: трима работници започват косене към 8:30ч. Задължително в рамките на 10-15 мин по-късно на поне един от тях му се налага да приключи работа и започне ремонт на машината. И така до 12ч, като през това време на ротационен принцип работят винаги максимум двама от трима.

Ситуацията при събиращите с гребла окосеното е още по-интересна. Към 8:45 обособената група от поне пет-шест жени с гребла се запътва към мястото на косене. Разстоянието от 30-50м е изминато почти за 15 мин на поне 3 почивки. След пристигане максимум две от работничките започват да събират, докато другите три-четири са изключително ангажирани в подпирането на греблата и ожесточен спор за нещо на език различен от български, който може би за съжаление аз не говоря.

И за да приключа с темата за парка ми се иска да повдигна още няколко проблема:

1. Тази година пръскане против кърлежи в цитираният, а предполагам и не само, парк не е правено. Парка е пълен с кърлежи. Казвам го като потърпевш, а всеки ден в хубавото време е пълно с майки и малки деца.

2. "Санитарната сеч", която ОП "Паркове и градини" провеждат вече втора година и граничеща с поголовна такава. За последните две години бяха отсечени поне 6-7 тополи и още други дървета и храсти. Всички см

© Plovdiv24.bg
е на ясно, че санитарната сеч като замисъл и идея има за цел превенция, подпомагане и контрол разтежа на дърветата, но аз не намирам логика в изсичането до корен на здрави дървета. За сравнение ще кажа, че за последните 5 години засадените дървета не са повече от пет.

3. Интересно е как в парка се направиха 2 заграждения за разходка на кучета, за които ако не греша обявеният разход е около 10 000лв (оставям на Вас да проверите). В същото време двете "нови" загражения са два пъти по-малки като площ взети заедно, спрямо старото, при обособяването им бяха ползвани мрежите от старото, както и тръбите. Плочките, които бяха наредени също бяха донесени от старото заграждение. Кошовете за боклук, пейките, насаденият райграс са благодарение на хората водещи си кучетата там. На всичко това съм бил свидетел.

Питам се няколко неща:

1. Г-н Алексиев с кои очи смее да твърди подобни неща, след като всички ние виждаме, че работата не е свършена?

2. Кой носи отговорност за частично свършената работа? Директор ОП "Паркове и градини"? Неговият подчинен пряко отговорен за тази част от града? Смятам, че това не е свършена работа, когато в края на май месец един парк е започнат да се коси едва след като тревата е над 60см, за 4 седмици е приключено със стартираното косене, а 5 седмици след старта тревата продължава да гние несъбрана.

Както виждате от всичко казано до тук, то няма как да кажа, че твърденията на г-н Алексиев са неистина. Факт е, че наистина се прави пето поред косене, но не на целият парк, а само на частта оградена от служителите на ОП "Паркове и градини". Също така е факт, както и г-н Алексиев твърди, че се работи на групи от по 10-15 служители, само че начина и организацията на работа в и извън заграждението са много различни.

Репортер на сайта се свърза със Стоян Алексиев, който заяви, че към настоящият момент паркът е окосен и че окосената трева е извозена от там. Що се отнася до изсичането на здрави тополи, той категорично опроверга това предположение и посъветва гражданина да подаде сигнал до Прокуратурата, ако смята, че има нарушение на закона.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на пано359
премахни филтъра

-1
 
 
от акъли турската инперия е пропаднала.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: