ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Читател: Защо не пускат с раница в библиотеката?
Автор: Мариана Панчева 09:00 / 02.04.2016Коментари (16)6690
© Plovdiv24.bg
Защо в библиотека "Иван Вазов" може да се влиза с дамска чанта, а с раница - не. За това попита читател на Plovdiv24.bg в емоционално писмо до редакцията ни: 

"Здравейте! Отскоро в пловдивската библиотека "Иван Вазов" има поредно безумие. Имам усещането, че искат да откажат читателите да посещават библиотеката. 

Да оставим настрана тромавите процедури и дребнавости при взимане на книга, да не обръщаме внимание на грубото отношение на случителите, по-специално на "охраната", да се абстрахираме от мръсните и миришещи читални, за тоалетните не говорим, защото не може да ги наречем тоалетни. 

От онзи ден не можеш да влизаш с раница в библиотеката, обаче с найлонова чанта, дамска и още няколко можеш. Аз на пазар ли ще ходя, или ще ходя да пия кафе? 

Трябва да мъкна необходимите ми материали на ръка до втория етаж. Предполагам, че е свързано с атентатите в Брюксел. Интересно как само с раница може да вкараш експлозив, а не можеш с дамска чанта, особено с чанта от супермаркет е невъзможно. 

Доста жалък опит за "осигуряване на безопасност". На никой терорист няма да му пука за петте нацупени служителки и още толкова човека заблудили се да отидат в читалня.

Няма никаква мисъл за улеснение на читателите. Напротив, пречка след пречка. После защо никой не иска да стъпи в библиотека - да не е луд да се разправя с толкова глупости. Искаме децата и младежите да четат и да не стоят пред компютрите. Въпросът е дали им създаваме достъпни условия?

Като медия се надявам да обърнете подобаващо внимание на един символ на Пловдив - библиотека "Иван Вазов", който упада все повече и повече. Не ми е за това с какъв багаж се влиза, а за това, че се създава все по-отблъскваща читателите атмосфера."

След атентатите в Брюксел от миналата седмица в Пловдив в действителност е засилен пропускателният режим в административните сгради, в които, по думите на зам.-кмета по сигурността, не се допускат съмнителни лица с обемисти багажи. 

Plovdiv24.bg направи и провекра в правилника на библиотеката, където пише следното: 

"Потребителите трябва да оставят връхните си дрехи и обемист багаж на гардероба (обемист багаж е багаж, по-голям от 50/40 см). Изключение прави единствено внасянето на музикални инструменти. Ползването на гардероба е задължително и безплатно за всички потребители, които ползват читалните зали."


Още по темата: общо новини по темата: 47
09.04.2016 »
09.04.2016 »
05.04.2016 »
03.04.2016 »
02.04.2016 »
29.03.2016 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"читателя" пред компютъра също се чете а мерките за сигурност са за всички обществени сгради война е бе аланко прост
+3
 
 
Може би да се избегнат кражби или внасяне на оръжия и взривни вещества в библиотеката-една дамска чанта не би побрала големи количества
+4
 
 
Като казах за фонда. Чували ли си за вестниците "Свобода", "Независимост", "Дума" и "Знаме"? Има ги, жалкото е само, че вече са микрофиширани и оригиналите не се изнасят. Затова пък все още можеш да си вземеш в читалнята книги, чиито думи се отварят с -Ъ и -Ь, а ако не знаеш, тези краесловни букви отпадат на 1.04.1945 година. Като не ти харесва, търси си в чичко Гугъл, белким намериш
+7
 
 
Това е най-старата библиотека в България, а не хижа "Здравец"!!! С раница се ходи на хижа. Ако завиждаш на дамски чанти, вземи си борсета. Найлонови, платнени и всякакви други чанти се оставят на гардероба. Между другото, какво се вкарва в читалнята? Тетрадка, карирани или други листове, фотоапарат или джиесем с камера и фото, защото някои си преснимат страници от книги, вестници и списания. Лятно време даваха и бутилка минерална вода да си вкараш, през 2014 беше така, за миналата не знам, а през тази ще видя, ако си подновя картата, която е (беше) 6 лева За година, не за месец. Библиотеката работи и в неделя, освен през лятото. Бавното обслужване се дължи на това, че фондът е огромен, до 1989 всички български вестници, списания и книги, които имаше софийската народна библиотека, трябваше да ги има тук. Съветската периодика и энциклопедии - също. Най-важните книги - също. Без да има компютри тогава, при предварителна поръчка и обяснение за какво ще ползваш, една книга или списание можеше да се прати от София и да се ползва до седмица(мисля) Колкото до тоалетните, те никога не са били наред. Преди беше така - щом оправят нещо в мъжката, поврежда се нещо в дамската, поправят писоарите, развалят се мивките. Но за средствата, които Община Пловдив и републиканският бюджет - толкова, за съжаление
+3
 
 
Ако си редовен читател вече те пускат с раниза, но след проверка! А иначе засилени мерки за сигурност има в зйала Европа!
-2
 
 
Абсолютно съм съгласна с този читател!!! И потвърждавам, че условията и обслужването са именно такива - отблъскващи! Не подобава на регионална библиотека да не уважава четящите хора, както и служителите да нямат културата в каква институция работят, да говорят на висок тон навсякъде и читателите да са длъжни да слушат личните им истории...Да, мудни са и явно няма воля да се избегнат дребнавите подробности по заемането или преместването на книги от един отдел в друг!!! В библиотека във Франция дори няма обслужващ персонал (защо в нашата библиотека има толкова персонал?!), всеки се ориентира сам и не е възможно да се изнесе книга, защото на вратата има скенер!!! Толкова е просто да се осигури тишина и спокойствие на читателите!!! Да не говорим, че компютрите в читалните се ползват от ....конкретни лица, които не стават дълго време и на които никой не смее да направи забележка! Да не говорим, че скоро архивите няма да бъдат сканирани! И така нататък.....ЖАЛКО!!!
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 02.04.2016 г.
0
 
 
В тази библиотека съм се отказал да влизам от много години насам, защото освен глупавите правила служителите са пълни нещастници.. както и да е... логиката за раницата е доста глупава наистина защото първо те могат да поискат да ти прегледат багажа и като видят че няма бомба да те пуснат с нея така че и това за експлозивите не е причина за това правило, и второ ако ти наистина си си натъпкал раницата с експлозиви, тя дори и да гръмне в гардеробното ще събори цялата сграда, и тъй като читалните са точно над гардеробното ще убие всички така или иначе.... за това трябва просто да започнат да проверяват багажа защото експлозив може да се внесе и с торбичка.
+1
 
 
Мии защото мойе да си терорист рСџВ?Рѓ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: